Ενιαίο Μισθολόγιο: Χαμηλώνουν οι υψηλόμισθοι, ανεβαίνουν τα χαμηλά κλιμάκια

Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να επιφέρει περικοπές έως και 40% στις αποδοχές των υψηλόμισθων δημοσίων υπαλλήλων, με την κατάργηση ή τις περικοπές επιδομάτων. Αντίστοιχα θα ωφελήσει τους χαμηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, που θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 15% έως και 30% σε κάποιες περιπτώσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη αναθέσει σε δύο οίκους τη σύνταξη έκθεσης για το ύψος των αμοιβών και τον όγκο και τη δυναμική της απασχόλησης στο Δημόσιο. Από τα στοιχεία της μελέτης η κυβέρνηση θα αντλήσει σημαντικά στοιχεία, όπως το ύψος του δημοσιονομικού κόστους που θα επιφέρει η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
Οι βάσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης στη συνάντηση που είχε με την ΑΔΕΔΥ την περασμένη Πέμπτη, έθεσε για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο τις βάσεις πάνω στις οποίες θα «χτιστεί» το νέο μισθολόγιο. Ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι:
Δεν θα επέλθει μείωση στο συνολικό μισθολογικό κόστος του Δημοσίου -που έχει προϋπολογιστεί στα 16 δισ. ευρώ το 2011- από την εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου.
Οι εξοικονομήσεις από το κονδύλι των δαπανών για μισθούς στον δημόσιο τομέα θα πραγματοποιηθούν από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες υπολογίζονται σε περισσότερες από 46.000 για το 2010 στο «στενό» Δημόσιο και περίπου 7.000 στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2013, οι αμειβόμενοι από το Δημόσιο θα έχουν μειωθεί κατά 200.000 εργαζομένους, μόνιμους και συμβασιούχους.
Ενα από τα επικρατέστερα σενάρια που επεξεργάζεται η κυβέρνηση περιλαμβάνει:
Εξίσωση των μισθών υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική κατηγορία και έχουν την ίδια προϋπηρεσία, ανακατανέμοντας τα ποσά που καταβάλλονται σήμερα με «κούρεμα» στις αποδοχές των υψηλόμισθων και παροχή αυξήσεων στους μισθούς των χαμηλόμισθων υπαλλήλων.
Την περικοπή, ακόμα και την κατάργηση κάποιων από τα 40 γενικά και 12 ειδικά επιδόματα (πλασματικές υπερωρίες, συμμετοχή σε επιτροπές κτλ), τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ένα κοινό επίδομα που θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Υπάρχουν σκέψεις για την ενσωμάτωση του τελικού ποσού στον βασικό μισθό, όμως μια τέτοια ενέργεια δημιουργεί προβληματισμό αφού απαιτεί μεγάλη δημοσιονομική δαπάνη.
Τη διατήρηση των εισαγωγικών μισθών (υποχρεωτικής εκπαίδευσης 711 ευρώ, δευτεροβάθμιας 830, τεχνικής εκπαίδευσης 938 και πανεπιστημιακής 984 ευρώ – στοιχεία 2009), με τη διαμόρφωση επτά εισαγωγικών κλιμακίων.
Παράλληλα θα αυξηθεί ο καταληκτικός μισθός από τα 1.666 στα 2.100 ευρώ περίπου, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού ΥΕ και καταληκτικού μισθού ΠΕ στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σε περίπτωση που ενσωματωθούν επιδόματα στον βασικό μισθό, τότε θα υπάρξουν αντίστοιχες ανακατατάξεις προς τα πάνω, στους εισαγωγικούς και καταληκτικούς μισθούς.
Την ύπαρξη μόνο τεσσάρων επιδομάτων: του οικογενειακού, του επιδόματος θέσης, του πριμ παραγωγικότητας και του επιδόματος ειδικών συνθηκών εργασίας.
Η διαβάθμιση των θέσεων εργασίας και η αξιολόγηση που θα εισαχθούν στο νέο μισθολόγιο θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής αμοιβής, αφού θα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την εξέλιξη του υπαλλήλου και την καταβολή των επιδομάτων θέσης, παραγωγικότητας και ειδικών συνθηκών εργασίας.
ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στη συνάντησή του με την ΑΔΕΔΥ:
Το Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση για τους παλαιούς και τους νεοεισερχόμενους.
Με το νέο μισθολόγιο θα αποκατασταθούν μισθολογικές ανισότητες ακόμα και μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα που έχει δημιουργήσει η επιδοματική πολιτική η οποία ασκήθηκε στο παρελθόν.
Κερδισμένοι και χαμένοι

Μέχρι και 40% από το εισόδημά τους θα χάσουν οι περίπου 30.000 υπάλληλοι που λαμβάνουν επιδόματα που κυμαίνονται από 600 έως 1.500 ευρώ μηνιαίως. Το νέο μισθολόγιο προβλέπει την αύξηση από 15% έως 30% (ανά περιπτώσεις) των αποδοχών υπαλλήλων που λαμβάνουν χαμηλούς μισθούς και διαθέτουν τα ίδια προσόντα με τα «ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων.
Η πλειονότητα
Το 80% των δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνουν μισθούς από 1.000 έως 1.500 ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται επιδόματα της τάξης των 50-300 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ. Η σχέση μισθού-επιδομάτων είναι 60-40, ενώ σε μερικές περιπτώσεις τα επιδόματα φτάνουν να καλύπτουν το 60% των συνολικών αποδοχών των υπαλλήλων. Στην συνάντηση που είχε την προηγούμενη Πέμπτη με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης έθεσε για πρώτη φορά επίσημα τις βάσεις πάνω στις οποίες θα «χτιστεί» το νέο μισθολόγιο.
Τζάμπα… επίδομα
Από 600 έως 1.500 ευρώ προσέφερε -προ κρίσης- στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών το επίδομα ΔΙΒΕΕΤ, που σημαίνει «Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων», με αποτέλεσμα ακόμα και ο κλητήρας του υπουργείου να λαμβάνει σχεδόν άλλον ένα μισθό χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία της «βεβαίωσης» ή της «είσπραξης» των «δικαιωμάτων».
ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου αυξήθηκε κατά 80% τα τελευταία 8 χρόνια.
Το 2001 ήταν 10 δισ. ευρώ και το 2008 εκτινάχτηκε στα 18,6 δισ. ευρώ.
Τα επιδόματα που καταβάλλονται αντιστοιχούν περίπου στο 40% της μισθολογικής δαπάνης και ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ (στοιχεία 2009).
Οι νεοεισερχόμενοι υπάλληλοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, λάμβαναν το 2009 βασικό μισθό 984 ευρώ και φέτος, μετά τις περικοπές, αμείβονται με 966 ευρώ. Λόγω επιδομάτων ο υπάλληλος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας είχε συνολικές μηνιαίες αποδοχές, το 2009, 1.332 ευρώ και ο αντίστοιχος συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών αμειβόταν με 2.309 ευρώ.
Με το Ενιαίο Μισθολόγιο, οι τελικές μηνιαίες αποδοχές των δύο συναδέλφων θα συγκλίνουν προς τον μέσον όρο, που είναι τα 1.640 ευρώ, μισθό που λάμβανε ο συνάδελφός τους στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Ο υπάλληλος του υπουργείου Οικονομικών θα χάσει 669 ευρώ (-40%) και ο υπάλληλος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας θα κερδίσει 308 ευρώ (+23%).
ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΔΑΦΟΣ
Στο τραπέζι του διαλόγου και το γερμανικό μοντέλο
Στο τραπέζι του κυβερνητικού σχεδιασμού έχει τεθεί η προσαρμογή του γερμανικού μοντέλου αμοιβών στα ελληνικά δεδομένα, που έχει αποκτήσει σημαντικούς υποστηρικτές στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η γερμανική εκδοχή του Ενιαίου Μισθολογίου περιλαμβάνει την κατάργηση των επιδομάτων και την ενσωμάτωση ενός μέρους τους στον βασικό μισθό. Ετσι ο εισαγωγικός μισθός ενός υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 321 ευρώ και θα διαμορφωθεί από τα 711 στα 1.032 ευρώ.
Ο καταληκτικός μισθός ενός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί στα 3.836 ευρώ, όπως ισχύει στη Γερμανία, δηλαδή θα είναι υπερδιπλάσιος από αυτόν που ισχύει σήμερα και αντιστοιχεί στα 1.666 ευρώ. Με το συγκεκριμένο μοντέλο η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει την αναλογία του 1 προς 2,34, που ισχύει σήμερα μεταξύ εισαγωγικού μισθού ΥΕ και καταληκτικού μισθού ΠΕ, και να ξεπεράσει τον ευρωπαϊκό μέσον όρο που είναι 1 προς 3.
Εμπόδια
Οι παλαιότερες προσπάθειες δημιουργίας ενός Ενιαίου Μισθολογίου, το οποίο προέβλεπε την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, «σταματούσαν» λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους.
Το υψηλό κόστος μπορεί να αντισταθμιστεί, όπως υποστηρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, με περικοπές έως και 50% στις υψηλές αποδοχές και παράλληλη αύξηση έως και 30% στους χαμηλόμισθους. Απαιτείται παράλληλα και ένα διάστημα προσαρμογής των υπαλλήλων στη νέα πραγματικότητα, που υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσει τα επτά χρόνια.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το γερμανικό μοντέλο «κουμπώνει» στην προσπάθεια για τη ριζική αναμόρφωση του κράτους που επιδιώκει η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναπτύξει το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες αφορούν τη διαμόρφωση νέων οργανογραμμάτων στις δημόσιες υπηρεσίες και την περιγραφή των θέσεων εργασίας, κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το γερμανικό μοντέλο αντιμετωπίζει δραστικά τις στρεβλώσεις στο σύστημα αμοιβών και προαγωγών που είναι αλληλένδετα.
Επίσης, το Ενιαίο Μισθολόγιο -με όποιο μοντέλο και να εφαρμοστεί- θα απελευθερώσει ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορεί να μετακινηθεί σε κρατικές υπηρεσίες όπου υπάρχει ανάγκη, χωρίς να αντιμετωπίζει εμπόδια μισθολογικών διαφορών.
Η θεσμοθέτηση του Μισθολογίου θα δώσει το πράσινο φως για χιλιάδες μετατάξεις προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα, προκειμένου να καλυφθούν μόνιμες ή έκτακτες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Το υπ. Εσωτερικών θα προχωρήσει αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση που θα διευκολύνει την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Ενιαίου Μισθολογίου.
ME ENΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ
1.300 ευρώ βασικό μισθό διεκδικεί η ΑΔΕΔΥ
Το ύψος του βασικού μισθού, οι κατηγορίες των επιδομάτων που θα διατηρηθούν και οι συνολικές αποδοχές που τελικά θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σε σχέση με τις σημερινές απολαβές θα αποτελέσουν τα σημεία αιχμής στον διάλογο μεταξύ κυβέρνησης και δημοσίων υπαλλήλων για το Ενιαίο Μισθολόγιο.
Η ΑΔΕΔΥ ζητά να προσδιοριστεί ο βασικός μισθός νεοεισερχόμενου υπαλλήλου στα 1.300 ευρώ και να ενσωματωθούν σε αυτόν όλα τα γενικά επιδόματα. Μετά τη συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ την προηγούμενη Πέμπτη, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας κ. Σ. Παπασπύρος εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προτάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το Ενιαίο Μισθολόγιο, αναγνωρίζοντας όμως την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει τον διάλογο.
Ο Ηλίας Βρεττάκος, αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, έκανε λόγο για «νέα επίθεση στο εισόδημα, τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο και τις ώρες εργασίας στο Δημόσιο». Η ΑΔΕΔΥ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας για τις 10 Φεβρουαρίου και γενική απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου.

ΠΗΓΗ: Ημερησία