Ο νέος χάρτης των αντικειμενικών αξιών – Εκπτώσεις κίνητρα για τη φοροκάρτα

xarths_antikeimenikwnΣε όλη την Ελλάδα, σε 4.458 περιοχές 26 νομών που είχαν μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, θα επεκταθεί το σύστημα αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για να «συλληφθούν» εκατοντάδες εκατομμύρια φόροι που ως σήμερα αποτελούσαν αντικείμενο διαπραγμάτευσης των εφόρων με τους μεσίτες, τους κατασκευαστές και τους αγοραστές. Με το μέτρο αυτό μπαίνει τέλος από 1ης Ιανουαρίου στο όποιο «αλισβερίσι» υπάρχει μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών αρχών για τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων κατά τη μεταβίβαση με αγορά, γονική παροχή ή κληρονομιά. Πλέον οι αξίες των ακινήτων δεν θα προκύπτουν με βάση τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών αλλά με το αντικειμενικό σύστημα.
Στους νομούς Ιωαννίνων, Χανίων, Λακωνίας, Αρκαδίας και Μεσσηνίας θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών (κατά μέσο όρο) 400 περιοχές. Στην Αττική τιμές ζώνης θα καθοριστούν σε τρεις περιοχές (επέκταση Κηφισιάς, Πετρούπολης και Μάνδρα Αττικής).
Οι νέες περιοχές που θα ενταχθούν στο αντικειμενικό σύστημα βρίσκονται σε 26 νομούς. Στον Νομό Ιωαννίνων θα ενταχθούν οι περισσότερες περιοχές (449) και ακολουθούν ο Νομός Χανίων με 424 περιοχές, ο Νομός Λακωνίας με 397 περιοχές, ο Νομός Αρκαδίας με 376 περιοχές, ο Νομός Μεσσηνίας με 341 περιοχές κτλ.
Έτσι από 1ης Ιανουαρίου 2011 ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το επόμενο έτος θα υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές ζώνης, ενώ και οι μεταβιβάσεις που θα πραγματοποιηθούν θα γίνουν με βάση τις τιμές ζώνης της Εφορίας, αφού τα συγκριτικά στοιχεία των εφοριών θα καταργηθούν αυτόματα.
Δύο σενάρια για τον ΦΠΑ
Σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου πρόκειται να εξεταστεί πρόταση να «παγώσει» η αύξηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ για μια σειρά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης που σήμερα επιβαρύνονται με συντελεστή 11%. Τα σενάρια που μελετώνται είναι δύο:
1. Να μην υπάρξει καμία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και το βάρος να πέσει στους ελέγχους από την πλευρά του ΣΔΟΕ, ώστε να εισπραχθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο του περασμένου καλοκαιριού.
2. Να αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής από 11% σήμερα σε 13%. Ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μιλώντας στο «Βήμα» αναφέρει ότι τελικά είναι πολύ πιθανόν η τρόικα να δεχθεί να μην αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ, καθώς φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι η πρόσθετη φορολογία που επιβλήθηκε με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των συντελεστών οδήγησε σε πε ραιτέρω ύφεση της αγοράς. Ωστόσο απομένει να αποδειχθεί αν το «πάγωμα» των συντελεστών ΦΠΑ αποτελέσει «προεκλογικό πυροτέχνημα» ή έχει βάση και τελικά ισχύσει για το 2011. Αλλωστε οι όποιες αλλαγές επέλθουν στη φορολογία για το επόμενο έτος θα συμπεριληφθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου μαζί με τον προϋπολογισμό.
Ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουσελάς σε καθημερινή βάση συγκεντρώνει στοιχεία από τις εφορίες ολόκληρης της επικράτειας για την πορεία των εσόδων από ΦΠΑ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έχει εικόνα στον προσωπικό του υπολογιστή για την πορεία της περαίωσης και των ελέγχων που πραγματοποιούνται καθημερινά από τον φοροελεγκτικό μηχανισμό. Ο ίδιος έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του εισπρακτικού μηχανισμού με καταργήσεις εφοριών, συγχωνεύσεις τμημάτων και διευθύνσεων, και δημιουργία πιο ευέλικτων υπηρεσιών ώστε να αποδώσουν στην είσπραξη εσόδων. Αν τα στοιχεία που λαμβάνει είναι θετικά, ο ΦΠΑ μπορεί να παραμείνει αμετάβλητος. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν αυξήσεις συντελεστών.
Εκπτώσεις-κίνητρο για τη φοροκάρτα
Το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο περιστολής της φοροδιαφυγής θα θέσει σε εφαρμογή από το νέο έτος την προαιρετική χρήση της «φοροκάρτας» με κίνητρο για τους πολίτες την έκπτωση πρόσθετου φόρου. Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, όποιος θα χρησιμοποιεί για τις συναλλαγές του πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή μετρητά και εμφανίζει σε κάθε συναλλαγή τη φοροκάρτα θα έχει επιπλέον κίνητρο πέραν της μη συλλογής αποδείξεων μια έκπτωση επί της συναλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο το υπουργείο εκτιμά ότι θα οδηγηθούν σε μεγάλη αύξηση τα έσοδα, καθώς εκ των πραγμάτων οι επιχειρήσεις ούτε τον ΦΠΑ θα μπορούν να κρύψουν ούτε να μη δηλώσουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Αρα από τη διαδικασία της φοροκάρτας και το κράτος θα είναι κερδισμένο, γιατί θα αυξηθούν τα έσοδα, και οι πολίτες, που θα έχουν επιστροφή φόρου για τις συναλλαγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η φοροκάρτα δεν θα έχει εφαρμογή για την επιστροφή του φόρου στις συναλλαγές που γίνονται σε σουπερμάρκετ, και αυτό διότι στον κλάδο εκδίδεται σε κάθε περίπτωση απόδειξη. Νέα αλλαγή- η τέταρτη κατά σειρά μέσα στο 2010- στη φορολογία των καπνικών προϊόντων ετοιμάζει να φέρει στο φορολογικό νομοσχέδιο του Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να βελτιωθούν τα έσοδα του κράτους, να αυξηθεί το περιθώριο κέρδους των περιπτερούχων και να μην ανακύψει κανένα πρόβλημα στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αναμένεται να αυξηθεί ο πάγιος φόρος σε 15% από 10% που είναι σήμερα και να μειωθεί η συνολική φορολογία σε 65% από 67%. Ωστόσο με την αλλαγή αυτή στη φορολογία αλλά και την αύξηση των περιθωρίων κέρδους των περιπτερούχων τα τσιγάρα αναμένεται να πωλούνται στο τέλος του 2010 ακριβότερα κατά 20-30 λεπτά το πακέτο. Δηλαδή τα λεγόμενα ακριβά τσιγάρα θα πωλούνται προς 4 ευρώ και τα φθηνά 2,70 ευρώ το πακέτο. Αν οι περιπτερούχοι δεν εξασφαλίσουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους, το υπουργείο Οικονομικών θα θεσμοθετήσει ελάχιστα περιθώρια κέρδους για τη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα