Πόσο κοστίζουν τα ακριβά… σπορ των κροίσων

akriva_sportsΚόντρα στην κρίση που μαστίζει τον πλανήτη, μια ολόκληρη βιομηχανία που απευθύνεται αποκλειστικά στους πάρα πολύ πλούσιους ανθεί διαρκώς όλο και περισσότερο.
Ιδιωτικά νησιά στις Μπαχάμες αλλάζουν χέρια έναντι 45 εκατ. ευρώ, λιμουζίνες όπως οι Rolls Royce Ρhantom φτάνουν να πωλούνται προς 300.000 ευρώ, μικροί κροίσοι νοικιάζουν τις υπηρεσίες ενός διάσημου σεφ με μισθό μέχρι και 120.000 ευρώ ετησίως, ενώ πληθαίνουν όσοι αποκτούν ελικόπτερο αξίας 5 εκατ. ευρώ, μέγκα γιοτ (5,5 εκατ. ευρώ) ή ιδιωτικό τζετ έναντι 39 εκατ. ευρώ με δυνατότητα να ταξιδέψει από την Αυστραλία μέχρι το Λος Αντζελες χωρίς ενδιάμεση στάση.
Ποιοι κάνουν αυτό τον σπάνιο τρόπο ζωής; Διάσημοι και μη, αρκεί να διαθέτουν μερικά εκατομμύρια ευρώ. Διότι στη λίστα του World Wealth Report 2010 της Μerril Lynch, εκτός από τον πιο πλούσιο άνθρωπο στον πλανήτη, τον διάσημο μεξικανό γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Carlos Slim που στα τέλη Ιουλίου έδωσε 34 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το πολυώροφο ακίνητο Duke Semans Μansion στην 5η Λεωφόρο του Μanhattan, υπάρχουν και αρκετοί άσημοι εκατομμυριούχοι: αυστραλοί μεγαλοκτηνοτρόφοι, βραζιλιάνοι κάτοχοι ορυχείων και νεόκοποι ρώσοι ολιγάρχες, μέχρι κινέζοι επενδυτές real estate, ελληνίδες κληρονόμοι και ινδοί πετρελαιάδες. Και αν οι έχοντες περιουσία μεγαλύτερη από ένα εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τη λίστα WWR 2010, είναι περισσότεροι από 10 εκατομμύρια, οι έχοντες χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 30 εκατ. δολαρίων φτάνουν τους 929.000 και ελέγχουν το 35% του παγκόσμιου πλούτου! Χάρη μάλιστα στην ανάκαμψη των χρηματιστηρίων και την επανατοποθέτηση των κεφαλαίων τους, αυτά αυξήθηκαν κατά 21,5% καλύπτοντας τη χασούρα του 24% που είχαν το 2008, όπως σημειώνει ο συντάκτης της ιταλικής εφημερίδας «Ιl Sole 24 Οre». Είναι δηλαδή πλουσιότεροι οι εκατομμυριούχοι του σήμερα από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια.
Μερικοί από τους τυχερούς
Ποιοι είναι λοιπόν οι τυχεροί; Για παράδειγμα, ο βασιλιάς των καζίνων και ξενοδοχείων Steve Wynn που τον Ιούλιο έδωσε 23 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει μια μεζονέτα άνω των 1.500 τ.μ. στην Ρlaza της Νέας Υόρκης με ιδιωτικό ασανσέρ και ταράτσα που βλέπει στο Central Ρark. Το ζευγάρι Βrad Ρitt και Αngelina Jolie που σύμφωνα με το ελβετικό γραφείο ακινήτων Αlexander Ρroto Consulting, φέρονται να αγόρασαν προς 30 εκατ. ευρώ μια βίλα 15 δωματίων στη Valponicella, κοντά στη Βερόνα. Επίσης, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» sir Ρeter Jackson που πλήρωσε 39 εκατ. ευρώ για ένα ιδιωτικό τζετ τύπου Gulfstream G550, το οποίο μπορεί να πετάξει από την Αυστραλία μέχρι το Λος Αντζελες χωρίς ενδιάμεση στάση.
