Προς παράταση της περαίωσης και καμπάνια

Σε παράταση των προθεσμιών υπαγωγής στην περαίωση προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από αίτημα του εμπορικού κόσμου, αλλά και λόγω της… απροθυμίας που δείχνουν έως τώρα οι φορολογούμενοι να συμμετάσχουν στη ρύθμιση.
Επίσης, για να… πουσάρει την περαίωση το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει διαφημιστικά σποτάκια, τα οποία θα μεταδοθούν σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η καμπάνια αναμένεται να συνδυαστεί με παράταση των προθεσμιών για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
Κι αυτό καθώς οκτώ ημέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας στις 18 του μήνα για την αποδοχή ή όχι της περαίωσης, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαιώνουν πως οι υπόχρεοι το… σκέφτονται να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Οι εισπράξεις του Δημοσίου από την περαίωση είναι πενιχρές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπερβαίνουν τα 50 εκατ. ευρώ, ποσό που θεωρείται μικρό αν αναλογιστεί κανείς ότι με την αποδοχή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων πληρώνεται το 20% ή του σύνολο των φόρων της περαίωσης. Αν συνεχισθεί με τους ίδιους ρυθμούς η προσέλευση των φορολογουμένων για υπαγωγή στην περαίωση, τότε διαγράφεται σοβαρός κίνδυνος για το υπουργείο Οικονομικών να μην καταφέρει να εισπράξει τα 700 εκατ. ευρώ που προγραμματίζει για φέτος.
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, σε συνδυασμό με τη σωρεία λαθών που έχουν οδηγήσει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες λειτουργούν αποτρεπτικά για τους υπόχρεους, που έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά της περαίωσης.
Παράταση της προθεσμίας αποδοχής της περαίωσης μέχρι το τέλος του έτους έχουν ζητήσει ήδη από τον υφυπουργό Οικονομικών Δημ. Κουσελά οι εκπρόσωποι των εμπόρων.
Ουρές στις εφορίες
Στο μεταξύ συνεχίζονται το αλαλούμ, ο συνωστισμός και η ταλαιπωρία στις Εφορίες με τους φορολογούμενους που σπεύδουν να διορθώσουν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης.
Οι εφοριακοί δεν μπορούν ακόμη να διορθώσουν τα λάθη της περαίωσης, αφού το απαραίτητο λογισμικό δεν έφθασε ούτε χθες στις ΔΟΥ. Οπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών, οι Εφορίες θα έπρεπε να είχαν από χθες στη διάθεσή τους το λογισμικό για την ηλεκτρονική διόρθωση των εκκαθαριστικών της περαίωσης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το λογισμικό θα φθάσει στις ΔΟΥ την Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι την προσεχή Δευτέρα.
Ταυτόχρονα, σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων στις επιχειρήσεις, από τις οποίες αναμένεται και μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων της περαίωσης.

ΠΗΓΗ: Έθνος