Προθεσμιακές καταθέσεις: Άλμα επιτοκίων και προσφορές με 10%

Με υψηλά επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας, οι τράπεζες προσπαθούν να να συγκρατήσουν τη διαρροή των αποταμιεύσεων, καθώς από την αρχή του χρόνου οι καταθέτες απέσυραν περί τα 25δισ ευρώ.
Η αιμορραγία στα υπόλοιπα των καταθέσεων και ο φόβος ότι αυτή θα συνεχιστεί καθώς πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα «τρώνε από τα έτοιμα», έχει διατηρήσει τα επιτόκια στους λογαριασμούς προθεσμίας σε υψηλά επίπεδα.
Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα επιτόκια στους προθεσμιακούς λογαριασμούς είναι αυξημένα μέχρι και 2 μονάδες σε σχέση με τον μήνα Ιούλιο -που είχαμε μία τάση αποκλιμάκωσης στα επιτόκια-, για να σταματήσουν οι αναλήψεις.
Επίσης οι τραπεζίτες προς το παρόν έχουν αναθεωρήσει την απόφαση τους να πάνε σε σταδιακή μείωση των επιτοκίων στις καταθέσεις προθεσμίας, όπως ήταν η τάση στις αρχές του καλοκαιριού και εξακολουθούν τις προσφορές.
Το μέσο επιτόκιο στις καταθέσεις προθεσμίας, διαμορφώνεται στα επίπεδα του 4% με 4,5%, ενώ υπάρχουν και προσφορές μέχρι και 10%.
Το «βαρόμετρο» των εξελίξεων είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που δίνει τον τόνο της αγοράς, και μετά τη μείωση του Ιουλίου αύξησε και πάλι το επιτόκιο στους λογαριασμούς προθεσμίας στο 4,65% (12μηνη κατάθεση για ποσά από 5.000 ευρώ).
Η Millennium Bank για την επέτειο των 10 χρόνων της προσφέρει επιτόκιο που φτάνει στο 10% στην 10μηνη προθεσμιακή της κατάθεση. Συγκεκριμένα για ποσό 10.000 ευρώ το επιτόκιο τους 9 μήνες είναι 3,75% και τον τελευταίο μήνα 10% με τελική απόδοση 3,95%.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει επιτόκια προθεσμίας στα επίπεδα του 3% ενώ κληρώνει κάθε χρόνο 1εκ. Ευρώ/
Η Eurobank στον κλιμακωτό τρίμηνο προθεσμιακό λογαριασμό Step Up, προσφέρει επιτόκιο -στα επίπεδα του 3%- που αυξάνεται μήνα με μήνα.
Η Τράπεζα Κύπρου στην κατάθεση προθεσμίας 3 Plus 3 (δύο συνεχόμενα τρίμηνα) προσφέρει επιτόκιο 1,5% το πρώτο τρίμηνο και 4,5% το δεύτερο τρίμηνο.
Η Alpha Bank στην ετήσια προθεσμιακή κατάθεση Alpha Μηνιαία Πρόοδος (ποσό 30.000 ευρώ), το επιτόκιο ξεκινά από το 2,75% και φτάνει μέχρι 3,85% (ετήσια απόδοση 3,3%).
Η Αγροτική Τράπεζα προσφέρει την κατάθεση προθεσμίας «αυξάνω», με επιτόκιο που ξεκινά από το 1,7% και φτάνει στο 3,4% (για ποσά από 10.000 ευρώ).
Η Attica Bank, στην κατάθεση Attica plus, προσφέρει επιτόκιο μέχρι 4,8% για ποσά από 20.000 ευρώ και στην ATTICA ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ έως 4%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια (για ποσά από 30.000 ευρώ).
Η Γενική Τράπεζα στις προθεσμιακές καταθέσεις -στο συνδυασμό 3μηνης και 12μηνης κατάθεσης- προσφέρει αντίστοιχα επιτόκια 5,5% και 4,5%.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στον λογαριασμό προθεσμίας «Ανεβαίνω» με διάρκεια 15 μήνες και για ποσά 50.000 ευρώ, προσφέρει επιτόκιο που ξεκινά από το 1,4% και κορυφώνεται στο 6%.
Στην Εθνική Τράπεζα το ύψος των επιτοκίων στους προθεσμιακούς λογαριασμούς, διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια της κατάθεσης.
Ο λογαριασμός προθεσμίας 12 μηνών Marfin Egnatia Bank, έχει επιτόκιο 3,75%
Επιτόκιο που σταδιακά αυξάνεται στο 5% προσφέρει η Εμπορική Τράπεζα στον λογαριασμό προθεσμίας Υπερέχω, διάρκειας 12, 18 ή 24 μηνών για ποσά από 50.000 ευρώ.
Η FBBank στον προθεσμιακό λογαριασμό PLUS BONUS, διάρκειας τεσσάρων τριμήνων, προσφέρει επιτόκιο 4,5% για κάθε τρίμηνο +τους τόκους 3 μηνών και η συνολική ετήσια απόδοση να διαμορφώνεται στο 5,7% (για ποσά από 20.000 ευρώ).

ΠΗΓΗ: Ημερησία