Ξεπάγωμα αιτήσεων για φωτοβολταϊκά

Wednesday February 02, 2011 12:00 AM


Aπορρίπτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, τουλάχιστον προσωρινά και έως ότου αξιολογήσει το θέμα μετά και από διάλογο με τους ενδιαφερομένους, το αίτημα της ΔΕΗ να χαρακτηρίσει ως κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών και να σταματήσει η υποβολή αιτήσεων για σύνδεση νέων μονάδων στους νομούς αυτούς.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι κορεσμένες περιοχές για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών θεωρούνται μόνο τα διασυνδεδεμένα νησιά, περιλαμβανομένης της Εύβοιας, και μόνο για ισχύ σταθμού άνω των 150 KW. Σημειώνει, παράλληλα, ότι σύμφωνα με τον νόμο «οι περιοχές με κορεσμένα δίκτυα και η δυνατότητα απορρόφησης ισχύος σε αυτές διαπιστώνονται με απόφαση της ΡΑΕ που εκδίδεται μετά από εισήγηση του αρμόδιου διαχειριστή» και ότι η ΔΕΗ (ως διαχειριστής του δικτύου) έχει ζητήσει προθεσμία ως το τέλος Ιανουαρίου για να υποβάλει την εισήγησή της ως προς το ζήτημα αυτό. Eτσι η ΡΑΕ καταλήγει ότι θα αποφανθεί αφού πρώτα λάβει την εισήγηση της ΔΕΗ ενώ στο μεσοδιάστημα θα συνεχιστεί κανονικά η υποβολή αιτήσεων για νέα φωτοβολταικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νομοί, τα δίκτυα των οποίων η ΔΕΗ θεωρεί κορεσμένα, είναι οι εξής: Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Aρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση κορεσμού από τη ΡΑΕ ή το ΥΠΕΚΑ η αδειοδοτική διαδικασία δεν αναστέλλεται ούτε για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς αρμοδιότητας ΡΑΕ (ισχύς μεγαλύτερη από 1 MW) ούτε γι’ αυτούς αρμοδιότητας ΔΕΗ (έως 1 MW)

Κλείνοντας, η ΡΑΕ αναγγέλλει τη διοργάνωση δημόσιας διαβούλευσης στο δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2011 για τα θέματα συνδέσεων στο δίκτυο διανομής, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια απόφασή της σχετικά με τον κορεσμό των δικτύων θα πρέπει να αναμένεται μετά το τέλος Μαρτίου, αφού μελετήσει και αποκωδικοποιήσει τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

Πηγή: www.express.gr