Φρένο στα φωτοβολταϊκά – Διορθώσεις αδικιών στο κοινωνικό τιµολόγιο

Από ψιλό κόσκινο θα περάσουν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά που έχουν συσσωρευτεί στη ΔΕΗ και που ξεπερνούν τις 20.000, προανήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Τίνα Μπιρµπίλη.
Στόχος είναι να διαπιστωθεί πόσες από αυτές µπορούν να ικανοποιηθούν ανά νοµό, δεδοµένης της χωρητικότητας των τοπικών δικτύων. Οι υπόλοιπες θα µπουν στο «ψυγείο».
«Μέχρι το τέλος Νοεµβρίου η ΔΕΗ θα έχει καταγράψει τις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που έχουν υποβληθεί ανά την Ελλάδα, ώστε να αποτυπωθεί το δυναµικό απορρόφησης των δικτύων ανά νοµό», είπε χθες η υπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε µε αφορµή τους τέσσερις µήνες από την ψήφιση του νόµου για την επιτάχυνση των αδειοδοτικών διαδικασιών επενδύσεων σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Προτεραιότητα, συµπλήρωσε, θα δοθεί όπως έχει δεσµευθεί η κυβέρνηση, στις αιτήσεις των αγροτών, ενώ οι υπόλοιπες θα εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
Στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι όπου η αιτηθείσα ισχύς υπερβαίνει τις αντοχές των τοπικών δικτύων, οι επενδυτές αυτοί δεν θα µπορέσουν να προχωρήσουν τα έργα τους.
Εκ των πραγµάτων θα περιµένουν στην ουρά περιµένοντας είτε να πάρουν τη θέση όσων δεν υλοποιήσουν την επένδυσή τους, είτε να ενισχυθεί η χωρητικότητα των δικτύων. Υποστήριξε ωστόσο πως η συγκεκριµένη αγορά δεν είναι «φούσκα» όπως συνέβη στην Ισπανία, ενώ για το µεγάλο αγροτικό ενδιαφέρον είπε ότι τα φωτοβολταϊκά «δεν είναι η κότα που γεννά χρυσά αυγά».
Ο λιγνίτης θα πληρώσει το Τέλος ΑΠΕ
Κάνοντας µια εκτίµηση για την ισχύ από ΑΠΕ, είπε ότι το 2011 θα τριπλασιαστεί και θα εγκατασταθούν τουλάχιστον 500 νέα µεγαβάτ έναντι των µόλις 140 φέτος. Για το δε κόστος, η κ. Μπιρµπίλη διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να αυξηθεί το ειδικό τέλος, διευκρινίζοντας ότι η χρηµατοδότησή τους θα γίνει καταρχήν από τη δηµοπρασία αδιάθετων δικαιωµάτων εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) που έχουν παραχωρηθεί στη ΔΕΗ και της περισσεύουν για την περίοδο µέχρι και το 2013. Τα έσοδα µπορεί να ανέλθουν ώς και 150 εκατ. ευρώ.
Δεν έδωσε ωστόσο νούµερα για το πόσο θα κοστίσει ώς το 2020 η ανάπτυξη των περίπου 10.000 µεγαβάτ ΑΠΕ που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης. Διότι έχει ζητήσει από τη ΔΕΗ να της παρουσιάσει ώς τον Δεκέµβριο εκτίµηση για το πόσο θα επιβαρυνθούν από το 2013 και µετά τα τιµολόγιά της, κατόπιν ενσωµάτωσης του κόστους CΟ2. Βέβαια, για να γίνουν ΑΠΕ απαιτούνται δίκτυα, υποβρύχιες διασυνδέσεις, η πιο ώριµη εκ των οποίων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ Μ. Παπαδόπουλος, είναι των Κυκλάδων που εκκρεµεί από τη δεκαετία του 1980, και θα κατασκευαστεί από τη ΔΕΗ. Επονται εκείνες των νησιών του Β. Αιγαίου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων. Σήµερα µάλιστα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Βασιλάκος, εξετάζεται η αίτηση του οµίλου Κοπελούζου για τη διασύνδεση της Κρήτης µε την ηπειρωτική χώρα και την κατασκευή στο νησί 1.000 µεγαβάτ αιολικών, ενώ θα ακολουθήσει εξέταση αντίστοιχου αιτήµατος της ΤΕΡΝΑ, πάλι για τη Μεγαλόνησο.
Διορθώσεις αδικιών στο κοινωνικό τιµολόγιο
ΓΙΑ ΤΟ κοινωνικό τιµολόγιο που τίθεται σε ισχύ από την 1/1/2011, ο υφυπουργός Ενέργειας Ι. Μανιάτης ανέφερε ότι ώς το τέλος του χρόνου θα έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεµότητες και οι τυχόν αδικίες που υπάρχουν (π.χ. µε τους ενοικιαστές που για να µεταφέρουν τον λογαριασµό της ΔΕΗ στο όνοµά τους καλούνται να πληρώσουν κόστος µεγαλύτερο του οφέλους από την έκπτωση στον λογαριασµό τους).
Μελετάται επέκταση
Για το ίδιο θέµα η κ. Μπιρµπίλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόµενο να ενταχθούν σε αυτό και άλλοι καταναλωτές πέραν του 1,2 εκατοµµυρίου της κατηγορίας έως 800 κιλοβατώρες, ειδικά όσοι βρίσκονται οριακά πάνω από αυτό και έχουν χαµηλό εισόδηµα.
Εχει ζητηθεί, είπε η υπουργός, για το θέµα αυτό αναλυτική καταγραφή από τη ΔΕΗ ώστε να διορθωθούν οι όποιες αδικίες ενώ θα προηγηθεί συνεννόηση µε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειµένου να γίνουν όλα σύµφωνα µε το κοινοτικό δίκαιο.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα