Η λίστα με τους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας

ofeiletes_dhmosiouΈνα τεράστιο χρυσό… φέσι έχουν φορέσει στο ελληνικό Δημόσιο 30 μετρ της φοροδιαφυγής. Πρόκειται για τα 30 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της… ατελείωτης λίστας του υπουργείου Οικονομικών με τους μεγαλοοφειλέτες της εφορίας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των συγκεκριμένων φοροφυγάδων ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 6,26 δισ. ευρώ ή 2,5% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα χρέη 30 προσώπων κατά βάση επιχειρηματιών και εταιρειών ξεπερνούν κατά ένα 1 δισ. ευρώ το κόστος των σκληρών μέτρων που ελήφθησαν τον Μάιο βάσει του Μνημονίου και στα οποία περιλαμβάνονταν το κόψιμο του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης καθώς και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.
Στην πρώτη θέση της λίστας με συνολική οφειλή 636,3 εκατ. ευρώ βρίσκεται επιχειρηματίας, λογιστής από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος εμπλέκεται σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές ΦΠΑ και ακολουθούν… προβληματικοί δημόσιοι οργανισμοί όπως οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και ο ΟΣΕ, η… περιβόητη Ακρόπολις Χρηματιστηριακή με συμμετοχή στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, δημοτική επιχείρηση των Ανω Λιοσίων με χρέος 262,3 εκατ. ευρώ, ασφαλιστική εταιρεία και παραδόξως εταιρείες φωτογραφικών ειδών μικρού βεληνεκούς.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι 30 αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η τεράστια «μαύρη λίστα» που βρίσκεται στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνει πάνω από 3.900 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που χρωστούν 1 εκατ. ευρώ και πάνω ανά περίπτωση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σύνολό τους οφείλουν ένα ποσό το οποίο προσεγγίζει τα 15 δισ. ευρώ, το ήμισυ περίπου των συνολικών ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία που φθάνουν τα 32 δισ. ευρώ.
Από την 30ή θέση και κάτω βρίσκονται τράπεζες, ασφαλιστικές, αθλητικά σωματεία και εταιρείες από όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας όπως τρόφιμα, ένδυση, κατασκευές, τουρισμός διαφήμιση, αναψυχή κ.ά.
Αυτή την περίοδο στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα με το σκεπτικό ότι επί χρόνια οι συγκεκριμένες υποθέσεις παρέμεναν σε κάποια συρτάρια. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως ο επιχειρηματίας από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος χρωστά 636,3 εκατ. ευρώ εκτίει ποινή φυλάκισης και είναι αδύνατο να εισπραχθούν οι υπέρογκες οφειλές. Αλλες υποθέσεις με χρέη και πάλι εκατοντάδων εκατομμυρίων σέρνονται εδώ και 20 χρόνια με υπόχρεες εταιρείες να έχουν κατεβάσει ρολά και φυσικά από τις κρατικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος.
Γι’ αυτό και από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ οι υπηρεσίες εκτιμούν πως αυτά που μπορούν να εισπραχθούν τελικά είναι το 1/3 ή ένα ποσό που θα κυμαίνεται μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ. Ετσι κατ’ αναλογία και από τους 30 πρώτους που χρωστούν 6,26 δισ. ευρώ προσδοκάται ότι με τις κατάλληλες ενέργειες μπορούν να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.
«Ομάδα κρούσης»
Ηδη στο υπουργείο έχει δημιουργηθεί «ομάδα κρούσης» για μεγαλοοφειλέτες, η οποία επιχειρεί αφενός να περιορίσει τον χρόνο διεκπεραίωσης υποθέσεων είσπραξης ληξιπρόθεσμων και αφετέρου να κινήσει όλες τις διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων κατασχέσεων ακινήτων και καταθέσεων ώστε να ασκήσει πίεση στους οφειλέτες. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε στην υπόθεση των οφειλετών με βίλες σε Μύκονο και Σαντορίνη έγινε γνωστό πως τα δικαστικά τμήματα των εφοριών ετοιμάζουν τα πρώτα κατασχετήρια για 700 περιπτώσεις.
«Θα ακολουθήσουν κι άλλα κατασχετήρια, γιατί πρόκειται για περιπτώσεις που προκαλούν», λένε στο υπουργείο. Αλλωστε με τις διατάξεις του τελευταίου φορολογικού νόμου, καθιερώνονται νέες διαδικασίες-εξπρές για τον πλειστηριασμό ακινήτων. Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του Δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυποχρέων όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.
Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει την υποχρέωση να εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού εντός 40 ημερών και το αργότερο σε 4 μήνες από την κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε 5 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του.
Τέλος, να σημειωθεί ότι στο πρώτο πεντάμηνο οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα έφθασαν στα 500 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι έστω και δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

ΠΗΓΗ: Ημερησία