Τα σενάρια για την περαίωση

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας. Από τη νέα ρύθμιση θα εξαιρεθούν οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο, καθώς και οι χρήσεις που έχουν ήδη περαιωθεί είτε με ρύθμιση είτε με τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης. Επίσης θα δίνονται «ισχυρά κίνητρα» σε όσους επιλέξουν να περαιωθούν, όπως η δυνατότητα καταστροφής των βιβλίων και στοιχείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον υπολογισμό των πρόσθετων φόρων (φόρος εισοδήματος και ΦΠΑ) θα ληφθούν υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα και οι δαπάνες της επιχείρησης για κάθε χρήση που περαιώνεται.
Υπολογισμός
Η βάση υπολογισμού του φόρου θα προκύπτει με την εφαρμογή συντελεστών πάνω στο τζίρο και τις δαπάνες. Σ΄ αυτή τη βάση θα υπολογίζεται με συγκεκριμένο συντελεστή ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ της περαίωσης. Για όσους δεν έχουν καθόλου παραβάσεις του ΚΒΣ, τα ποσά αυτά θα είναι πολύ χαμηλά, ενώ αντίστοιχα θα προσαυξάνονται ανάλογα με τη βαρύτητα τυχόν παραβάσεων που έχει σε κάποια χρονιά η επιχείρηση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πλεονέκτημα για τους φορολογούμενους θα είναι ότι οι φόροι που θα προκύψουν δεν θα επιβαρυνθούν με τις εξοντωτικές προσαυξήσεις που καταλογίζονται στις περιπτώσεις τακτικού φορολογικού ελέγχου. Στην ρύθμιση θα υπαχθούν και οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια και όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Σαχινίδης, από τις 450.000 υποθέσεις που εκκρεμούν σήμερα, περίπου 150.000 αφορούν σε φορολογικά θέματα.

ΠΗΓΗ: Ημερησία