ΔΝΤ: Επιμήκυνση του δανείου προς την Ελλάδα στα 10 χρόνια

Το ΔΝΤ δεν διαθέτει μηχανισμό για την παροχή δανείων που ξεπερνούν τα δέκα χρόνια, τόνισε η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου, Κάρολαϊν ʼΑτκινσον, η οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την πρόθεση του ΔΝΤ να προχωρήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου προς την Ελλάδα στα δέκα χρόνια.
Επισήμανε, δε, ότι τα επιτόκια από την πλευρά του Ταμείου είναι δεδομένα σε κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτή την περίοδο και στην περίπτωση της Ιρλανδίας κυμαίνονται στο 3,1%.
Η Άτκινσον χαρακτήρισε σημαντικό να υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ζητημάτων στην Ευρώπη και υπογράμμισε τη σημασία του μόνιμου μηχανισμού χρηματοδότησης.
Αναφερόμενη στην αξιοπιστία των στρες τεστ των τραπεζών, είπε ότι δεν είναι μόνο θέμα διαφάνειας, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο για την παροχή της αναγκαίας κεφαλαιακής ρευστότητας μετά τα στρες τεστ.
Η αξιωματούχος του ΔΝΤ υπογράμμισε επίσης τη σημασία των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται στα κράτη που αντιμετώπιζαν προβλήματα χρέους, όπως
και των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν έτσι ώστε να επιτευθεί η ανάπτυξη, καθώς, όπως είπε, το πρόβλημα του χρέους είναι σε τελική ανάλυση η μια πλευρά ενός γενικότερου προβλήματος ανάπτυξης, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τέλος, η ΄Ατκινσον σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του Ταμείου και της υπόλοιπης τρόικας, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα