Δρακόντειος νόμος για τη φοροδιαφυγή

Με στόχο να μπουν στα ταμεία πάνω από 1,6 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση φέρνει τον Ιανουάριο προς ψήφιση νομοσχέδιο που κάνει αυτόφωρο αδίκημα την μη απόδοση ΦΠΑ και εφαρμόζει ποινές φυλάκισης για μία σειρά αδικημάτων που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή.
Στόχος είναι να μπει πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στα ταμεία από το μέτωπο της φοροδιαφυγής:
400 εκατ. ευρώ από την ταχύτερη είσπραξη προστίμων
400 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών διαφορών
300 εκατ. ευρώ από την επιτάχυνση των φορολογικών δικών
200 εκατ. ευρώ με την βελτίωση της είσπραξης φορολογικών οφειλών
190 εκατ. ευρώ με την μείωση του λαθρεμπορίου
100 εκατ. ευρώ από την αύξηση παραβόλων στα δικαστήρια
«Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα φέρνει ένα νόμο, μαζί με τα οικονομικά, όπου θα είναι πάρα πολύ αυστηρές οι ποινές για τους φοροφυγάδες», τόνισε σχετικά στην κρατική τηλεόραση ο Τηλέμαχος Χυτήρης το πρωί της Κυριακής.
Το νομοσχέδιο, που συντάσσεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης, προβλέπει βαριές ποινές για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα προωθείται η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με στόχο να μπεί στα δημόσια ταμεία μέρος από τα 30 δισ. ευρώ, όπου εκτιμάται ότι ανέρχεται η φοροδιαφυγή και ο τζίρος της παραοικονομίας.
Πέραν της μετατροπής του αδικήματος της μη απόδοσης ΦΠΑ σε αυτόφωρο, στην τελική ευθεία είναι και η εκδίκαση κατά προτεραιότητα των υποθέσεων διακεκριμένης φοροδιαφυγής.
Οι ποινές για τα κύρια φορολογικά αδικήματα, εκτιμάται ότι θα είναι:
μη απόδοση ΦΠΑ ως 75.000 ευρώ: φυλάκιση ως 1 έτος
μη απόδοση ΦΠΑ άνω των 75.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
μη έκδοση αποδείξεων: φυλάκιση τουλάχιστον 4 μηνών
φοροαποφυγή άνω των 15.000 ευρώ: φυλάκιση ενός έτους
φοροαποφυγή άνω των 150.000 ευρώ: κάθειρξη ως 10 έτη
έκδοση ή λήψη εικονικών στοιχείων: φυλάκιση 1 ως 10 έτη
Βολές από τη ΝΔ για τις καθυστερήσεις
Ο αναπληρωτής τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Οικονομίας Νότης Μηταράκης σχολίασε σχετικά ότι «Η πάταξη της φοροδιαφυγής πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Πολιτείας, με αυστηρές συνέπειες για τους παραβάτες. Παράλληλα όμως απαιτείται, πρώτον ένα αντικειμενικότερο, απλούστερο και πιο σταθερό φορολογικό σύστημα και, δεύτερον, άμεσος συμψηφισμός οφειλών προς και από το Δημόσιο».
Νωρίτερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος σε αντίστοιχο σχόλιο σημείωσε ότι «Επιτέλους, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η φοροδιαφυγή δεν έχει προηγούμενο και βεβαίως οφείλει να εξηγήσει γιατί, επί των ημερών της, κατέρρευσαν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί. Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί άμεσα και δραστικά μέτρα, που εκτός από τα έσοδα θα αποκαταστήσουν και το αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

ΠΗΓΗ: Έθνος