10.000 κουπόνια εργασίας

anergoi∆ύο προγράµµατα ρίχνει ο ΟΑΕ∆ στη µάχη κατά της ανεργίας, η οποία προσλαµβάνει εκρηκτικές διαστάσεις: το κουπόνι εργασίας, το οποίο θα αφορά 10.000 επιδοτούµενους ανέργους, αλλά και το κουπόνι των 1.000 ευρώ για τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων (έως 24ετών) ανέργων.
Το πρόγραµµα µετατροπής του επιδόµατος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης θα αφορά 10.000 ανέργους. Ηδη το σχετικό πρόγραµµα δηµοσιεύθηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως. Oι επιχειρήσεις, για να ενταχθούν στο πρόγραµµα, δεν θα πρέπει να έχουν µειώσει το προσωπικό τους ούτε και να το µειώσουν στη διάρκεια του προγράµµατος (τουλάχιστον για 24 µήνες).
Θα καταβάλουν ως µισθό τη διαφορά µεταξύ του ποσού του επιδόµατος ανεργίας (το οποίο θα είναι προσαυξηµένο κατά 14 ευρώ ηµερησίως για κάθε µακροχρόνια άνεργο) και, αν αποφασίσουν να τους καταρτίσουν, θα δικαιούνται επιχορήγηση 2.000 ευρώ ανά άτοµο (σε αυτή την περίπτωση θα δεσµεύονται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού για 42 µήνες).
Το κουπόνι επανένταξης στην αγορά εργασίας θα έχει πολλαπλές χρήσεις. ∆ηλαδή, ο άνεργος θα µπορεί να το εξαργυρώνει είτε για την κατάρτισή του – µε προϋπόθεση ο φορέας που θα αναλάβει το έργο, να του παρέχει και δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας – είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις.
Η «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας» θα χορηγείται στον επιδοτούµενο λόγω τακτικής ή µακροχρόνιας ανεργίας ταυτόχρονα µε την ένταξή του στους καταλόγους εγγεγραµµένων ανέργων του ΟΑΕ∆. Εκτός από τη λύση της κατάρτισης, σε ιδιωτικό ΚΕΚ ή άλλο φορέα, ο άνεργος θα µπορεί να εξαργυρώνει την επιταγή του και σε επιχειρήσεις, οι οποίες θα προσλαµβάνουν τους δικαιούχους της επιταγής προκειµένου να επανενταχθούν ταχύτερα στην αγορά εργασίας.
Το πρόγραµµα θα περιλαµβάνει υποχρεωτικά δύο φάσεις. Η Α’ φάση θα διαρκεί από την πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση µέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης. Η Β’ φάση θα αφορά το υπολειπόµενο χρονικό διάστηµα µέχρι τη συµπλήρωση των 24 µηνών για αµιγή απασχόληση ή των 30 µηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση.
Οι προϋποθέσεις
∆ικαιούχοι είναι όλες οι επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τοµέα. Για να υπαχθούν στο πρόγραµµα, δεν θα πρέπει να έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριµήνου πριν από την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραµµα, σε µείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύµβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης, θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του µισθωτού έως την ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων. Η προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δηµιουργήθηκαν έπειτα από µεταβίβαση ή αλλαγή νοµικής µορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο µε το αυτό αντικείµενο δραστηριότητας.
Το κουπόνι των 1.000 ευρώ
Επίσης κoυπόνι αξίας τουλάχιστον 1.000 ευρώ που θα έχει ως αντίκρυσµα τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων σε ηλικία (έως 24 ετών) ανέργων, αλλά και των εργαζοµένων οι οποίοι απασχολούνται σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, θα µοιράσει ο ΟΑΕ∆ περί τα τέλη του 2010. Ο άνεργος ή ο νέος εργαζόµενος θα µπορεί να εξαργυρώσει το κουπόνι – επιταγή, παρακολουθώντας εκπαιδευτικά προγράµµατα τα οποία θα προβλέπουν και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.
Νέα προγράµµατα
Παράλληλα σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και τα παρακάτω νέα προγράµµατα από τον ΟΑΕ∆:
Ολοκληρωµένο πρόγραµµα συµβουλευτικής, κατάρτισης και ένταξης στην αγορά εργασίας στις 13 νέες περιφέρειες της χώρας µε βάση τις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήµατα κάθε περιοχής. Πρόγραµµα για τη δωρεάν υποστήριξη – µε ειδικούς συµβούλους – της προσαρµογής των επιχειρήσεων στα νέα δεδοµένα και για την αποτροπή οµαδικών απολύσεων.
Πρόγραµµα υποβοήθησης νέων πτυχιούχων επιστηµόνων για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και να αυτοαπασχοληθούν στο αντικείµενο των σπουδών τους δηµιουργώντας, µε επιχορήγηση, ακόµη και εταιρείες.
Συν 236.900 άνεργοι µέσα σε δύο χρόνια
Έκρηξη της ανεργίας (β’ τρίµηνο 2010) καταγράφει σε έρευνά του το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ. Ετσι, κατά τα δύο τελευταία χρόνια, σε σχέση δηλαδή µε το 2008 η απασχόληση στη χώρα µειώθηκε συνολικά κατά 155.135 πρόσωπα (ποσοστό 3,4%), σε αντίθεση µε τους ανέργους οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 236.900 (ποσοστό 66,3%)! Σύµφωνα µε την έρευνα:
Κύριο χαρακτηριστικό στη µεταβολή των ανέργων είναι ο διπλασιασµός του αριθµού των ανέργων που έχουν εργαστεί στο παρελθόν κατά 225.755, µε αποτέλεσµα να ανέρχονται πλέον σε 452.600,
δηλαδή σε µέγεθος µεγαλύτερο από τον συνολικό αριθµό των ανέργων του αντίστοιχου περσινού τριµήνου (442.560 το 2009).
Τα 2/3 της µεταβολής των ανέργων αντιστοιχεί στην αύξηση των ανέργων ηλικίας άνω των 30 ετών, οι οποίοι αυξήθηκαν κατά 173.240 (ποσοστό 86,2%). Η πλήρης απασχόληση την εν λόγω διετία µειώθηκε κατά 187.200 απασχολούµενους.
Το κύριο βάρος της κρίσης υφίστανται οι νέοι µέχρι 29 ετών, των οποίων η απασχόληση µειώθηκε κατά 108.440 πρόσωπα (ποσοστό 12,7%).

ΠΗΓΗ: Τα Νέα