Πλαφόν τέλος στην αμόλυβδη

Σε άρση της επιβολής του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων από χθες τα μεσάνυχτα προχώρησε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την άρση του πλαφόν, το οποίο είναι το συντομότερο σε διάρκεια που μπήκε ποτέ μέχρι σήμερα.
Έπειτα από μια τρίωρη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων με τον υφυπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνο Ρόβλια και αφού τις προηγούμενες μέρες είχε προηγηθεί αλαλούμ στην αγορά με κλειστά πρατήρια αλλά και απειλές των πρατηριούχων ότι θα προχωρούσαν από σήμερα σε γενικευμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, ο υφυπουργός ανακοίνωσε την άρση του πλαφόν επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε στην απόφαση «λαμβάνοντας υπόψη της πρώτον, τηνκαθολική συμμόρφωση των πρατηριούχων στις τιμές του πλαφόν. Δεύτερον, ότι δεν υπάρχει επί του παρόντος ανωμαλία τροφοδοσίας στην αγορά. Τρίτον, ότι ο στόχος επετεύχθη, απετράπη η κερδοσκοπία και προστατεύθηκε το εισόδημα του καταναλωτή». Υπήρξε επίσης δέσμευση από τους εκπροσώπους των πρατηριούχων ότι θα αντιμετωπίσουν στο μέλλον φαινόμενα αισχροκέρδειας σαν αυτά που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. «Ομως αν επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα θα επανέλθουμε και μάλιστα αυστηρότεροι», δήλωσε ο κ. Ρόβλιας.
Πηγές από το περιβάλλον του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έλεγαν χθες ότι η επιβολή του πλαφόν ήταν η άμεση αντίδραση της νέας ηγεσίας του υπουργείου μετά τη διαπίστωση κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά καυσίμων την περασμένη Κυριακή. Οπως σημείωναν, «στις προθέσεις του υπουργείου δεν είναι η αστυνομική προσέγγιση της αγοράς ούτε η δογματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά η άμεση παρέμβαση με σκοπό τη σωστή λειτουργία και την προστασία των καταναλωτών».
Γρήγορα αντανακλαστικά
Για γρήγορα αντανακλαστικά της ηγεσίας του υπουργείου που προχώρησε στην άρση του πλαφόν έκαναν λόγο στις δηλώσεις τους οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων, οι οποίοι πάντως επιμένουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει εάν θέλει την εξυγίανση της αγοράς, να δει με προσοχή όλα τα στάδια της διακίνησης καυσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι βενζινοπώλες ζήτησαν από την ηγεσία του υπουργείου να διερευνηθεί η δυνατότητα άλλων μέτρων πέραν του πλαφόν για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κερδοσκοπίας. Οπως λένε, το πλαφόν εκτός από το γεγονός ότι είναι άδικο μέτρο όταν επιβάλλεται μόνο στη λιανική, δημιουργεί στρεβλώσεις αφού ακόμα και εκείνοι που πωλούν πριν από την επιβολή πλαφόν σε χαμηλότερες τιμές, μετά την επιβολή στις περισσότερες περιπτώσεις προσαρμόζουν τις τιμές τους σ΄ αυτό.
Οι πρατηριούχοι
Στη συνάντηση που προηγήθηκε και η οποία προς στιγμή φάνηκε να οδηγείται σε αδιέξοδο, όπως έλεγαν οι πρατηριούχοι σε μια διακοπή που πραγματοποιήθηκε για να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου, τόσο οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) όσο και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) δήλωναν ότι δεν πρόκειται να δεχτούν τη συνέχιση του πλαφόν και πως εάν η κυβέρνηση δεν ανακοινώσει την άρση του, θα προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Ωστόσο όπως δήλωσαν στη συνέχεια οι βενζινοπώλες πρυτάνευσε η λογική και η ηγεσία του υπουργείου πήρε πίσω το πλαφόν.
Η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η σημερινή απόφαση του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για άρση του πλαφόν στις τιμές των καυσίμων είναι το αίσιο αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η ΠΟΠΕΚ τις προηγούμενες ημέρες. Η ηγεσία του υπουργείου αντελήφθη το δίκαιο των αιτημάτων μας και διαπίστωσε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους επιβλήθηκε το πλαφόν».
Το μέτρο υπενθυμίζεται ότι ελήφθη για να αποτρέψει τις αδικαιολόγητες αυξήσεις στις τιμές πώλησης των καυσίμων που εκδηλώθηκαν με πρόσχημα τις απεργιακές κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων. Μάλιστα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι ο νόμος δεν προβλέπει την επιβολή πλαφόν σε όλα τα στάδια της εμπορίας υγρών καυσίμων και το αίτημα των πρατηριούχων για κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να εφαρμοστεί, ενώ σημείωσαν ότι το υπουργείο θα συνεχίσει τις δράσεις για την αγορά καυσίμων που είχε εξαγγείλει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου καθώς αποτελεί κυβερνητική απόφαση αλλά εξετάζει και τη λήψη μέτρων που να λειτουργούν στην αγορά με αποτελεσματικότερο τρόπο από την επιβολή του πλαφόν όταν εντοπίζονται αρρυθμίες.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα αναμένεται και η διάταξη με την οποία οι εταιρείες εμπορίας θα πρέπει εκτός από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να ενημερώνουν για τις εκπτώσεις που δίνουν στα πρατήρια και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Ελεύθερος ο πρατηριούχος
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ έφυγε από τα δικαστήρια της Ευελπίδων, μετά την καταδίκη του σε 3 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ο ιδιοκτήτης πρατηρίου, ο οποίος συνελήφθη προχθές στην περιοχή της Καλλιθέας να πωλεί αμόλυβδη βενζίνη σε τιμή υψηλότερη από το πλαφόν.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου, όπως είχε προτείνει στην αγόρευσή του και ο εισαγγελέας της έδρας, έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για παράβαση του αγορανομικού κώδικα σε συνδυασμό με την κοινή υπουργική απόφαση για την επιβολή του πλαφόν στην πώληση των καυσίμων.
Το δικαστήριο προχώρησε στην καταδίκη του κατηγορουμένου απορρίπτοντας τον υπερασπιστικό ισχυρισμό του ότι η επίμαχη κοινή υπουργική απόφαση είναι παράνομη, καθώς δεν καθορίζει ρητάόπως ορίζει ο νόμοςκατώτερο ποσοστό κέρδους τόσο του προμηθευτή όσο και των βενζινοπωλών.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα