Tι δουλειές ανοίγουν στην Ελλάδα της κρίσης

Ασφάλειες, μεσιτικές, λογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες, καφέ, καφενεία, κυλικεία, ψησταριές και κομμωτήρια αλλά και πράσινη ενέργεια πρωταγωνιστούν στις επιλογές εκατοντάδων επαγγελματιών, οι οποίοι αποφάσισαν κατά την περυσινή χρονιά να στήσουν τη δική τους, μικρή ή μεγαλύτερη, επιχείρηση.
Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επιμελητηρίων της χώρας, για ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους και αναζητούν καταφύγιο στη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα. Μάλιστα, αρκετοί από αυτούς είναι πρώην συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι απασχολούνταν σε προγράμματα stage που δεν ανανεώθηκαν, ενώ αρκετοί ήταν μέχρι πρότινος εργαζόμενοι σε συναφείς εταιρείες. Εχοντας χάσει την εργασία τους διοχετεύουν την εργασιακή τους εμπειρία στη δική τους αλλά μικρότερου μεγέθους δουλειά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη συρρίκνωση των θέσεων εργασίας σε μεγαλύτερες επιχειρήσεις καθώς η ανεργία έχει εκτοξευτεί στο 13,9%.
Αλλωστε, το 73% των νέων επιχειρήσεων είναι ατομικές ενώ μεγάλου μεγέθους (ανώνυμες εταιρείες) είναι μόλις 1.511. Μεγάλη κινητικότητα επιδεικνύει πάντως και ο κλάδος της πράσινης ενέργειας, κυρίως λόγω της δυναμικής ανάπτυξης που υπόσχεται αλλά και της αύξησης στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες είναι οι επαγγελματίες που επέλεξαν να στραφούν στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο παρά τη βουτιά πωλήσεων και τα ολοένα αυξανόμενα λουκέτα σε εμπορικά καταστήματα.
Με μικρό κεφάλαιο και χαμηλό κόστος
Οι πιο δημοφιλείς κατηγορίες στις οποίες δραστηριοποιούνται πολλές από τις 62.781 εταιρείες που άρχισαν να λειτουργούν το 2010 αφορούν σε δραστηριότητες που απαιτούν μικρό κεφάλαιο εκκίνησης ενώ χαμηλό είναι και το κόστος της λειτουργίας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην κορυφή της λίστας με τους επαγγελματίες που γράφτηκαν πέρυσι στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ)- το οποίο συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό νέων εγγραφών φτάνοντας συνολικά τις 8.108 ανάμεσα σε 59 επιμελητήρια- βρίσκονται οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι. Οι «νέοι» επαγγελματίες του κλάδου- δόκιμοι και μη- ανήλθαν πέρυσι σε 1.466, ενώ στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν οι έμποροι (355), οι ιδιοκτήτες περιπτέρων (334), οι μεσίτες (305), οι ιδιοκτήτες ψιλικών και οι σύμβουλοι, ενώ οι ιδιοκτήτες ψησταριάς, αναψυκτηρίων, εστιατορίων, καφέ και κυλικείων ήταν 1.309. «Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για επαγγέλματα, τα οποία δεν χρειάζονται αρχικό κεφάλαιο», δηλώνει ο Ηλίας Χατζηβασίλογλου, πρόεδρος του ΕΕΑ. «Αντίθετα, ορισμένες κατηγορίες, όπως είναι οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις περιπτέρων, μειώθηκαν αισθητά την περασμένη χρονιά εξαιτίας των φορολογικών επιβαρύνσεων που αποθάρρυναν τη δραστηριότητα αυτή».
Προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ανεργία
Ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσίτες και υπηρεσίες εισπράξεων οφειλών συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων αποφάσισαν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση στη συμπρωτεύουσα με βάση τις εγγραφές στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ). Στην κατηγορία αυτή δημιουργήθηκαν 1.100 νέες επιχειρήσεις, ενώ πιο δημοφιλείς- με μικρή διαφορά- αναδείχτηκαν τα ψιλικά, τα πρατήρια ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας και το υπαίθριο εμπόριο συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον 1.241 «νέων» επιχειρηματιών. Ακολούθησαν καφενεία, αναψυκτήρια, καφέ, καντίνες, όπου ιδρύθηκαν 717 νέες επιχειρήσεις. «Παρατηρούμε ότι οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις αφορούν στην παροχή υπηρεσιών με χαμηλό κόστος λειτουργίας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Κώστας Ποσειδώνος, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΕΘ. «Εξάλλου, αρκετοί από τους ανθρώπους που εγγράφονται στο Επιμελητήριο είναι πρώην εργαζόμενοι σε συναφείς επιχειρήσεις που έχασαν τη δουλειά τους και γίνονται επαγγελματίες αλλά και πρώην σταζιέρ του Δημοσίου. Προσπαθούν να βρουν διέξοδο στην ανεργία». Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα του ΕΕΘ, πάνω από 50% των νεοεγγραφόμενων επαγγελματιών την περασμένη χρονιά ανήκουν στις δύο αυτές κατηγορίες. Συνολικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 2.871 ήταν οι νέες εταιρείες σε ασφάλειες, μεσιτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες εισπράξεων, ενώ άνοιξαν 2.229 ζαχαροπλαστεία, πρατήρια άρτου, ψιλικά, περίπτερα, εμπόριο (υπαίθριο και μη). Οσον αφορά στις νέες ψησταριές, καφέ, καντίνες κ.λπ. δημιουργήθηκαν 2.026, σύμφωνα με τα στοιχεία ΕΕΑ και ΕΕΘ.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Ποσειδώνος, ο ρυθμός δημιουργίας νέων επιχειρήσεων φαίνεται ότι επιβραδύνεται, καθώς στο ΕΕΘ τον Ιανουάριο οι εγγραφές ήταν λιγότερες σε αριθμό από τις διαγραφές. Πρόκειται για τάση που έχει ήδη καταγραφεί σε ορισμένα επιμελητήρια της χώρας, μικρότερων κυρίως αστικών κέντρων και περιοχών, όπου οι διαγραφές υπερείχαν πέρυσι των νέων εγγραφών ως αποτέλεσμα της συρρικνούμενης οικο νομικής δραστηριότητας. Πάντως, συνολικά οι διαγραφές που καταγράφηκαν στα 59 επιμελητήρια της χώρας ήταν 56.037. Αυτό σημαίνει ότι άνοιξαν 6.744 περισσότερες επιχειρήσεις από όσες έκλεισαν.
Στην ενέργεια και τις φθηνές υπηρεσίες
Αλλά και ο χώρος της ενέργειας, ο οποίος αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω λόγω της ανάπτυξης πράσινων μορφών ενέργειας και της απελευθέρωσης της αγοράς, προσελκύει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. «Ο κλάδος της ενέργειας και κυρίως της πράσινης ενέργειας παρουσιάζει έντονη κινητικότητα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Πράγματι, 316 εταιρείες παραγωγής και διανομής ενέργειας, οι περισσότερες με αντικείμενο την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά συστήματα, ιδρύθηκαν κατά την περυσινή χρονιά.
Τα στοιχεία του ΕΒΕΑ δείχνουν έντονη ζήτηση και για επαγγέλματα στον χώρο των υπηρεσιών που στήνονται χωρίς ιδιαίτερο κόστος (μεσίτες, εμπορικοί εκπρόσωποι, σύμβουλοι επιχειρήσεων).
Πάντως, παρά τα λουκέτα και τη βουτιά στις πωλήσεις στην ελληνική αγορά, αρκετοί «νέοι» επιχειρηματίες (περίπου 1.000 νέες λιανεμπορικές επιχειρήσεις έχουν καταχωρηθεί στο ΕΒΕΑ) στρέφονται προς τη δραστηριότητα αυτή, όπως και προς το χονδρεμπόριο (περίπου 900 νέες επιχειρήσεις).

ΠΗΓΗ: Τα Νέα