Ώρα για πράσινο λίφτινγκ

prasinh_katoikiaΑρχίζει εντός των προσεχών εβδοµάδων το πολυσυζητηµένο πρόγραµµα Εξοικονοµώ Κατ’ Οίκον που αφορά ενεργειακές εργασίες σε περίπου 100.000 σπίτια, µέσα από έναν συνδυασµό χαµηλότοκων δανείων και επιδοτήσεων.
Το προανήγγειλε από το βήµα του συνεδρίου του Εconomist «Η πράσινη ατζέντα µετά την Κοπεγχάγη» ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης, λέγοντας ότι το πρόγραµµα αρχίζει µέσα στις επόµενες εβδοµάδες και γι’ αυτό προβλέπονται πόροι (δηµόσιοι και ιδιωτικοί) άνω του 1,2 δισ. ευρώ τα επόµενα δύο χρόνια.
Το µέγιστο ύψος των επιλέξιµων εργασιών είναι τα 15.000 ευρώ και η µέγιστη δωρεάν επιδότηση δεν θα µπορεί να ξεπερνά το 30% (ήτοι 4.500 ευρώ), αλλά εκτός αυτής ο δικαιούχος θα µπορεί να πάρει και δάνειο, που για ορισµένες περιπτώσεις χαµηλοεισοδηµατιών θα είναι άτοκο. Επιδοτούνται η αντικατάσταση κουφωµάτων – τζαµιών και η τοποθέτηση συστηµάτων σκίασης, η εγκατάσταση θερµοµόνωσης στο εξωτερικό του κτιρίου και στο δώµα και η αναβάθµιση του συστήµατος θέρµανσης και παροχής ζεστού νερού.
Από τις αρχές Νοεµβρίου, οπότε και αναµένεται να προκηρυχθεί, οι ενδιαφερόµενοι θα µπορούν να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για να διενεργήσει την απαραίτητη για την υπαγωγή τους σε αυτό επιθεώρηση του σπιτιού τους.
Βάσει αυτής θα καταθέτουν και την αίτηση στις συνεργαζόµενες τράπεζες. Αν δηλαδή η επιθεώρηση αναφέρει ότι για να ενισχυθεί ενεργειακά ένα σπίτι απαιτείται για παράδειγµα να µονωθεί εσωτερικά, ο φάκελος που θα συνοδεύει την αίτηση θα αφορά µόνο τη συγκεκριµένη εργασία και όχι άλλες. Εντός των ηµερών το Ταµείο Εγγυοδοσίας Μικρών & Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) επιλέγει τις τράπεζες που θα αναλάβουν να «τρέξουν» το πρόγραµµα (έχουν υποβάλει προσφορές οι Εurobank, Εθνική, Credicom-Εµπορική, Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο, Αγροτική Τράπεζα, Πειραιώς και Αlpha Βank). Τα επιτόκια των χαµηλότοκων δανείων θα καθοριστούν από τη διαγωνιστική διαδικασία.
Εισοδηµατικές κατηγορίες
Τρεις είναι οι εισοδηµατικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται οι δικαιούχοι, (σύµφωνα µε το πρόγραµµα που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο, και παραµένει ως έχει σύµφωνα µε τις πληροφορίες):
n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µέχρι 15.000 ευρώ και οικογενειακό µέχρι 25.000 ευρώ προβλέπεται άτοκο δάνειο και επιχορήγηση του 30% του επιλέξιµου προϋπολογισµού των παρεµβάσεων. Δηλαδή, αν κάποιος λάβει δάνειο από την τράπεζα 10.000 θα αποπληρώσει άτοκα µόνο τα 7.000 ευρώ, άρα στην ουσία εισπράττει τα υπόλοιπα 3.000 ευρώ ως επιχορήγηση. n Για όσους έχουν ατοµικό εισόδηµα µεταξύ 15.000-30.000 ευρώ και οικογενειακό µεταξύ 25.000-50.000 ευρώ προβλέπεται χορήγηση χαµηλότοκου δανείου και επιχορήγηση για το 15% του επιλέξιµου προϋπολογισµού. Δηλαδή, για δάνειο 10.000 ευρώ ο δικαιούχος θα αποπληρώσει έντοκα τα 8.500 ευρώ, άρα θα εισπράξει ως επιχορήγηση τα 1.500 ευρώ.
Τέλος, για ατοµικά εισοδήµατα 30.000-45.000 ευρώ και οικογενειακά 50.000-65.000 ευρώ χορηγείται χαµηλότοκο δάνειο.
Ετοιµη και η λίστα µε τους επιθεωρητές
ΕΝΤΟΣ των προσεχών ηµερών εγκρίνονται κι οι πρώτοι ενεργειακοί επιθεωρητές, τα ονόµατα των οποίων χωρισµένα ανά περιφέρεια θα αναρτηθούν στο Διαδίκτυο, ώστε να µπορούν να απευθυνθούν σ’ αυτούς οι ενδιαφερόµενοι για τη διενέργεια της απαραίτητης για την υπαγωγή στο πρόγραµµα επιθεώρησης.
Αν και οι αιτήσεις µηχανικών να ενταχθούν στο Μητρώο είναι χιλιάδες, οι επιθεωρήσεις θα ξεκινήσουν µε έναν µικρό αριθµό επιθεωρητών, ο οποίος κάθε εβδοµάδα θα εµπλουτίζεται. Το πρόγραµµα χρηµατοδοτείται µε 400 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και όπως είπε ο κ. Μανιάτης «έχουµε ζητήσει από τις τράπεζες, τον µηχανισµό που στην ουσία θα το τρέξει, να βάλουν έως και 800 εκατ. ευρώ, γι’ αυτό µιλάµε για ένα συνολικό προϋπολογισµό έως 1,2 δισ. ευρώ».

ΠΗΓΗ: Τα Νέα