Φορολογικό απόρρητο τέλος. Τα στοιχεία όλων των φορολογουμένων στο ίντερνετ

Φορολογικό απόρρητο τέλος. Το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση μέσω του Internet φορολογικών  στοιχείων για  8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.
Το σχέδιο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη  αποκάλυψε χθες ο γενικός γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων  Διομήδης Σπινέλλης.
Όπως δήλωσε το υπουργείο έχει υποβάλλει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων,  το σχέδιο της υπουργικής απόφασης που προβλέπει τη δημοσιοποίηση στο Internet   του καταλόγου φορολογουμένων που συντάσσεται κάθε χρόνο από κάθε Δ.Ο.Υ. ο οποίος περιέχει:
–   Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία της επιχείρησης
–   Το τίτλο και τα στοιχεία των φορολογούμενων
–    Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα
–    Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκεινται σε φορολογία και
–    Το φόρο που αναλογεί.
Ωστόσο το εγχείρημα της κυβέρνησης δεν αποκλείεται να προσκρούσει στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διάταξη που προβλέπει τη δημοσιοποίηση φορολογικών δεδομένων έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε  καθώς προσέκρουε στους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη νομοθεσία για την προστασία των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων των φορολογούμενων.
Το καινούργιο σχέδιο του υπουργείου προβλέπει ότι η δημοσιοποίηση των φορολογικών δεδομένων θα γίνεται μέσω διαδικτύου.
Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι πλήρως ανοικτή, αλλά ελέγξιμη και θα πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια που καθορίζονται  από την υπουργική απόφαση.
Ακόμη και  οι πιστοποιημένες χρήστες που θα  έχουν πρόσβαση δεν θα μπορούν να βλέπουν όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων αλλά  περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων που θα καθοριστούν ανά μήνα. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι σχεδιάζεται να επιτραπεί η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία 20 φορολογούμενων ανά μήνα.
Τα στοιχεία που θα ανεβαίνουν στο Internet  θα είναι πάντως προσεκτικά επιλεγμένα έτσι ώστε να προστατεύονται από την μία πλευρά τα προσωπικά δεδομένα αλλά να μην δυσχεραίνεται από την άλλη η προσπάθεια καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Με την κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, την αυστηριοποίηση του «πόθεν έσχες», αλλά και τη φοροκάρτα με την οποία θα καταγράφονται σε αυτή όλες οι αγορές που κάνουν οι φορολογούμενοι  η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σφίγγει ουσιαστικά τον κλοιό γύρω  από όσους με διάφορους τρόπους σχεδιάζουν να αποκρύψουν εισοδήματα, ή δηλώνουν εισοδήματα που δεν συμβαδίζουν με τον πολυτελή βίο που διάγουν.

ΠΗΓΗ: Ημερησία