Στην ίδια κατηγορία ανήκουν ακόμη πολλοί άλλοι, η αύξηση των οποίων τόσο σε αριθμό όσο και σε πλούτο, οφειλόμενη εν πολλοίς στην περυσινή ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών, συντηρεί πιο ζωντανή παρά ποτέ μια διογκούμενη βιομηχανία πολυτελών αγαθών, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα αυτοκίνητα.
Μανία για ακριβά αυτοκίνητα Σύμφωνα με την «Ιl Sole 24 Οre» που επικαλείται έρευνα της βρετανικής «Sun», στο Λονδίνο κυκλοφορούν μερικά από τα πιο ακριβά σούπερ αυτοκίνητα στον πλανήτη (μια αγορά συνολικής αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ). Μια Βugatti Veyron αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ εθεάθη πρόσφατα μεταξύ Κnightsbridge και Μayfaire και μια Ρagani Ζonda Cinque, ένα από τα πέντε μοντέλα που κυκλοφορούν στον κόσμο, είναι παρκαρισμένη μπροστά από το Dorchester Ηotel, γνωστό για τους πολλούς «εξόριστους» πολυεκατομμυριούχους πελάτες του.
Στον κόσμο όμως των πολύ πλουσίων οι Ferrari, Rolls Royce και Μercedes-Μc Laren, όλες κατασκευασμένες κατά παραγγελία του πελάτη, δεν θεωρούνται κάτι το αξιοπρόσεκτο. Δεν ισχύει το ίδιο για τα δύο αυτοκίνητα των βασιλιάδων του Κατάρ, μια Lamborghini Μurcielago των 430.000 ευρώ και μια Κoenigsess Ccxr του 1,5 εκατ. ευρώ, αμφότερα ήταν παρκαρισμένα τον Ιούλιο έξω από τα Χάροντς, το πολυκατάστημα του οποίου η ίδια οικογένεια είναι ιδιοκτήτης. Lotus και Ρorsche 917
Οι παραγγελίες αυτής της νέας πελατείας προς την αυτοκινητοβιομηχανία αυξάνονται συνεχώς. Η Lotus λάνσαρε πρόσφατα μια περιορισμένη έκδοση για συλλέκτες ενός από τα πιο ιστορικά μοντέλα της (Εxos Τype 125), αξίας 780.000 ευρώ. Και στις 16 Αυγούστου, στο Μοντερέι της Καλιφόρνιας πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Βonhams μια σπάνια Ρorsche 917 σειράς Spider του 1973, όπως εκείνη που οδηγούσε ο Στιβ Μακ Κουίν στην ταινία «Le Μans». Η τιμή του μοντέλου, ένα από τα 25 που κατασκεύασε η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, έφτασε τα 4 εκατ. δολάρια, αλλά το όνομα του αγοραστή κρατήθηκε μυστικό.
Νοίκιασαν τσίρκο για τα γενέθλια της κόρης τους!
Η οικονομική κρίση δεν φαίνεται να έχει αγγίξει τα πορτοφόλια των πολυεκατομμυριούχων. Το αντίθετο μάλιστα. Οι περιουσίες τους συντηρούν μια τεράστια βιομηχανία, άλλος χαρακτηριστικός κρίκος της οποίας είναι τα ξενοδοχεία πολυτελείας. «Στο Four Seasons του Μιλάνου», αφηγείται ο γενικός διευθυντής του Vincenzo Finizzola, «το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο την ημέρα έχει φτάσει να είναι τα 800 ευρώ». Και όπως εξηγεί, οι πελάτες του ζητούν όλο και πιο παράξενες υπηρεσίες. Οπως ένα ζευγάρι από την Ανατολική Ευρώπη που για τα γενέθλια της 10χρονης κόρης του νοίκιασε το τσίρκο του Μόντε Κάρλο για μια βραδιά με την ονομασία «Χίλιες και μία νύχτες», από την οποία δεν έλειψαν νεογέννητα λιοντάρια και τίγρεις καθώς και ένα πανάκριβο «ιπτάμενο χαλί»!
ΠΗΓΗ: Τα Νέα