Πώς διαμορφώνονται τα επιτόκια στα στεγαστικά

Μηδενική είναι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αν και τα κυμαινόμενα επιτόκια ξεκινούν από το 2,9%. Ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που καταθέτουν αίτηση για στεγαστικό, καθώς περιμένουν ακόμα μεγαλύτερη υποχώρηση στις τιμές των ακινήτων. Ομως τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν πως σύντομα τα επιτόκια -κυμαινόμενα και σταθερά- στα στεγαστικά θα αυξηθούν σημαντικά, καθώς τα spreads έχουν μπει σε τροχιά ανόδου και θα «σκαρφαλώσουν» ακόμα ψηλότερα από το 3,5% που βρίσκονται σήμερα.
Τα περιθώρια προσαύξησης στα επιτόκια στέγης, της τάξης του 0,7% με 1,5%, των προηγούμενων ετών αποτελούν παρελθόν. Η καλύτερη προσφορά της αγοράς σήμερα είναι spread 1,9% και φτάνει μέχρι και το 3,5%. Συγκεκριμένα, το χαμηλότερο κυμαινόμενο επιτόκιο στέγης βρίσκεται στο 2,9% και το υψηλότερο στο 6%. Στα επίπεδα του 5,5% με 7% διαμορφώνονται και τα σταθερά επιτόκια στέγης στην 5ετία και 10ετία, τα οποία επίσης θα αυξηθούν.
Επίσης παρελθόν αποτελεί και η σύνδεση του στεγαστικού με το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που βρίσκεται στο 1%). Πλέον όλα τα δάνεια έχουν ως επιτόκιο αναφοράς το euribor τριμήνου, το οποίο διαμορφώνεται στο 0,997%. Και οι νέες αυξήσεις που αναμένονται στα spreads θα οδηγήσουν σύντομα τα κυμαινόμενα επιτόκια στέγης πάνω από το 5%.
Με διπλάσιο επιτόκιο
Οπως χαρακτηριστικά σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, οι τράπεζες σήμερα δανείζονται με διπλάσιο επιτόκιο απ’ αυτό που έχουν δανείσει την πελατεία τους, ενώ πίεση δημιουργείται και από τα επιτόκια καταθέσεων προθεσμίας τα οποία διατηρούνται πάνω από το 3%-3,5%.
Θα πρέπει ακόμα να σημειωθεί ότι τα κριτήρια δανειοδότησης θα εξακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα αυστηρά -με συνθήκες δανειοδότησης που επικρατούσαν πριν από την απελευθέρωση της τραπεζικής αγοράς στο τέλος της δεκαετίας του 1990- και το ύψος χρηματοδότησης δεν θα υπερβαίνει το 70% της αξίας του ακινήτου. Την ίδια ώρα η ζήτηση διατηρείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και φέτος αναμένεται ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στα στεγαστικά να είναι μηδενικός, ενώ οι καθυστερήσεις εμφανίζουν άνοδο και διαμορφώνονται σχεδόν στο 10%.
Τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι τον Νοέμβριο 2010 τα στεγαστικά δάνεια εμφάνισαν ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,3% από 3,7% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 87 εκ. ευρώ. Τα συνολικά υπόλοιπα στεγαστικής πίστης διαμορφώθηκαν στα 80,22 δισ. ευρώ.
Οι συνολικές οφειλές των νοικοκυριών ανέρχονται στα 117,9 δισ. ευρώ. Για το 2011 τα τραπεζικά στελέχη αναμένουν να τονωθεί η αγορά, μέσα από τα προγράμματα για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, καθώς από τον Ιούλιο θα είναι απαραίτητο το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για όλες τις νέες μισθώσεις επαγγελματικών χώρων ή κατοικιών, όπως και για τις αγοραπωλησίες.

ΠΗΓΗ: Ημερησία