Πράσινο φως για αυξήσεις στον ΦΠΑ από 11% στο 13%

Η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% εμφανίζεται, μετά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, ως η επικρατέστερη εναλλακτική λύση για να μη μεταταγεί το 30% των προϊόντων αυτής της κατηγορίας στον κανονικό συντελεστή 23%, όπως προέβλεπε το Μνημόνιο, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιπλέον έσοδα 1 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, όμως, όπως προκύπτει κι από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, είναι πιθανόν κάποια προϊόντα- όχι όμως τα βασικής ανάγκης, όπως τα τρόφιμα- να μεταταγούν στον συντελεστή 23%.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι για κάθε μονάδα αύξησης ΦΠΑ αντιστοιχούν επιπλέον έσοδα 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, αρκεί η μετάταξη από το 11% στο 13% για να συγκεντρωθούν τα έσοδα που προβλέπει το Μνημόνιο για τον προϋπολογισμό του 2011.
Σε κάθε περίπτωση, στόχος της κυβέρνησης είναι να μην εκτιναχθούν στα ύψη οι τιμές προϊόντων βασικής ανάγκης. Η τρόικα αποδέχθηκε είτε τη μία είτε την άλλη εναλλακτική, είτε συνδυασμό τους, που θα εξασφαλίζει, όμως, έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ. Ανοιχτή παραμένει εξάλλου και η προοπτική εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με τον φόρο στο πετρέλαιο κίνησης.
Η αντιπροσωπεία της τρόικας ολοκλήρωσε χθες τις διαπραγματεύσεις της με την κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό και αναχώρησε για Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον, αποδεχόμενη με επιφυλάξεις τις κυβερνητικές εκτιμήσεις για την έκβαση του φετινού προϋπολογισμού. Οι επιφυλάξεις αφορούν μεταξύ άλλων την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η περαίωση θα αποφέρει έσοδα της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ εντός του 2010. Η τρόικα θεωρεί ότι μάλλον θα είναι χαμηλότερα, συνεπώς η υστέρηση στα έσοδα ίσως να μην καλυφθεί ώς το τέλος του χρόνου και να χρειασθούν πρόσθετα μέτρα.
Ωστόσο, προχθές το βράδυ, στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του, οι κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Σ. Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Κ. Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμβιβάσθηκαν με τη λύση τού «βλέποντας και κάνοντας». Δέχθηκαν, δηλαδή, να περάσει ένας ακόμη μήνας χωρίς άλλες παρεμβάσεις, με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό και στη συνέχεια, όταν η αποστολή επανέλθει για την οριστική αξιολόγηση της τρίτης δόσης του δανείου, να αποφασισθεί αν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα για να κλείσει ο προϋπολογισμός με έλλειμμα όχι υψηλότερο από 18,6 δισ. ευρώ, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
Σχεδόν σίγουρη πρέπει να θεωρείται, εξάλλου, η περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ, στα 8,2 δισ. ευρώ από τα 9,2 δισ. ευρώ των προβλέψεων του Μνημονίου, αν και κυβερνητικά στελέχη επιμένουν ότι εφόσον τα έσοδα κινηθούν ικανοποιητικά, η μείωση του ΠΔΕ μπορεί να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Αλλα περίπου 900 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από την επιβράδυνση των αμυντικών δαπανών και άλλα 300 εκατ. ευρώ από περικοπές διαφόρων άλλων δαπανών.
Για το 2011, ο στόχος παραμένει όπως έχει συμφωνηθεί, δηλαδή για περιορισμό του ελλείμματος στα 17 δισ. ευρώ, κάτι που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,3% του ΑΕΠ, με βάση το νέο, αναθεωρημένο ονομαστικό ΑΕΠ, λόγω πληθωρισμού.
Βολές κατά της Ν.Δ.
«Είναι φανερό πως παρά την ύφεση δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την Οικονομία. Το μήνυμα είναι η απρόσκοπτη και αταλάντευτη συνέχιση της πορείας… Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις παλιές καταδικασμένες πρακτικές του παρελθόντος, το Μνημόνιο δεν τίθεται σε αναδιαπραγμάτευση αλλά ενεργοποιείται και ενημερώνεται η Βουλή», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Και χαρακτήρισε «μαγική» και «υποτιθέμενη» την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος από τη ΔΕΘ μίλησε για δυνατότητα μηδενισμού του ελλείμματος μέχρι το τέλος του 2011: «Πώς είναι δυνατόν να μειώνεται το έλλειμμα και με αύξηση των δαπανών και με τη μείωση των φόρων;», παρατήρησε δηκτικά ο υπουργός.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα