Στην Εφορία μόλις 2 στους 10 οφειλέτες

Λήγει αύριο το τελεσίγραφο που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους 990 οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία στη Μύκονο και στη Σαντορίνη για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το Δημόσιο. Μέχρι στιγμής από το ταμείο της Εφορίας έχουν περάσει για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους μόνο 230 από αυτούς, δηλαδή 2 στους 10 οφειλέτες. Για όσους αδιαφορήσουν και δεν προσέλθουν μέχρι αύριο το μεσημέρι στην Εφορία για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους θα ενεργοποιηθούν άμεσα οι διαδικασίες κατασχέσεις των ακινήτων τους, τα οποία θα βγουν σε πλειστηριασμό προκειμένου να καλυφθεί η οφειλή.
Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλέτες του Δημοσίου με τις βίλες και άλλα ακριβά ακίνητα στα δυο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων εντοπίστηκαν από τις διασταυρώσεις που πραγματοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Οι διασταυρώσεις αποκάλυψαν 990 φορολογούμενους με χρέη προς το Δημόσιο πάνω από 6,7 εκατ. ευρώ οι οποίοι τα τελευταία χρόνια δεν έκαναν τίποτα απολύτως για να τα εξοφλήσουν παρά το γεγονός ότι διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία. Έχουν συνολικά 6.121 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 567,89 εκατ. ευρώ από τα οποία σχεδόν τα μισά 2.917 ακίνητα αντικειμενικής αξίας 288,39 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε Μύκονο και Σαντορίνη.
Ρύθμιση
Το υπουργείο Οικονομικών αφού έδωσε πρόσφατα μια ακόμη ευκαιρία στους φορολογούμενους για να εξοφλήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο, τώρα ξεκινάει ένα άνευ προηγουμένου πρέσινγκ σε όλους όσοι δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους. Προτεραιότητα δίνεται σε όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία και τραπεζικές καταθέσεις. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει μέχρι το τέλος του έτους να εισπράξει 1,5 δισ. ευρώ από την τεράστια δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά υπερβαίνουν τα 30 δισ. ευρώ από τα οποία όμως εισπράξιμα θεωρούνται τα 8-10 δισ. ευρώ. Παράλληλα το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων κλιμακώνουν τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Το ΣΔΟΕ «σαρώνει» τις ημέρες αυτές τα νησιά και τις τουριστικές περιοχές όπου γίνεται «πάρτι» φοροδιαφυγής με τη μη έκδοση αποδείξεων. Οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (νυχτερινά κέντρα, μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια) που ελέγχθηκαν από το ΣΔΟΕ σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Σύρο, Ρόδο και Κω εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις. Οι καταστηματάρχες που «συνελήφθησαν» να μην κόβουν αποδείξεις απειλούνται με λουκέτο μέχρι 1 μήνα αλλά και με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 μηνών στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην έχουν εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή να έχουν εκδώσει ανακριβείς αποδείξεις ή τιμολόγια για τρεις διαφορετικές συναλλαγές. Η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον ποινικό αδίκημα και οι φοροελεγκτές θα συντάσσουν και θα αποστέλλουν στον εισαγγελέα μηνυτήριες αναφορές.
Από τη δράση του ΣΔΟΕ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα από ΦΠΑ, εισόδημα και λοιπούς φόρους ύψους 1,83 δισ. ευρώ. Ποσό που εμφανίζει αύξηση 104% σε σύγκριση με τα 895 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού εξαμήνου.
Παράλληλα η ΓΓΠΣ συνεχίζει τις διασταυρώσεις στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογούμενων κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών για να εντοπίσει τον προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει.

ΠΗΓΗ: Ημερησία