Εκτός μνημονίου το 2013

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, ξεκαθάρισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ότι δεν βρίσκεται υπό συζήτηση κανένα σχέδιο από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Αλταφάζ ρωτήθηκε αν σχεδιάζεται παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Οχι. Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση, κανένα σχέδιο, καμία προετοιμασία για παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Άλλωστε, δεν έχει νόημα, αφού γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα».
Στη συνέχεια, κληθείς να σχολιάσει αν το θέμα ετέθη κατά τη χθεσινή συζήτηση του υπουργού οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, ο Αμαντέο Αλταφάζ απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, σημειώνοντας πάντως πως και ο ίδιος δεν βλέπει το λόγο να γίνεται τέτοια συζήτηση, δεδομένου ότι η Ελλάδα «εφαρμόζει τα απαραίτητα μέτρα, οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν και οι στόχοι του προγράμματος τείνουν να εκπληρωθούν». «Αυτά ακριβώς επισημαίνει η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ειτροπής για την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης της Ελλάδας», συνέχισε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν και κατέληξε λέγοντας ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει σωστά το πρόγραμμα και πως στόχος είναι η χώρα να επιστρέψει στις αγορές, πριν από τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή πριν το 2013.
Νωρίτερα από το Βερολίνο, ο ίδιος ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων της Κοινότητας είχε περιγράψει ως ενδεχόμενη τη δημιουργία ενός πιο μόνιμου μηχανισμού στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών: «Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Ο κ. Ρεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.
ΔΝΤ: Στις αγορές το 2011
Εν τω μεταξύ, ελπιδοφόρο μήνυμα για τη χώρα μας στέλνει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
«Αναμένουμε ότι η Ελλάδα «ίσως επιστρέψει στις αγορές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες», τόνισε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κάρολαϊν Άτκινσον, η οποία σημείωσε ότι «το ελληνικό πρόγραμμα προχωρά όπως αναμενόταν».
Επισήμανε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, που έλαβαν χώρα πρόσφατα σε συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ (σσ. το road show του κ. Παπακωνσταντίνου σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες) «πήγαν καλά», και σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές στα τέλη του 2011 με αρχές του 2012, αν και υπογράμμισε ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιτρέπει να μείνει εκτός αγορών για μεγαλύτερο διάστημα.
Η κ. Άτκινσον ανέφερε επίσης ότι η αποστολή της Τρόικας το καλοκαίρι και η ενδιάμεση αποτίμηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό, επιβεβαίωσαν ότι όλα κινούνται στον δρόμο που είχε χαραχθεί.

ΠΗΓΗ: Έθνος