Απολύουν χωρίς αποζημίωση με τη 12μηνη δοκιμή εργαζομένου

Μια αγορά-ζούγκλα όπου δεν καταβάλλονται ακόμη και οι αποζημιώσεις απόλυσης των 5 ημερομισθίων στους εργάτες περιγράφουν όλες οι αναφορές που φτάνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Μάλιστα, πολλοί εργοδότες κάνουν ακόμη και αναδρομική χρήση της διάταξης για παράταση της δοκιμαστικής περιόδου στους 12 μήνες (χρόνος εντός του οποίου η απόλυση δεν συνοδεύεται από αποζημίωση), καίτοι αυτή η διάταξη ψηφίστηκε τον περασμένο μήνα και αφορά τις νέες -από εδώ και μπρος- προσλήψεις (σε υλοποίηση σχετικής πρόβλεψης του Μνημονίου).
Ετσι, ορισμένοι εργοδότες βρήκαν την ευκαιρία για γενικότερο ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις παλαιές προσλήψεις. Παράλληλα, κόβουν αποζημιώσεις, κυριαρχούν οι αυθαιρεσίες και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ εντείνονται οι εκβιασμοί για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων με κατώτερες αμοιβές.
Την καταγγελία για τη μη καταβολή αποζημιώσεων 5 ημερομισθίων κάνει η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη, «παρά τη ρητή κανονιστική διασφάλισή αυτής μέσω των Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των σχετικών νόμων».
Μάλιστα, σε ορισμένες Επιθεωρήσεις Εργασίας «τις παράνομες αυτές εργοδοτικές συμπεριφορές τις αντιμετωπίζουν με αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου και τις κρίνουν… νόμιμες», αναφέρει η Εργατική Συνομοσπονδία.
Δηλαδή όχι μόνο κρίνουν ότι η «νέα νομοθεσία καταργεί και τις διατάξεις για τις αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών, αλλά και ερμηνεύουν τη διάταξη της παρ. 5 άρθρου 17 του Ν. 3899/2010 ως έχουσα αναδρομική εφαρμογή, παρά τη ρητή αντίθετη διάταξη του άρθρου 19 του ίδιου νόμου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο καθοδηγούν εσφαλμένα τους απολυόμενους να αποδέχονται την καταγγελία της σύμβασής τους χωρίς αποζημίωση», καταλήγει η ΓΣΕΕ.
Ανακύκλωση ανθρώπων
Η Συνομοσπονδία αναδεικνύει και μια άλλη πτυχή: Καθώς ο εργαζόμενος ζει σε καθεστώς ανασφάλειας για 12 μήνες (δοκιμαστική περίοδος), «διευκολύνεται και η μαύρη εργασία». Ο μισθωτός δεν θα καταγγέλλει τη μη ασφάλισή του, γιατί θα ελπίζει στη θέση εργασίας και ο εργοδότης θα καταστρατηγεί πλέον ελεύθερα το νόμο, αφού θα μπορεί να απολύει ελεύθερα κάθε εργαζόμενο με τη συμπλήρωση του δωδεκάμηνου και θα έχει την ευχέρεια να προσλάβει άλλον για άλλους 12 μήνες.
Συνέπεια αυτών, αναφέρει η ΓΣΕΕ, θα είναι η «ανέλεγκτη εργοδοτική ευχέρεια να «ανακυκλώνει» προσωπικό, για το οποίο θα μπορεί -επιπλέον- να επιδοτείται και από τον ΟΑΕΔ».
* Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η ΓΣΕΕ προκηρύσσει νέα γενική απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου. Εχοντας διπλό στόχο: αφ’ ενός τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες οι οποίες εδράζονται στην ευελιξία που εισήγαγε στο εργατικό δίκαιο η κυβέρνηση (διά του Μνημονίου) και αφ’ ετέρου ενάντια στις περικοπές των εργασιακών δικαιωμάτων και τους νεοφιλελεύθερους πειραματισμούς στο πλαίσιο των συντονισμένων κινητοποιήσεων σε ευρωπαϊκή και εθνική κλίμακα.
Ετσι, στην απεργία της 23ης Φεβρουαρίου αναμένεται να μετάσχει και η ΑΔΕΔΥ, εγκαταλείποντας μια αρχική πρόταση για απεργία στις 10 Φεβρουαρίου (την οποία ήδη διοργανώνουν ορισμένες ομοσπονδίες -οικοδόμοι, κλωστοϋφαντουργοί κ.ά.- υπό την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ).*

ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία