Ξεσκονίζουν πόθεν έσχες

Κλοιό πόθεν έσχες µε άνοιγµα τραπεζικών λογαριασµών για οικονοµικά εύρωστους ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες έχουν σχηµατίσει οι ελεγκτές του Σώµατος ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος.
Το Σ∆ΟΕ πραγµατοποιεί ήδη εντατικούς ελέγχους σε ελεύθερους επαγγελµατίες (γιατρούς, δικηγόρους, µηχανικούς κ.ά.) µε µεγάλη οικονοµική επιφάνεια, προχωρώντας παράλληλα σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών για να διαπιστωθεί αν τα περιουσιακά τους στοιχεία δικαιολογούνται από τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία.
Οι έλεγχοι του πόθεν έσχες βρίσκονται στην αιχµή του δόρατος των ερευνών που διενεργεί το Σ∆ΟΕ ενώ η εξονυχιστική φοροπαρακολούθηση των 1.000 µεγαλύτερων επιχειρήσεων, η έκδοση αποδείξεων και η απόδοση παρακρατούµενων φόρων, όπως του ΦΠΑ και του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, συνθέτουν το καρέ των ελεγκτικών προτεραιοτήτων του.
ΣτόχοςτουεπικεφαλήςτουΣ∆ΟΕ Γ. Καπελέρη είναι τα πρόστιµα που θα επιβληθούν το επόµενο έτος να φτάσουν τα 8 δισ. ευρώ από 1,5 δισ. ευρώ το 2009 και 4,5 δισ. ευρώ που εκτιµάται πως θα διαµορφωθούν φέτος, ώστε και το ∆ηµόσιο να πάρει βαθιά ανάσα από τα έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής – όπως επιτάσσει και η τρόικα – και να εµπεδωθεί στους φορολογουµένους ισχυρό αίσθηµα ελέγχου.
Σύγκριση εισοδήµατος και περιουσίας
Το πρώτο ισχυρό εργαλείο, όπως εξηγούν στελέχη του υπουργείου Οικονοµικών, είναι οι σαρωτικοί έλεγχοι πόθεν έσχες. Ηδη το Σ∆ΟΕ έχει αρχίσει τους ελέγχους αυτούς σε επαγγελµατίες η οικονοµική επιφάνεια των οποίων δεν συµβαδίζει µε τα εισοδήµατα που δηλώνουν στην Εφορία. Τέτοιοι έλεγχοι πραγµατοποιούνται ήδη σε εκατοντάδες περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελµατιών και αναµένεται να συνεχισθούν µε ιδιαίτερη ένταση τους επόµενους µήνες και όλο το 2011.
Βίλες, κότερα και πολυτελή αυτοκίνητα ζητείται να δικαιολογηθούν µέχρι και το τελευταίο ευρώ από ελεύθερους επαγγελµατίες και επιτηδευµατίες οι οποίοι δήλωναν τα προηγούµενα χρόνια προκλητικά χαµηλά εισοδήµατα στην Εφορία, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι εκ διαµέτρου αντίθετες.
Αρχισαν µε τους 2.250 γιατρούς
Η αρχή έχει ήδη γίνει µε τους 2.250 γιατρούς ανά την επικράτεια οι οποίοι εντοπίστηκαν µε καταθέσεις από 1 έως και 10 εκατ. ευρώ σε τράπεζες της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η λίστα εµπλουτίζεται συνεχώς και µε νέες περιπτώσεις φορολογουµένων. Το Σώµα ∆ίωξης Οικονοµικού Εγκλήµατος έχει προχωρήσει σε άνοιγµα των τραπεζικών τους λογαριασµών και εντός των ηµερών αναµένεται η ολοκλήρωση των ερευνών.
Στο παρασκήνιο, το φοροκυνηγητό από το Σ∆ΟΕ το 2011 θα τροφοδοτείται από τρεις κυρίως πηγές:
1 Τις νέες ηλεκτρονικέςεφαρµογές της Γενικής Γραµµατείας Πληροφοριακών Συστηµάτων (ΓΓΠΣ). Ηδη ο επικεφαλής της ΓΓΠΣ ∆. Σπινέλλης προετοιµάζεται για το ηλεκτρονικό πόθεν έσχες, ώστε µε το πάτηµα ενός κουµπιού δηλωθέντα εισοδήµατα και περιουσιακά στοιχεία να διασταυρώνονται αναδεικνύοντας ασυµφωνίες οι οποίες θα υποδεικνύουν τους στόχους των ελέγχων.
Σταδιακά η ΓΓΠΣ θα δηµιουργήσει ηλεκτρονικό προφίλ για το σύνολο των φορολογουµένων στο οποίο θα καταγράφονται εισοδήµατα, ακίνητα, αυτοκίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολυτελούς διαβίωσης όπως πισίνες και σκάφη αναψυχής, ώστε ο e-έλεγχος να κλείνει κάθε παράθυρο δήλωσης στην εφορία εισοδηµάτων αναντίστοιχων µε τον τρόπο διαβίωσης.
2 Τιςοµάδες εργασίας «Μεγάλων Φορολογουµένων» που συγκροτούνται στο υπουργείο Οικονοµικών – µάλιστα η τρόικα έβγαλε κίτρινη κάρτα για τις καθυστερήσεις συγκρότησης των πέντε συνολικά οµάδων – µε αντικείµενο τις 1.000 µεγαλύτερες επιχειρήσεις και «Μεγάλης Περιουσίας και Υψηλών Εισοδηµάτων» µε αντικείµενο την πάταξη της φοροδιαφυγής από τους υψηλού πλούτου φορολογουµένους µε µεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελµατιών.
3 Τις διασταυρώσεις στοιχείων. Οι ροές παρακρατούµενων φόρων, µε έµφαση στον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, σε συνδυασµό µε την υποβολή των αντίστοιχων δηλώσεων στις εφορίες θα παρακολουθούνται σε µηνιαία βάση.
Προς όριο 120 τετραγωνικών για πρώτη κατοικία
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονοµικών µε το φορολογικό νοµοσχέδιο – σκούπα που αναµένεται να παρουσιάσει εκτός απροόπτου εντός της εβδοµάδος σχεδιάζει την οριοθέτηση της διετούς αναστολής εφαρµογής του πόθεν έσχες για την πρώτη κατοικία που ανακοίνωσε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου. Το επικρατέστερο σενάριο αφορά αναστολή του πόθεν έσχες µόνο για πρώτη κατοικία έως 120 τετραγωνικά µέτρα και αξίας έως 200.000 ευρώ. Ετσι, το Σ∆ΟΕ θα έχει και αυτό το όπλο στη φαρέτρα του για την καταπολέµηση της φοροδιαφυγής ενώ σε πρώτο πλάνο θα βρεθούν τσουχτερά πρόστιµα αλλά και κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για όσους εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα