Τόκοι από την πρώτη μέρα στις οφειλές Δημοσίου προς ιδιώτες

Κονδύλια σαφώς μεγαλύτερα σε σύγκριση με το παρελθόν, καθώς θα είναι ιδιαίτερα «διογκωμένα» με τόκους αρκετών ετών, θα μπορέσουν να εισπράξουν πολίτες και επιχειρήσεις στις αντιδικίες τους με το Δημόσιο, ύστερα από εξαιρετικά σημαντική απόφαση που εξέδωσε χθες το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ). Η απόφαση του ΑΕΔ αναμένεται να λειτουργήσει ως «βραδυφλεγής βόμβα» για το Δημόσιο, καθώς όσοι κερδίζουν δίκες εναντίον του για αποδοχές (μισθούς, επιδόματα, συντάξεις), αποζημιώσεις, διαφόρων ειδών διεκδικήσεις από συμβάσεις κ.λπ., μπορούν να εισπράττουν τόκους από την πρώτη ημέρα που επέδωσαν στο Δημόσιο τη σχετική αγωγή τους, έστω και αν αυτή ζητούσε απλά την αναγνώριση της οφειλής (αναγνωριστική αγωγή).
Εκκρεμούν
Σύμφωνα με δικαστικούς και άλλους νομικούς κύκλους, εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αναγνωριστικές αγωγές, πολλές από τις οποίες έχουν κερδίσει πολίτες και επιχειρήσεις σε πρώτο ή και δεύτερο δικαστικό βαθμό. Γι΄ αυτές θα κληθεί τώρα το Δημόσιο να καταβάλει τόκους αναδρομικά για πολλά χρόνια από τότε που επιδόθηκε η αγωγή και με δεδομένη τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων και την αδιαφορία του Δημοσίου να «τρέξει» τις σχετικές δίκες.
Μέχρι τώρα τα αστικά δικαστήρια απέρριπταν τέτοιου είδους διεκδικήσεις (δέχονταν τόκους μόνο σε καταψηφιστικές αγωγές, που συχνά αποφεύγονταν γιατί είναι πιο ακριβές ή μετατρέπονται συνήθως σε αναγνωριστικές, που έχουν λιγότερα έξοδα), καθώς ο Αρειος Πάγος αρνιόταν να αναγνωρίσει τόκους σε αναγνωριστικές αγωγές. Ομως, πέρσι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας προκάλεσε το πρώτο μεγάλο νομικό ρήγμα, κρίνοντας (833/10) ότι ανεξάρτητα από το είδος της αγωγής (καταψηφιστικής ή αναγνωριστικής) το Δημόσιο πρέπει να πληρώνει πάντα τόκους, που «τρέχουν» από την επίδοση της αγωγής.
Λόγω της σύγκρουσης των Ολομελειών του Αρείου Πάγου (10/08) και ΣτΕ, το ζήτημα παραπέμφθηκε στο ΑΕΔ που με την 7/11 απόφαση άναψε οριστικά το «πράσινο φως» για αναδρομικούς τόκους σε όλες τις υποθέσεις.
Ο «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα είναι τεράστιος, καθώς υπάρχει σωρεία αγωγών που εκκρεμούν από την περασμένη δεκαετία ή και του 1990. Ωστόσο το ΑΕΔ (με ψήφους 7-6) ανέτρεψε τα δεδομένα «πριμοδοτώντας» όλες τις αγωγές με τόκους, που στην καλύτερη περίπτωση θα επιβαρύνουν τις επιδικασμένες οφειλές του Δημοσίου με ποσοστό 6% ετησίως.
Επιτόκιο
Ομως το επιτόκιο αυτό (που θα είναι πολύ μεγαλύτερο, όπως έχει γίνει ήδη δεκτό από τη νομολογία του ΣτΕ και του Ευρωδικαστηρίου σε υποθέσεις παλαιότερες όταν τα επιτόκια (δικαιοπρακτικά, εξωτραπεζικά) «έτρεχαν» σε ιλιγγιώδεις ρυθμούς (πλησιάζοντας και το 34%). Στην κρίσιμη υπόθεση που ανατρέπει τα δεδομένα για το Δημόσιο, κτηνοτρόφος από την Εύβοια υπέβαλε πριν από πολλά χρόνια αγωγή διεκδικώντας από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 170.215 ευρώ, για ζημιά μεγάλη που υπέστη από παράνομες πράξεις και παραλείψεις της πυροσβεστικής και του δασαρχείου, εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε το καλοκαίρι του 1998 στο νησί. Το Δ. Πρωτοδικείο τον δικαίωσε κρίνοντας ότι το Δημόσιο του οφείλει συνολικά 160.686 ευρώ, ενώ το Δ. Εφετείο μείωσε το ποσό σε 125.686 ευρώ.

ΠΗΓΗ: Ημερησία