Κλείνουν και συγχωνεύονται 100 εφορίες και τελωνεία

Φορολογικό «Καλλικράτη» ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών με καταργήσεις και συγχωνεύσεις περίπου 100 εφοριών και τελωνείων σε όλη τη χώρα.
«Δεν νοείται ένας νομός να έχει 4-5 ΔΟΥ», σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προαναγγέλλοντας ριζικές αλλαγές στον φοροεισπρακτικό και ελεγκτικό μηχανισμό με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.
Η φιλοσοφία τής εκ βάθρων αναδιάρθρωσης του υπουργείου είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία εφοριών τύπου ΚΕΠ, που θα παράσχουν τις λοιπές υπηρεσίες, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από 13 περιφερειακά κέντρα, τα οποία θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, καθώς και τη βεβαίωση και την είσπραξη όλων των εσόδων του κράτους.
Η φοροδιαφυγή
Τα περιφερειακά κέντρα θα εστιάζουν σε ομάδες υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους.
Τομή στην αναδιάρθρωση των εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της διεύθυνσης Μητρώου. Η μεν πρώτη θα ενταχθεί κατά πάσα πιθανότητα ως τμήμα στην αναβαθμισμένη διεύθυνση ελέγχων και η δεύτερη στη διεύθυνση ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διεύθυνση ελέγχων θα αποτελείται πλέον από τα εξής τμήματα:
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου φυσικών προσώπων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου και επανελέγχου νομικών προσώπων και μεγάλων επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer pricing) και offshore επιχειρήσεων.
Σχεδιασμού και συντονισμού ελέγχου ηλεκτρονικού εμπορίου ποινών.
Ειδικότερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας όσο καλύτερα γίνεται.
«Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε και θα το ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, σε μία συγχώνευση και κατάργηση περίπου 100 εφοριών και τελωνείων ανά τη χώρα, για να μπορέσει να υπάρξει περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό εκεί που χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου.

ΠΗΓΗ: Ημερησία