Περάστε από την Εφορία!

prosklhthria_gia_forousΒαθιά το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων θα βάλει ξανά και ξανά η Εφορία έως το τέλος του έτους, σε έναν αγώνα δρόμου για τη συλλογή εσόδων 16 δισ. ευρώ ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προετοιμάζει βροχή ειδοποιητηρίων, για την πληρωμή του ΕΤΑΚ 2009 και της έκτακτης εισφοράς, του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας 2010, για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων αλλά και τα τελευταία εκκαθαριστικά φορολογίας εισοδήματος.
Ο φορολογαριασμός του τελευταίου τριμήνου μόνο από τις παραπάνω υποθέσεις ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα επιστρατεύονται ειδοποιήσεις μέσω e-mail, ταχυδρομείου ή και τηλεφώνου για δεκάδες χιλιάδες φορολογούμενους που πιάστηκαν στην τσιμπίδα των διασταυρώσεων για μη απόδοση ΦΠΑ, απόκρυψη Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, αποφυγή φόρου καταθέσεων εξωτερικού, ΦΜΑΠ αλλά και τελών κυκλοφορίας.
Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλης σε στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον αρμόδιο για τα έσοδα υφυπουργό Δ. Κουσελά, γνωρίζει ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι διαμόρφωσης των εσόδων του προϋπολογισμού στα 52,7 δισ. ευρώ (από 55,1 δισ. ευρώ που προβλέπει το πρόγραμμα) και η υστέρηση να μην ξεπεράσει τα 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, θα πρέπει να στέλνει διαρκώς ραβασάκια στους φορολογουμένους και οι εφορίες, με τη σειρά τους, να σπεύδουν για την είσπραξη φόρων και προστίμων. Από τον προγραμματισμό της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα τα ειδοποιητήρια θα… χτυπούν διαρκώς την πόρτα των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα:
n ΕΤΑΚ 2009 και έκτακτη εισφορά για 580 εκατ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα φεύγει μια ακόμα παρτίδα 300.000
εκκαθαριστικών σημειωμάτων και απομένουν 720.000 σημειώματα έως το τέλος του έτους που αφορούν όμως τροποποιητικές δηλώσεις οι οποίες εκκαθαρίζονται από ιδιωτική εταιρεία. Οσο παράδοξο κι αν ακούγεται, η ΓΓΠΣ δεν μπορεί να υποστηρίξει την εκκαθάριση δηλώσεων Ε9 που έχουν τροποποιηθεί και το έργο ανατίθεται χρόνια τώρα σε ιδιωτική εταιρεία. Από το επόμενο έτος όλη η διαδικασία υποβολής και εκκαθάρισης θα γίνεται ηλεκτρονικά ώστε να μην παρεμβάλλεται ιδιώτης. Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει αποστείλει 2.064.213 εκκαθαριστικά εκ των οποίων τα 781.368 είναι χρεωστικά (τα υπόλοιπα μηδενικά), με τα βεβαιωμένα ποσά στα 124,278 εκατ. ευρώ. Παράλληλα με το ΕΤΑΚ 2009 έχει βεβαιωθεί και έκτακτη εισφορά 61,3 εκατ. ευρώ για 75.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.
n ΦΑΠ 2010 για 680 εκατ. ευρώ. Τα πρώτα ειδοποιητήρια θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τον Νοέμβριο με προτεραιότητα στα χρεωστικά ώστε να επιταχυνθούν και οι εισπράξεις εντός του έτους. Η ΓΓΠΣ μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να μην αποστείλει καθόλου εκκαθαριστικά σε όσους έχουν μηδενικό αποτέλεσμα φόρου προκειμένου να περιορίσει τη σπατάλη χαρτιού. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας στις αρχές του 2011. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί μόνο η εκκαθάριση του ΦΑΠ 2010 για τα νομικά πρόσωπα (40.000
δηλώσεις) με βεβαιωμένους φόρους 275 εκατ. ευρώ. Συνολικά από τον ΦΑΠ του 2010 το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα 680 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος των οποίων όμως- ως φαίνεται- δεν θα καταφέρει να εγγράψει στον φετινό προϋπολογισμό. n Ραβασάκια περαίωσης για 700 εκατ. ευρώ εντός του έτους. Από τα μέσα Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η… έφοδος για την περαίωση εκκρεμών υποθέσεων 2000-2009. Η ΓΓΠΣ θα στείλει e-mail σε όσες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες είναι εγγεγραμμένοι στο taxisnet για οικονομία χρόνου και χαρτιού ενώ στους υπόλοιπους φορολογούμενους τα ειδοποιητήρια θα φτάσουν μέσω ταχυδρομείου. Η ΓΓΠΣ θα έχει προσδιορίσει το ποσό των φόρων περαίωσης και θα καλεί σε ημερομηνίες που θα κλιμακώνονται ανάλογα με τον χρόνο έκδοσης του ειδοποιητηρίου για την πληρωμή της προκαταβολής 20%. Η αρχική προθεσμία της 12ης Νοεμβρίου για την υπαγωγή στη ρύθμιση και την προκαταβολή αναμένεται τελικά να τροποποιηθεί με υπουργική απόφαση εντός των ημερών. Με την ίδια διαδικασία θα σταλούν και ειδοποιητήρια από τις επόμενες ημέρες και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών η οποία τρέχει έως τις 29 Οκτωβρίου. Τα έσοδα από ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση στη ρύθμιση. Η δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων πάντως ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ.
n Τέλη κυκλοφορίας για €1 δισ. Τα ειδοποιητήρια θα αρχίσουν να φτάνουν στους φορολογουμένους από τις αρχές Νοεμβρίου. Η προθεσμία πληρωμής των τελών κυκλοφορίας εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου ενώ για πρώτη φορά η ΓΓΠΣ ξεκινά και διασταύρωση στοιχείων για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας των προηγουμένων ετών. Μια πρώτη διερεύνηση έβγαλε στον αφρό περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποίοι έχοντας στην κατοχή τους μηχανάκι έκαναν… περαντζάδα από διάφορες εφορίες και αγόραζαν 4-5 σήματα τελών κυκλοφορίας για μηχανάκι. Στη συνέχεια τα σήματα αυτά κατέληγαν στο παρμπρίζ αυτοκινήτων και ουδείς διαπίστωνε την κλοπή εις βάρος του Δημοσίου αφού ουδείς μέχρι σήμερα είχε τρέξει διασταύρωση για τα τέλη κυκλοφορίας. Η σχετική διασταύρωση στοιχείων θα ξεκινήσει εντός των ημερών, για να ακολουθήσει κλήση των… αμελών ή επιτήδειων από την Εφορία για την τακτοποίηση των οφειλών τους.
Από την ερχόμενη εβδομάδα τα ειδοποιητήρια θα «χτυπούν» διαρκώς την πόρτα των φορολογουμένων
Περιμένουν εκκαθαριστικό 600.000 φορολογούμενοι
Οσον αφορά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκκαθάρισης των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, υπολογίζεται ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα έχει ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος όγκος της επεξεργασίας που απομένει για περίπου 600.000 δηλώσεις. Πρόκειται κυρίως για δηλώσεις οι οποίες επέστρεψαν στις εφορίες για διορθώσεις και όσοι λάβουν τελικά χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή τους εφάπαξ σε μία δόση έως το τέλος του έτους.
Μέχρι σήμερα η ΓΓΠΣ έχει στείλει εκκαθαριστικά σε 5.052.578 φορολογούμενους οι οποίοι θα συμβάλουν συνολικά στα έσοδα του Δημοσίου με το ποσό των 1,430 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα