Πέντε ομάδες «ράμπο» κατά οφειλετών του Δημοσίου

Πέντε ομάδες δράσης ρίχνονται στη δουλειά για να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή και να ασχοληθούν με την είσπραξη του ΦΠΑ και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν οι οφειλέτες του Δημοσίου που «γύρισαν την πλάτη» και στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, φορολογούμενοι με μεγάλη ακίνητη περιουσία και υψηλές δαπάνες διαβίωσης κυρίως στον χώρο των ελεύθερων επαγγελματιών, φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα, οι 1.000 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας αλλά και οι επιτηδευματίες που δεν αποδίδουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ, τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλους παρακρατούμενους φόρους.
Με εξαιρετικά επείγουσα απόφαση ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου όρισε τα μέλη του συντονιστικού οργάνου και των πέντε ομάδων διοίκησης έργου που θα αναλάβουν την υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου «πάταξης της φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης». Στο συντονιστικό όργανο θα μετέχει ως απλό μέλος (και όχι ως συντονιστής, όπως προβλεπόταν αρχικά) ένας ιδιώτης εμπειρογνώμονας, το όνομα του οποίου όμως είναι το μόνο που δεν έχει ακόμη οριστεί.
Η συγκρότηση των ομάδων δράσης έρχεται με καθυστέρηση τουλάχιστον ενάμιση μήνα. Τη μεγάλη καθυστέρηση επεσήμαναν στον υπουργό Οικονομικών σε πρόσφατη έκθεσή τους και οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ που ανέλαβαν να υποδείξουν στη χώρα μας συγκεκριμένους τρόπους δράσης για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Τις πέντε ομάδες εργασίας θα συντονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλ. Πλασκοβίτης.

ΠΗΓΗ: Έθνος