Η «εκδίκηση» της εφορίας σε όσους αρνήθηκαν την περαίωση

«Φουλάρει τις μηχανές» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να αυξήσει τα έσοδα, να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να πιάσει τους στόχους του νέου προϋπολογισμού.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζονται αυστηρότερα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και αναδιοργανώνεται ριζικά ο φοροελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, μπαίνει στην τελική ευθεία και αναμένεται να παρουσιασθεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Την ίδια ώρα, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών πιέζει τους εφόρους να κυνηγήσουν το ΦΠΑ, να τελειώνουν με την περαίωση και να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα προκειμένου το 2011 να ξεκινήσει «με το δεξί» στο μέτωπο των εσόδων. Ο στόχος που έχει τεθεί για τον Ιανουάριο είναι ιδιαίτερα δύσκολος καθώς προβλέπει την είσπραξη καθαρών εσόδων ύψους 5,36 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,2 δισ. ευρώ θα πρέπει να προέλθουν από το ΦΠΑ, 1,2 δισ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και πάνω από 500 εκατ. ευρώ από την περαίωση.
Σύσκεψη
Για να επιτευχθεί ο στόχος, ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς καλεί αύριο σε σύσκεψη τους εφόρους των 27 μεγαλύτερων Δ.Ο.Υ. που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν μηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων σε κάθε εφορία και να καθοριστούν οι προτεραιότητες. Ο υφυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους εφόρους:
1. Εντατικούς προσωρινούς ελέγχους στην αγορά για την έγκαιρη απόδοση του ΦΠΑ. Όσοι εντοπίζονται να έχουν εκκρεμότητες με τον ΦΠΑ θα καλούνται τηλεφωνικά ώστε μέσα σε πέντε ημέρες να επισκεφθούν την εφορία τους και να υποβάλουν τις περιοδικές δηλώσεις, καθώς και να πληρώσουν τους φόρους που αναλογούν με τις προσαυξήσεις. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα ελεγχθούν ενδελεχώς από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι προσωρινοί έλεγχοι του ΦΠΑ αποτελούν για το υπουργείο Οικονομικών «στόχο πρωταρχικής σημασίας» καθώς συνέβαλλαν στη σημαντική αύξηση των εσόδων κατά το τελευταίο τετράμηνο του 2010. Στο συγκεκριμένο διάστημα, οι εισπράξεις του ΦΠΑ, παρά την ύφεση και τη μειωμένη κατανάλωση στην αγορά, «έτρεξαν» με ρυθμό πάνω από 10%.
2. Ολοκλήρωση της περαίωσης. Συγκεκριμένα, μέχρι και τις 24 Ιανουαρίου οι εφορίες θα πρέπει να έχουν εκδώσει και να έχουν ταχυδρομήσει τα σημειώματα περαίωσης στους φορολογουμένους που υπέβαλαν αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Η προθεσμία για την περαίωση λήγει στις 28 Ιανουαρίου με το υπουργείο Οικονομικών να έχει εισπράξει ήδη πάνω από 1 δισ. ευρώ ενώ οι φόροι που βεβαιώθηκαν ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Περισσότεροι από 600.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν να υπαχθούν στην περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων.
3. Τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που εξαιρέθηκαν από την περαίωση. Πρόκειται κυρίως για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με τζίρο πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ και τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Στο στόχαστρο της εφορίας θα βρεθούν από τις αρχές Φεβρουαρίου και οι επιτηδευματίες που «γύρισαν την πλάτη στην περαίωση». Για τους φορολογουμένους αυτούς η Εφορία ετοιμάζει δειγματοληπτικούς ελέγχους με βάση συγκεκριμένα κριτήρια κινδύνου, ξεκινώντας από εκείνους που τα εισοδήματά τους παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις από την ακίνητη περιουσία που έχουν δηλώσει.
4. Είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι εφορίες στρέφονται κατά προτεραιότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, προχωρώντας σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων.
Μηνιαίοι στόχοι
Ο υφυπουργός Οικονομικών Δημ. Κουσελάς καλεί αύριο σε σύσκεψη τους εφόρους των 27 μεγαλύτερων ΔΟΥ που αντιπροσωπεύουν το 70% των δημοσίων εισπράξεων. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθούν μηνιαίοι στόχοι για την αύξηση των εσόδων σε κάθε εφορία.

ΠΗΓΗ: Ημερησία