Φόρος σε Έλληνες καταθέτες στην Ελβετία

Χρυσό στην Ελβετία αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς στοχεύει στην είσπραξη φόρων  δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις καταθέσεις των Ελλήνων σε ελβετικές τράπεζες..
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση προκειμένου να βρεθεί ?φόρμουλα?  η οποία θα βασίζεται στη συμφωνία που έχει συνάψει η Ελβετία με Γερμανία και Αγγλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο η συμφωνία αυτή  κινείται σε τρεις άξονες:
-Αρχικά προβλέπεται η καταβολή από τις ελβετικές τράπεζες ενός εφάπαξ ποσού ίσου με το 10% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν Έλληνες δικαιούχους.
-Από εκεί και πέρα σε ετήσια βάση το ελληνικό Δημόσιο θα εισπράττει φόρο επί των τόκων των συγκεκριμένων καταθέσεων.
-Οι ελβετικές τράπεζες με τη συμφωνία εξασφαλίζουν την ανωνυμία των πελατών τους.
Κατά τις ίδιες πηγές το ποσό που έχουν καταθέσει Έλληνες σε τραπεζικούς ομίλους της Ελβετίας είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με αυτό που αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ?Spiegel? με τίτλο ?Ελλάδα :επίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς?.
Σε περίπτωση που αλήθευαν οι υπολογισμοί του ?Spiegel? για 600 δις ευρώ περίπου με το που ολοκληρώνονταν η συμφωνία το ελληνικό Δημόσιο θα εξασφάλιζε έσοδα της τάξης των 60 δις ευρώ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι Έλληνες έχουν καταθέσει σε ελβετικές τράπεζες τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ΄ ότι στην ίδια  τους την χώρα. Με τον υπολογισμό αυτό το σύνολο των καταθέσεων θα πρέπει να υπερβαίνει τα 600 δις ευρώ κάτι όμως που διαψεύδεται από πηγές του υπουργείου Οικονομικών.
Το βέβαιο είναι πως όπως σημειώνεται στο ?Spiegel?  ?στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου , η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμύ ? Ρέι και οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών συμφώνησαν να προωθήσουν διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών?.
Προστίθεται ότι μια κοινή επιτροπή ελέγχου , όπως υφίσταται ήδη με άλλα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ, θα μπορούσε να δραστηριοποιηθεί μετά και την κύρωση της σχετικής συμφωνίας από τα δύο κοινοβούλια το νωρίτερο στις αρχές του 2012.

ΠΗΓΗ: Ημερησία