Νέο κύμα ανατιμήσεων από τον ΦΠΑ

Θερινό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά φέρνει από την Πέμπτη 1η Ιουλίου η δεύτερη μέσα σε 3,5 μήνες αύξηση του ΦΠΑ. Οι επιχειρήσεις δεν φαίνονται διατεθειμένες να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του φόρου με τον πληθωρισμό να σημειώνει νέο άλμα ανόδου, που πιθανότατα να σκαρφαλώσει ακόμη και πάνω από το 6% τον Ιούλιο.
Αγαθά και υπηρεσίες θα επιβαρυνθούν με τους αυξημένους κατά 10% συντελεστές ΦΠΑ ενώ περισσότεροι από 5.000.000 καταναλωτές θα πληρώσουν αναδρομικά την αύξηση του φόρου μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, τηλεφωνίας (σταθερής και κινητής). Ακριβότερες γίνονται και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές λόγω της επιβολής ΦΠΑ για πρώτη φορά.
Αμοιβές
Στις αμοιβές των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών επιβάλλεται ΦΠΑ 23% και 11% οι υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.
Από τον ΦΠΑ εξακολουθούν να απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Επίσης με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης. Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα του καταναλωτή θα αρχίσουν να φαίνονται από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα ισχύσουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ:
Ο κανονικός συντελεστής, που επιβάλλεται στα περισσότερα αγαθά (ένδυση, υπόδηση, αυτοκίνητα, καύσιμα, οινοπνευματώδη ποτά, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα, ακίνητα κ.α. καθώς και στην παροχή υπηρεσιών αυξάνεται από 21% σε 23%.
Ο μειωμένος συντελεστής 10% που εφαρμόζεται στα τρόφιμα (γαλακτοκομικά, ζυμαρικά, ψωμί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια κ.α), αναψυκτικά και φάρμακα καθώς και στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και νερού και στην παροχή υπηρεσιών μεταφορών, αυξάνεται σε 11% από 10%.
Ο συντελεστής 5% με τον οποίο επιβαρύνονται κυρίως βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου αυξάνεται σε 5,5% από 5%.
Οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου διαμορφώνονται αντίστοιχα σε 16%, 8% και 4,5%.
Βενζίνη
Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη, θα αυξηθούν κατά 1,65% οι τιμές των καυσίμων. Η βενζίνη θα πωλείται κατά 2,5-3 λεπτά ακριβότερα το λίτρο, ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί γύρω στα 2-2,5 λεπτά. Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων:
Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα φτάσει τα 1,54 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει τα 1,73 ευρώ.
Στο ντίζελ κίνησης η μέση τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στα 1,33 ευρώ και η μέγιστη θα φτάσει τα 1,50 ευρώ το λίτρο.
Ταξί
Επίσης από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τα κόμιστρα των ταξί θα ακριβύνουν κατά 11% καθώς όσοι εκμεταλλεύονται ταξί υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία και στοιχεία. Στην Αττική Οδό, τα διόδια αυξάνονται για πρώτη φορά από το 2006, από 10 λεπτά (μοτοσυκλέτες και ΙΧ αυτοκίνητα) έως 40 λεπτά (μεγάλα φορτηγά).
ΠΗΓΗ: Ημερησία