Παράταση στην αποπληρωμή

«Η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι ξεκάθαρη: είναι κάθετα εναντίον». Τα παραπάνω τόνισαν πηγές που έχουν σχέση με το ΔΝΤ και θύμισαν ότι ο γενικός διευθυντής Ντομινίκ Στρος – Καν έχει τοποθετηθεί και δημόσια επί του θέματος, ενώ εξήγησε την άποψή του και στη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τον Σεπτέμβριο στο Οσλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον.
Στο Ταμείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει σήμερα με βεβαιότητα ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας όπως θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι βιώσιμο (sustainable)». Ανέφεραν και τα εξής: «Με άλλα λόγια, χώρες με υψηλό χρέος όπως ο Λίβανος απέφυγαν την αναδιάρθρωση. Ολα εξαρτώνται λοιπόν από το εάν η Ελλάδα θα καταφέρει να υλοποιήσει το πρόγραμμα και συγκεκριμένα από το αν θα πετύχει την πραγματοποίηση πρωτογενών πλεονασμάτων και ρυθμών ανάπτυξης όπως προβλέπονται στο μνημόνιο. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η συνέχιση της προσπάθειας για την απρόσκοπτη υλοποίηση των στόχων του μνημονίου», υποστήριξαν οι πηγές.
Στο Ταμείο υπενθυμίζουν επίσης ότι «σε πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε και στην Ελλάδα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Φορολογικών Θεμάτων του ΔΝΤ καταρρίπτουν επιστημονικά το σενάριο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους των νότιων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας» – πρόκειται για τη γνωστή έκθεση Κοταρέλι.
Τα στελέχη του ΔΝΤ θυμίζουν ακόμα ότι ο κ. Στρος – Καν έχει τοποθετηθεί επίσης με σαφήνεια για το θέμα της επιμήκυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Στη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο περιθώριο της συνόδου του Ταμείου την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου ο επικεφαλής του ΔΝΤ εξήγησε το σχέδιό του για την επιμήκυνση εφόσον αυτή χρειαστεί. Η τελική απόφαση θα ληφθεί στις αρχές του καλοκαιριού όταν θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιτυχία ή όχι του Προγράμματος Σταθερότητας. Προς το παρόν εκφράζονται αμφιβολίες για το ελληνικό πακέτο καθώς στο Ταμείο προβληματίζονται πολύ με την εκλογολογία που αναπτύχθηκε, ενώ εντοπίζουν μία διστακτικότητα για «να φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» σε θέματα όπως τα κλειστά επαγγέλματα, οι δαπάνες στα νοσοκομεία και την τοπική αυτοδιοίκηση και η εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
Εάν επικρατήσει το σενάριο της επιμήκυνσης, πιστεύεται ότι αυτό θα κλειδώσει για άλλα πέντε χρόνια (από τρία) με επιτόκιο της τάξης του 3 με 3,15% (αυξημένο κατά 0,4-0,7%).
Μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Στρος – Καν είχε δηλώσει στο Bloomberg ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να προωθήσει την ιδέα της επιμήκυνσης αποπληρωμής του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι «αν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, θα κάνουμε σίγουρα το ίδιο». Ο επικεφαλής του Ταμείου είχε δηλώσει ότι «θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» εάν χρειαστεί η επιμήκυνση. Επίσης είχε απονείμει εύσημα στην Αθήνα λέγοντας πως «κάνει ακριβώς ό,τι χρειάζεται» για να περιορίσει τις δαπάνες και να επιτύχει τους στόχους που τέθηκαν ως όροι για τη βοήθεια.
Μετά τις δηλώσεις του κ. Στρος – Καν, η εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου Σιμονέτα Ναρντίν είχε διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο» αλλαγής του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης του ελληνικού δανείου καθώς όπως είχε πει είναι πιθανό «η Ελλάδα να είναι σε θέση να καλύψει πλήρως τις ανάγκες χρηματοδότησής της το 2012 από τις αγορές, όπως ήταν ο σχεδιασμός όταν εγκρίθηκε το πρόγραμμα στήριξης τον περασμένο Μάιο».
Η κ. Ναρντίν πρόσθεσε ότι «γνωρίζουμε πως οι αγορές ανησυχούν για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των επίσημων δανείων και αν οι ανησυχίες αυτές παραταθούν, οι επιλογές του Ταμείου περιλαμβάνουν την παράταση της περιόδου αποπληρωμής, την αντικατάσταση πιο βραχυπρόθεσμων με πιο μακροπρόθεσμα δάνεια και τη συμφωνία νέου προγράμματος, όταν το παρόν ολοκληρωθεί».
Λ. Κατσέλη
«Η επιμήκυνση θα απελευθερώσει πόρους»
«Θα είναι καλό να επιτύχουμε μια διαπραγμάτευση για επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας», δήλωσε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προσθέτοντας ότι «κάθε επιμήκυνση είναι καλή, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για την ανάπτυξη». Η υπουργός Εργασίας κ. Κατσέλη σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Channel 9 και στον Γιώργο Δημητρομανωλάκη αναφέρθηκε και στις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής λέγοντας ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το πολιτικό κλίμα, γιατί αλλιώς το όποιο δίλημμα θα υπάρχει για τις αγορές την επομένη των εκλογών. «Δεν μπορούμε να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα αμφισβητεί την κυβέρνηση την επόμενη μέρα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: Εθνος