Εγκατάσταση αερίου με επιδότηση

Πρόγραμμα επιδότησης 60% του κόστους για τη μετατροπή της εγκατάστασης πετρελαίου θέρμανσης σε αντίστοιχη φυσικού αερίου προσφέροντας κέρδος 1.000 έως και 5.500 ευρώ στα νοικοκυριά που μένουν σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
Η ενίσχυση έρχεται μέσω του ΕΣΠΑ και αφορά όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον διαμένουν σε περιοχές με τιμή ζώνης ακινήτων κάτω των 2.500 ευρώ ανά τ.μ. Το πρόγραμμα συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ το «τρέχουν» οι Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, είναι ο περιορισμός του φαινομένου της αιθαλομίχλης στον φετινό χειμώνα αλλά και η μείωση του κόστους θέρμανσης, αφού το φυσικό αέριο, όπως σημείωσαν ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χρήστος Μπαλάσκας και ο εμπορικός διευθυντής των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, είναι φθηνότερο 35% έως 40% σε σχέση με το πετρέλαιο. Οι ωφελημένοι υπολογίζονται σε 46.000 νοικοκυριά. Αν συνυπολογιστούν και τα άλλα κίνητρα που δίνουν οι τρεις ΕΠΑ, π.χ. μειωμένα κατά 50% ή και δωρεάν τέλη σύνδεσης, τότε τα οφέλη για τα νοικοκυριά μεγαλώνουν.
Οι τρεις ΕΠΑ είχαν ζητήσει από τον περασμένο χειμώνα, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 26 Ιανουαρίου, την υλοποίηση προγράμματος επιδότησης. Η πρότασή τους βέβαια ήταν με εισοδηματικά κριτήρια και συνδυασμό κινήτρων.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, για να «τρέξει» το πρόγραμμα, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα. Απαιτείται η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση για πέντε ημέρες.
Σημείο «κλειδί» για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος είναι η σύμφωνη γνώμη του 50 συν 1% των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας. Κάτι τέτοιο αποτελεί πρόβλημα, αλλά ο υπουργός ΠΕΚΑ χθες δεν άφησε και πολλά περιθώρια κατάργησης της προαναφερόμενης διάταξης επικαλούμενος τη διαφορετική άποψη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Δεσμεύτηκε ωστόσο για εξέταση του ζητήματος.
Ωστόσο, προχθές ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου είχε μιλήσει για κατάργηση αυτού του ορίου, ώστε το φυσικό αέριο να φτάσει και σε άλλα νοικοκυριά.
ΠΗΓΗ: Έθνος