Μέτρα στήριξης των ανέργων για το 2011

Οι δράσεις για την κοινωνική προστασία και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Η κυβέρνηση προωθεί στοχευμένα προγράμματα κοινωνικής προστασίας που αποσκοπούν στη δημιουργία και διατήρηση των θέσεων εργασίας, στην ένταξη ανέργων, νέων, γυναικών και κοινωνικά ευάλωτων ομάδων στην αγορά εργασίας, στη μείωση του αριθμού των ατόμων που αποκλείονται από τη φτώχεια και στη βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών μέσω διαδικασιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης και ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης. Αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση ολοκληρωμένων τοπικών προγραμμάτων στήριξης της εργασίας και ενίσχυσης της κοινωνικής προστασίας με προτεραιότητα σε περιοχές με υψηλό δείκτη ανεργίας.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στην ολοκλήρωση και ψήφιση του νόμου για την κοινωνική οικονομία, τη λειτουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας και την άμεση υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ήδη στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη τεχνικές συναντήσεις με την ΕΕ, ώστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» να τύχει ευρωπαϊκής συγχρηματοδότησης για το τρέχον και επόμενο έτος και να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη οικονομική του βιωσιμότητα.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε τέλος και η πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων και άλλων ευπαθών ομάδων για το 2011 για παροχή ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Όπως ανακοινώθηκε, η κάλυψη αυτή θα αφορά ανέργους νέους ηλικίας μέχρι 30 ετών με μόνη προϋπόθεση την εγγραφή τους στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, αλλά και ανέργους ηλικίας από 30 ετών και άνω που έχουν συμπληρώσει δυο τουλάχιστον έτη ασφάλισης στο ΙΚΑ ή τον ΟΑΕΕ.
Ο χρόνος ασφάλισης για κάθε έτος μετά το 30ο προσαυξάνεται κατά 100 ημέρες ασφάλισης και μέχρι συμπλήρωσης 3000 ημερών ασφάλισης.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται και εργαζόμενοι που το 2010 συμπλήρωσαν 50 ημέρες ασφάλισης σε οποιοδήποτε φορέα, αντί των 70 ημερών που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ψηφιστεί και η διάταξη για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση 500.000 χαμηλοσυνταξιούχων που θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Σε άλλη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Οικονομικών, Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, καθώς και του συμβούλου του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, συζητήθηκε το ζήτημα της σύστασης ευρωπαϊκού, μόνιμου μηχανισμού στήριξης, ενόψει της επερχόμενης συνόδου κορυφής της ΕΕ, τον Δεκέμβριο.
Συζητήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες η κατανομή των ρόλων των αρμόδιων υπουργών και μελών της κυβέρνησης, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ενώ επαναβεβαιώθηκε η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά στον τρόπο συμμετοχής των ιδιωτών και των τραπεζών στον μηχανισμό στήριξης.

ΠΗΓΗ: Έθνος