Οι Έλληνες νιώθουν τις επιπτώσεις της λιτότητας

Μπορεί «η εγχείρηση να πέτυχε, αλλά ο ασθενής πέθανε». Κάπως έτσι περιγράφει σε εκτενές ρεπορτάζ του το πρακτορείο «Associated Press» την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.
Την ώρα που «το έλλειμμα έχει πτωτική πορεία», επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, «δουλειές εξαφανίζονται, μαγαζιά κλείνουν και στους δρόμους επικρατεί η κατήφεια».
Και μπορεί «στα χαρτιά η μείωση του ελλείμματος να λειτουργεί» με τους στόχους να είναι ελαφρώς πάνω από το αναμενόμενο και την Ευρωπαϊκή Ενωση να χαρακτηρίζει «εντυπωσιακές τις προσπάθειες της Ελλάδας», αλλά σύμφωνα με το «Associated Press», «λιγότερο εντυπωσιασμένοι είναι οι καταστηματάρχες, οι οποίοι λένε ότι οι καταναλωτές έχουν σφίξει το ζωνάρι, μειώνοντας τα περιττά έξοδα».
«Οι δημόσιοι υπάλληλοι έρχονταν και αγόραζαν έναν διπλό εσπρέσσο και κάτι να φάνε», λέει χαρακτηριστικά ιδιοκτήτης καφετέριας κοντά στο Σύνταγμα. «Τώρα παίρνουν έναν μονό εσπρέσσο και φθηνότερο σάντουιτς», προσθέτει.
«Ακόμα και η παραμικρή αλλαγή, δηλαδή 50 λεπτά λιγότερο για κάθε πελάτη μεταφράζεται σε πτώση των εσόδων για το μαγαζί του της τάξης των 4.000 ευρώ το μήνα».
Επιπλέον, το Πρακτορείο τονίζει ότι οι τράπεζες είναι πλέον φειδωλές στη χορήγηση δανείων, ενώ αναφέρεται και στην έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου γι’ αυτόν το μήνα, σύμφωνα με την οποία το 15% των καταστημάτων έχει βάλει λουκέτο.
Έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου εξάλλου αποκάλυψε ότι το 93% των επιχειρήσεων που ρωτήθηκαν είχαν πτώση των εσόδων τους εξαιτίας της κρίσης.
«Το φθινόπωρο προβλέπεται δύσκολο, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, την ιδιωτικοποίηση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων».
«Οι συνδικαλιστές ενώσεις έχουν υποσχεθεί περισσότερες απεργίες και διαδηλώσεις. Οι οποίες το μόνο που θα κάνουν θα είναι να αυξήσουν τα προβλήματα», καταλήγει το πρακτορείο.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα