Ετοιμάζονται πρόσθετα μέτρα το 2011

Το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η πρόοδος του μεταρρυθμιστικού έργου όπως περιγράφονται με ακρίβεια στο Μνημόνιο θα αποτελέσουν τα δύο βασικά κριτήρια αξιολόγησης για την έγκριση και εκταμίευση της τρίτης δόσης από το μηχανισμό στήριξης ύψους 9 δισ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκταμιευτεί εντός του Δεκεμβρίου. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για το οικονομικό επιτελεί το οποίο καλείται να δώσει εξετάσεις στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία καταφθάνει στην Αθήνα η τρόικα. Κι αυτό καθώς μετά τον έλεγχό της η τρόικα θα συντάξει την τριμηνιαία έκθεσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την εκταμίευση του δανείου. Επίσης, παρουσία της τρόικας θα «κλειδώσουν» και τα πρόσθετα μέτρα το 2011.
Αναλυτικά στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων (άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και αγοράς ενέργειας, κατάρτιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο, παρουσίαση αναλυτικού πλάνου αποκρατικοποιήσεων με ποσοτικούς στόχους) έχει γίνει προεργασία και υπάρχουν τα χρονικά περιθώρια μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου για να παρουσιαστούν τα τελικά σχέδια.
Παρεμβάσεις
Θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα πιέσει για πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό του 2011, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου προκειμένου να καλυφθεί του χρόνου το έδαφος που χάθηκε φέτος στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι εντός του επόμενου 15ημέρου το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να έχει καταστρώσει σχέδια και πρόσθετες παρεμβάσεις τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και σε αυτό των δαπανών.
Ειδικότερα όσον αφορά στις αλλαγές που ετοιμάζονται στο ΦΠΑ, ο μεσαίος συντελεστής 11% θα ανέβει είτε στο 12% είτε στο 13% ενώ ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται «πολυτελείας» θα πάνε στο 23%. Αν η αύξηση είναι μία μονάδα, τα έσοδα υπολογίζονται στα 500 εκατ. ευρώ και θα φθάσουν το 1 δισ. ευρώ εφόσον τελικά επικρατήσει το σενάριο του 13%. Εξάλλου, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναζητούν κωδικούς δαπανών απ’ όπου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν κονδύλια. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές προκειμένου να είναι θετική η αξιολόγηση της τρόικας, η οποία θα συντάξει τη νέα τριμηνιαία έκθεσή της.
Οι αλλαγές αυτές, σύμφωνα με το Μνημόνιο, σχετίζονται μεταξύ των άλλων με την προετοιμασία του ενιαίου μισθολογίου το οποίο και θα επιφέρει μείωση αποδοχών σε μερίδα δημοσίων υπαλλήλων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, την παρουσίαση αναλυτικού σχεδίου για την αγορά ενέργειας και την παρουσίαση αναλυτικών σχεδίων αποκρατικοποιήσεων με ημερομηνίες και ποσοτικούς στόχους για τα έσοδα.
Τέλος η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα πρέπει να ετοιμάσει έως την 1η Δεκεμβρίου ενδιάμεσες μακροχρόνιες προβλέψεις για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες έως το 2060 που θα καλύπτουν τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ , δημοσίων υπαλλήλων).

ΠΗΓΗ: Ημερησία