Φορολίφτινγκ στο πετρέλαιο

Λίφτινγκ στο μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ώστε να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά και το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο άμβλυνσης επιπτώσεων και εντυπώσεων εκτείνεται σε τρία μέτωπα και προβλέπει παράλληλη μείωση του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται αν είναι δυνατόν ακόμα και στις 15 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα για την προώθηση της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εναλλακτικά της νέας αύξησης του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 390 ευρώ. Ετσι η εξίσωση θα οδηγήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 390 και όχι στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. «Οι επιβαρύνσεις παραμένουν τεράστιες. Η μείωση του υψηλού φόρου δεν θα κάνει παρά μια… τρύπα στο νερό» σχολιάζουν παράγοντες των βενζινοπωλών, που διευκρινίζουν ότι πρακτικά αντί ο φόρος να αυξηθεί από τα 0,21 λεπτά το λίτρο στα 41,2 λεπτά, θα αυξηθεί στα 39 λεπτά. Αυτό σημαίνει- όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές- ότι η τιμή στην αντλία απλώς θα αυξηθεί κατά 2 λεπτά λιγότερο. Στο μεταξύ όμως η λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει εκτοξευθεί από τα 52 λεπτά το λίτρο που είχε διαμορφωθεί τον περυσινό Οκτώβριο στα 1,27 λεπτά το λίτρο (σήμερα η τιμή του πετρελαίου κίνησης είναι στα 1,29 ευρώ), οδηγώντας σε επιβαρύνσεις της τάξεως των 750 ευρώ ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης τη σεζόν.
Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά παράλληλη παρέμβαση μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι αφορά διεύρυνση της αύξησης της έκπτωσης στο 40%.
Επίδομα θέρμανσης
Το τρίτο μέτρο δεν είναι άλλο από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, που χαρακτηρίζεται από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «αναπόσπαστο» τυχόν εξίσωσης των φόρων. Η χορήγηση του επιδόματος συναντά πρακτικές δυσκολίες στον καθορισμό του δίκαιου ύψους τους σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια, γεωγραφικούς παράγοντες ή ακόμα και ζητήματα ενεργειακής ταυτότητας των κτιρίων. Για παράδειγμα, άλλη είναι η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού που κατοικεί σε ένα νεόδμητο ακίνητο στο Νευροκόπι και άλλη ενός νοικοκυριού στην ίδια περιοχή αλλά με κατοικία 40ετίας…
Παρ΄ ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο, οι αποφάσεις δεν είναι ακόμα οριστικές, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μελετήσουν δύο ακόμα εναλλακτικές προτάσεις εξεύρεσης ενός δισ. ευρώ: αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23% ή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17%- 18%. Κι όλα αυτά για να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 1 δισ. ευρώ από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.
Οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στις 13 Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο στη Βουλή.
Μαύρες λίστες επιχειρήσεων για φοροδιαφυγή, πλαστά και ληξιπρόθεσμα
ΤΡΕΙΣ ΜΑΥΡΕΣ λίστες με επιχειρήσεις που διέπραξαν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, εμπλέκονται σε υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων ή ήρθαν αντιμέτωπες με κατασχέσεις των καταθέσεών τους ως έσχατη λύση είσπραξης των οφειλών τους στο Δημόσιο καταρτίζει το υπουργείο Οικονομικών. Οι λίστες άρχισαν ήδη να συμπληρώνονται από την αρμόδια διεύθυνση ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς εξετάζεται η επανενεργοποίηση διάταξης νόμου του 1995, σύμφωνα με την οποία πίνακες παραβατών της φορολογικής νομοθεσίας συνοδεύουν τον προϋπολογισμό κάθε έτους με την κατάθεσή του στη Βουλή. Η σχετική διάταξη παρέμενε ανενεργή τα τελευταία χρόνια, με τις λίστες φοροφυγάδων και τη δημόσια διαπόμπευση να έχουν εγκαταλειφθεί τόσο για λόγους πολιτικού κόστους, όσο και εξαιτίας προβλημάτων έναντι της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τώρα, υπό την πίεση της κοινωνίας για απόδοση φορολογικής δικαιοσύνης- ιδίως μετά τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί- αλλά και την απαίτηση της τρόικας για απτά αποτελέσματα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να δώσει στη δημοσιότητα μαζί με τον προϋπολογισμό μαύρες λίστες επιχειρήσεων που εντοπίστηκαν να φοροδιαφεύγουν. Η απόφαση δεν είναι ακόμα οριστική, αλλά η γενική διεύθυνση φορολογικών ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητήσει με ειδική εγκύκλιο από Εφορίες και ελεγκτικά κέντρα να συμπληρώσουν και να αποστείλουν ηλεκτρονικά τις σχετικές λίστες.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα