Η εφορία χτυπάει την πόρτα σε 600.000 φορολογουμένους

Κλήσεις για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο μέσω των νέων εντύπων των φορολογικών δηλώσεων αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών σε περίπου 600.000 φορολογουμένους, απειλώντας τους με αυτόφωρο, κατασχέσεις ακινήτων, καταθέσεων, εισοδημάτων και με ποινικές διώξεις.
Σε μια προσπάθεια να αντλήσει ζεστό χρήμα από τη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ύψους 32 δισ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών, για πρώτη φορά φέτος, μαζί με τα έντυπα των δηλώσεων θα αποστείλει στους οφειλέτες ειδικό σημείωμα με το ποσό της οφειλής με το οποίο θα τους καλεί να προσέλθουν άμεσα στην εφορία για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους. Σε διαφορετική περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών θα κινεί εναντίον τους τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. Υπολογίζεται ότι 590.000 δηλώσεις θα έχουν τη συγκεκριμένη ειδοποίηση.
Αυτόφωρο
Το οπλοστάσιο του υπουργείου για το κυνηγητό των οφειλετών εμπλουτίζεται με τις διατάξεις του νέου φορολογικού που προβλέπει ότι σε περιπτώσεις που η καθυστέρηση στην καταβολή των χρεών ξεπερνά τους τέσσερις μήνες το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να κινήσει τη διαδικασία του αυτοφώρου εναντίον του οφειλέτη και μάλιστα για χρονικό διάστημα 20 μηνών από την τέλεση του αδικήματος. Επίσης μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη εφόσον το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος από κάθε αιτία, συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους τόκων ή προσαυξήσεων, υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό καθεστώς, οι οφειλέτες κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς και μισθών, συντάξεων ή ασφαλιστικών βοηθημάτων, εφόσον το ποσό αυτών αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών είναι πάνω από 1.000 ευρώ.
«Πράσινο φως»
Την ίδια ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε το «πράσινο φως» για την επιβολή αυστηρών φορολογικών προστίμων και δήμευση περιουσιακών στοιχείων για περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Το ΣτΕ απέρριψε προσφυγές φορολογουμένων και επιχειρήσεων που επιδίωκαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικό όχι μόνο το σύστημα επιβολής προστίμων για εικονικά τιμολόγια, αλλά και κάθε περιοριστικό μέτρο της πολιτείας προκειμένου να διασφαλίσει ότι θα εισπράξει τα οφειλόμενα. Το δικαστήριο αναγνώρισε τη δυνατότητα του νομοθέτη να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα και αναδρομικά για τους φοροφυγάδες, για όσους εκδίδουν ή χρησιμοποιούν εικονικά ή πλαστά τιμολόγια, δεν αποδίδουν ΦΠΑ, κλπ. Σε τέτοιες περιπτώσεις κρίνεται συνταγματικά ανεκτή η άρση του τραπεζικού απορρήτου, η δέσμευση θυρίδων κ.λπ.
Συμβούλιο της επικράτειας
Διπλό χαστούκι σε φοροφυγάδες
«Ναι» στην επιβολή φορολογικών προστίμων με αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού λέει η Δικαιοσύνη, δίνοντας αποφασιστικά κτυπήματα στη φοροδιαφυγή, αφού παράλληλα επιτρέπει και θεωρεί συνταγματικά ανεκτά το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων, τη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κλπ., προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο.
Το ΣτΕ έκρινε ότι η θέσπιση ενός αντικειμενικού συστήματος επιβολής προστίμων (στο διπλάσιο της αξίας κάθε παράβασης) αποτελεί πρόσφορο και κατάλληλο μέτρο για την τιμωρία της λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ μειώνονται ή αποφεύγονται συμπτώματα διαφθοράς των φορολογικών οργάνων, καθώς οι πολίτες, οι οποίοι γνωρίζουν εκ των προτέρων το ακριβές ύψος του προστίμου για κάθε παράβαση.
Σε άλλη υπόθεση ανατρέποντας απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, έκρινε σύμφωνες με το Σύνταγμα ρυθμίσεις που σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων άνω των 150.000 ευρώ επιτρέπουν το «πάγωμα» της ακίνητης περιουσίας, άρση τραπεζικού απορρήτου, θυρίδων, κλπ. με δέσμευση του περιεχομένου τους, καθώς αποσκοπούν στη διατήρηση των περιουσιακών στοιχείων ώστε να μπορέσει να εισπράξει το Δημόσιο.

ΠΗΓΗ: Έθνος