Γερμανικός «κορσές» για συντάξεις, μισθούς, φόρους

Έξι μέτρα – φωτιά προβλέπει το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί για όλη την Ευρώπη το Βερολίνο ως αντάλλαγμα για να πει το πολυπόθητο «ναι» στο «πακέτο – λύση» για την κρίση χρέους. Αν και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταίρων της Ε.Ε., αρχής γενομένης της αυριανής Συνόδου Κορυφής, αναμένεται να κρατήσουν αρκετές εβδομάδες ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες, δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για σημαντικά στοιχεία του σχεδίου, όπως είναι οι ενιαίοι κανόνες για τα δημοσιονομικά και τα μισθολογικά, καθώς και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Οι δύο πλευρές φαίνεται καταρχήν να ανάβουν το «πράσινο φως» για τη συνταγματική κατοχύρωση μείωσης του δημόσιου δανεισμού, το λεγόμενο «φρένο χρέους», το οποίο έχει ήδη καθιερώσει η Γερμανία στο Σύνταγμά της και απαιτεί να κάνουν το ίδιο οι εταίροι ώστε από το 2016 καμία κυβέρνηση να μην έχει διαρθρωτικό έλλειμμα άνω του 0,35%.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιεργκ Άσμουσεν έχει, εξάλλου, υποστηρίξει ότι με την επιβολή «φρένου χρέους» θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των επιτοκίων που έχουν λάβει Ελλάδα και Ιρλανδία.
Το Βερολίνο θέλει, επίσης, να αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη για όλους (ισχύει ήδη σε Γερμανία, Γαλλία), λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού. Οι πολίτες σε Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνουν σε σύνταξη στα 65.
Το δημοσίευμα των FT αναφέρει πως αν και δεν έχουν συμφωνηθεί ακόμη η Γερμανία επιδιώκει τη μεγαλύτερη εναρμόνιση της φορολογίας των επιχειρήσεων και την απαγόρευση τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών.
Μεταξύ των προτάσεων Μέρκελ περιλαμβάνεται ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής επιπέδου Ιρλανδίας δηλαδή 12,5%, προκειμένου να αποδυναμωθούν οι χώρες που χρησιμοποιούν τους χαμηλούς συντελεστές για την προσέλκυση επενδύσεων.
Σημειώνεται ότι σε Γερμανία και Γαλλία ο φορολογικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις διαμορφώνεται σε 29,8% και 34,4% αντίστοιχα και είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα έπεσε από το 24% στο 20%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη ήταν πέρυσι 25,7% και στην Ε.Ε. 23,2%. Οι χαμηλότεροι συντελεστές καταγράφηκαν σε Κύπρο, Βουλγαρία (10%) και Ιρλανδία (12,5%).
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί διεμήνυσε πρόσφατα στο Δουβλίνο ότι δεν μπορεί να χαίρει της οικονομικής βοήθειας από τον μηχανισμό στήριξης διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλή τη φορολογία επί των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας όμως την απάντηση ότι η διατήρηση του φόρου στο 12,5% είναι βασικό στοιχείο για την ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας.
Η καγκελάριος Μέρκελ τάσσεται επίσης «υπέρ» της κατάργησης της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής. Θέλει δηλαδή να διακοπεί κάθε σύνδεση μεταξύ μισθών και πληθωρισμού. Σύμφωνα με το Reuters, τουλάχιστον τέσσερις χώρες της ευρωζώνης, το Βέλγιο, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο και η Μάλτα, χρησιμοποιούν τις τιμές κάποιων προϊόντων για τον καθορισμό του ύψους αμοιβής ορισμένων μισθωτών υπηρεσιών, ενώ άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, συνδέουν τους μισθούς με την αύξηση των τιμών καταναλωτή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός συστήματος εθνικών πλαισίων για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων, αλλά και να αναγνωρίζουν οι χώρες -μέλη αμοιβαία τα διπλώματα και τις επαγγελματικές άδειες.
Ένα άλλο στοιχείο της συζήτησης αφορά τα κριτήρια, με τα οποία θα μετράται η ανταγωνιστικότητα, όπως το κόστος εργασίας, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ή οι επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία. Συζήτηση γίνεται και σχετικά με το αν θα πρέπει να προβλέπονται κυρώσεις για τις χώρες που αποτύχουν να τηρήσουν το σύμφωνο. Ανώτεροι αξιωματούχοι, αναφέρουν οι Financial Times, παραδέχονται ότι πιθανόν το σύστημα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση, αν δεν
συμφωνηθεί επίσημα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: Ημερησία