ε δόσεις το επίδομα θέρμανσης
Με επίδομα θέρμανσης που θα χορηγηθεί σε δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται από τις 15 Οκτωβρίου, μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης, αλλά και με μεγαλύτερο μπόνους για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί το σχέδιο εξίσωσης των φόρων του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Μετά την απόφαση να «παγώσουν» οι μαζικές μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να καταλήγουν στο μέτρο της κατάργησης του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης, καθώς όπως λένε θα εξασφαλίσει τα πρόσθετα έσοδα ύψους 1 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το 2011 στο Μνημόνιο.
Στο υπουργείο αναγνωρίζουν ότι μια τέτοια απόφαση θα πλήξει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού και μάλιστα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όπου αναμένεται περαιτέρω συρρίκνωση εισοδημάτων. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν, το μέτρο αυτό είναι λιγότερο επώδυνο από μια μαζική μετάταξη του ΦΠΑ που θα επιβαρύνει αδιακρίτως όλα τα νοικοκυριά.
Το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο υπουργείο Οικονομικών, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε το πακέτο των κοινωνικών αντίβαρων που θα συνοδεύσει το σχέδιο της εξίσωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση για να περιορίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλεί η κατάργηση του φθηνού πετρελαίου θέρμανσης εξετάζει:
Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από 412 ευρώ το χιλιόλιτρο που είναι σήμερα στα 390 ευρώ το χιλιόλιτρο. Η μείωση του φόρου εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση της λιανικής τιμής πώλησής του κατά 5-6 λεπτά το λίτρο.
Βέβαια, με την εξίσωση των φόρων το πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου που ξεκινά η διάθεσή του θα πωλείται στην ίδια τιμή με το πετρέλαιο κίνησης, επιβαρύνοντας σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Υπολογίζεται ότι οι καταναλωτές, με εξαίρεση τα φτωχά νοικοκυριά που θα λάβουν το ειδικό επίδομα, θα πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης ακριβότερα μέχρι και 50%.
Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα εξετάζεται να καταβληθεί με κοινωνικά, οικονομικά και γεωγραφικά κριτήρια σε δύο ή τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση θα χορηγηθεί με την πρώτη αγορά πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και η δεύτερη μέχρι τα Χριστούγεννα. Αυτό σημαίνει ότι τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, καθώς και όσοι είναι τρίτεκνοι ή πολύτεκνοι θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους το επίδομα θέρμανσης. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί για τις ευπαθείς ομάδες, τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αποφασίστηκε να εξεταστούν από μηδενική βάση οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης και τα εισοδηματικά κριτήρια με βάση τα οποία αυτό χορηγείται. Επίσης συζητήθηκε να υπάρξει αποτελεσματική διασταύρωση φορολογικών στοιχείων, ώστε να λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης όσοι πραγματικά το δικαιούνται και όχι μόνο με βάση τις φορολογικές δηλώσεις.
Μεγαλύτερη έκπτωση για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο. Η σταθερή έκπτωση 20% της τιμής του φυσικού αερίου σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξετάζεται να αυξηθεί στο 30% ή ακόμη και 40%.

ΠΗΓΗ: Έθνος