Ακριβότερο ρεύμα για νοικοκυριά

nea_timologiaΤσουχτερές αυξήσεις στα χαμηλά οικιακά και στα αγροτικά τιμολόγια και μειώσεις στα υψηλά οικιακά και σε όλα τα εμπορικά για το 2011 ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Πρόκειται για την πρώτη δόση αναπροσαρμογών, αφού από το 2012 επίκειται η δεύτερη δόση, με βάση όσα προβλέπει και το Μνημόνιο, γεγονός που σημαίνει ότι έρχεται ακριβότερο ρεύμα για τα νοικοκυριά.
Τα τιμολόγια για χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες το τετράμηνο αυξάνονται κατά μέσον όρο 13,7% (για περίπου ένα εκατομμύριο καταναλωτές), πλην εκείνων που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (χαμηλοεισοδηματίες, τρίτεκνοι, άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, συνολικά 1,2 εκατ. καταναλωτές που θα δουν από του χρόνου μειώσεις έως 20%). Πρόκειται για αυξήσεις σημαντικά υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι η αύξηση στην κατηγορία αυτή αφορά κυρίως κλειστά σπίτια, εξοχικά και εύπορους πολίτες που διαμένουν μόνοι τους. Στην κατηγορία όπου ανήκει και η πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών (περίπου 2 εκατομμύρια), δηλαδή από 801 έως 1.600 κιλοβατώρες, οι αυξήσεις κατά μέσον όρο είναι 2,7%, ενώ μειώνονται τα τιμολόγια στις μεγάλες καταναλώσεις 4,4% από 2.001-
3.000 κιλοβατώρες και 13,8% από 3.001 κιλοβατώρες και άνω. Αθροιστικά οι αυξήσεις στον οικιακό τομέα αφορούν περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά και οι μειώσεις περίπου 500.000.
Τα παραπάνω ποσοστά αντανακλούν τις αυξομειώσεις μεσοσταθμικά, αναλόγως την κατανάλωση. Αυτό σημαίνει ότι στην ίδια κατηγορία τα ποσοστά ποικίλλουν. Ετσι, για οικιακό καταναλωτή με τετραμηνιαία κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες, που δεν εντάσσεται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, με τη μεσοσταθμική ετήσια αύξηση 13,7% η επιβάρυνση που υπολογίζει το υπουργείο ανέρχεται σε 30 ευρώ, ποσό που αυξομειώνεται ανάλογα με το συγκεκριμένο επίπεδο της αύξησης. Τα αγροτικά αυξάνονται 5% (στη χαμηλή) και 7% (στη μέση τάση), που σημαίνει ότι ένας αγρότης με τετραμηνιαία κατανάλωση 5.000 κιλοβατώρες, που πληρώνει σήμερα 319 ευρώ το 4μηνο (957 ευρώ τον χρόνο), με τα νέα τιμολόγια θα χρεωθεί με περίπου 335 ευρώ (1.005 ευρώ τον χρόνο). Δηλαδή επιπλέον 16 ευρώ (ή 48 ευρώ το έτος). Η αύξηση είναι 4,9%. Αυξήσεις έχουμε και στους βιομηχανικούς καταναλωτές μέχρι 8,7%. Π.χ. μια βιομηχανία με μηνιαία κατανάλωση 70.000 κιλοβατώρες, σήμερα πληρώνει 6.138 ευρώ το τετράμηνο, ενώ με τα καινούργια τιμολόγια θα φτάσει στα 6.394 ευρώ (δηλαδή επιπλέον 256 ευρώ), αύξηση 4,2%.
Επωφελούνται οι έμποροι
Ωφελημένοι από τα νέα τιμολόγια είναι οι έμποροι, οι οποίοι τόσα χρόνια χρεώνονταν πανάκριβα το ρεύμα για να επιδοτούν τα χαμηλά, για κοινωνικούς λόγους, οικιακά και αγροτικά τιμολόγια, στρέβλωση ωστόσο που σύμφωνα και με το Μνημόνιο πρέπει να σταματήσει. Για περίπου ένα εκατομμύριο μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις οι μειώσεις θα ανέλθουν από 5% έως 18%, ανάλογα με το αν ανήκουν στη χαμηλή ή τη μέση τάση. Εστω, για παράδειγμα, μια μεγάλη εμπορική επιχείρηση (κατηγορία Β1), εν προκειμένω ένα σούπερ μάρκετ, με μηνιαία κατανάλωση 50.000 κιλοβατώρες. Σήμερα πληρώνει 5.770 ευρώ το 4μηνο, ενώ με τα νέα τιμολόγια θα πληρώσει 5.204 ευρώ, δηλαδή 566 ευρώ λιγότερα (μείωση 9,8%).
Αν και σύμφωνα με τη ΡΑΕ μειώνεται το έσοδο της ΔΕΗ κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, μετακυλίοντας πολλές χρεώσεις από τις χαμηλές και μεσαίες κατηγορίες στις υψηλότερες, τα τιμολόγια παραμένουν τσουχτερά. Πάντως, η ΡΑΕ εισηγείται εξαμηνιαία προσαρμογή των τιμολογίων της ΔΕΗ με βάση το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση επί της εισήγησης αυτής, η οποία δεδομένου ότι η απελευθέρωση της αγοράς θα φέρει αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, σημαίνει εξαμηνιαίες ανατιμήσεις-επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.
«Αυξήσεις τιμολογίων για να βρουν διέξοδο λιμνάζοντα ιδιωτικά κεφάλαια στον ευαίσθητο χώρο των κοινωνικών αγαθών», χαρακτηρίζει τις αυξήσεις που ανακοινώθηκαν χθες η ΓΕΝΟΠ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα