Οκτάωρο στο Δημόσιο και απογευματινή εργασία

Επιστρέφει μετά από 30 χρόνια η 8ωρη απασχόληση στο δημόσιο τομέα. Αυτό σημαίνει ότι από τον ερχόμενο Οκτώβριο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα εργάζονται -όπως και στον ιδιωτικό τομέα- 40 ώρες την εβδομάδα αντί για 37,5 ώρες που ίσχυε μέχρι σήμερα, ένα καθεστώς που είχε καθιερώσει το 1981 ο τότε πρωθυπουργός Γ. Ράλλης.
Η δεύτερη μεγάλη τομή στο Δημόσιο, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, στην ΑΔΕΔΥ, θα είναι η απογευματινή λειτουργία ορισμένων υπηρεσιών με σκοπό τη διευκόλυνση των πολιτών. Θα πρόκειται κυρίως για υπηρεσίες αιχμής, όπως οι πολεοδομίες, οι εφορίες, το ΙΚΑ κ.λπ., οι οποίες από τον Οκτώβριο θα μπορούν να εξυπηρετούν απογεύματα τους πολίτες για μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα.
Η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει σταδιακά τους επόμενους μήνες, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός, οι εργαζόμενες μητέρες να συνηθίσουν το νέο ωράριο και να βρουν λύσεις με τους παιδικούς σταθμούς. Παράλληλα, πολλοί παιδικοί σταθμοί που ανήκουν στο Δημόσιο θα ακολουθήσουν κι αυτοί το νέο ωράριο.
Ώρες
Οπως είπε ο κ. Ραγκούσης, μισή ώρα την ημέρα περισσότερη εργασία για τους 700.000 δημοσίους υπαλλήλου, σημαίνει 350.000 επιπλέον ώρες, οι οποίες ως παραγόμενο έργο αντιστοιχούν στην πρόσληψη 45.000 νέων υπαλλήλων. Διαβεβαίωσε ότι το ωράριο δεν θα είναι διακεκομμένο αλλά συνεχόμενο.
Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι οι αλλαγές δεν προβλέπονται στο Μνημόνιο αλλά είναι κυβερνητική πρωτοβουλία για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Από την πλευρά της ΑΔΕΔΥ, ο προέδρός της κ. Σπ. Παπασπύρος αναφέρθηκε κυρίως στο θέμα της απογευματινής λειτουργίας των υπηρεσιών υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής γιατί αυξάνει το κόστος. «Δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση το διακεκομμένο ωράριο», τόνισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, ο οποίος δεν αρνήθηκε πάντως στοχευμένες παρεμβάσεις σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν προβλήματα. Μάλιστα σημείωσε ότι προβλήματα θα υπάρξουν αφού τα επόμενα τέσσερα χρόνια εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν από το Δημόσιο λόγω συνταξιοδότησης περίπου 120.000 εργαζόμενοι.
Στη συνάντηση έγινε εκτενής αναφορά στο νέο μισθολόγιο το οποίο, όπως ειπώθηκε, αναμένεται να καταρτισθεί σε 1,5 μήνα. Ο υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα ισχύσει ενιαία, τόσο για τους σημερινούς εργαζόμενους στο Δημόσιο όσο και για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Επιπλέον, επισήμανε ότι σκοπός του δεν είναι η μείωση του μισθολογικού κόστους αλλά η άρση των ανισοτήτων τις οποίες και χαρακτήρισε «προκλητικές» σε ορισμένες περιπτώσεις.
Βουλή
«Θα ισχύσει και για τους ιερωμένους το ποσοστό 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις, είπε στη Βουλή ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γ. Ντόλιος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Δ. Παπαδημούλη. Ανακοίνωσε ότι το 2010 από το στενό δημόσιο τομέα και από διάφορα νομικά πρόσωπα αποχώρησαν 52 χιλιάδες υπάλληλοι χωρίς να είναι σε θέση να πει πόσοι προσελήφθησαν.
Τέλος, ανακοίνωσε ότι για τις προσλήψεις στα σχολεία και νοσοκομεία θα ληφθούν υπόψη τα οριστικά αποτελέσματα που έχουν εκδοθεί από τον ΑΣΕΠ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία