ΕΠΕΝΔΥΣΗ”
Διακοπές χωρίς απόδειξη

Πάρτι φοροδιαφυγής είναι σε εξέλιξη στα νησιά, με πάνω από 7 στις 10 επιχειρήσεις να συμμετέχουν αψηφώντας το «κίνημα των αποδείξεων» του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και διευρύνοντας τη μαύρη τρύπα στα έσοδα, που ανησυχεί την κυβέρνηση και την τρόικα.
Όπως έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ, που έχουν αρχίσει εδώ και ενάμιση περίπου μήνα, σε μια σειρά από τουριστικά νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, αλλά και η Μήλος και άλλα, οι συνεπείς φορολογούμενοι επαγγελματίες σπανίζουν. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ έκαναν έλεγχο σε περίπου 550 επιχειρήσεις και «συνέλαβαν» περίπου 400 παραβάτες, με σύνολο 14.130 παραβάσεων! Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι παραβάσεις αφορούν μη έκδοση αποδείξεων και μη απόδοση ΦΠΑ.
Όλα τα γνωστά κλαμπ, μπιτς μπαρ, αλλά και ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία και κάθε είδους τουριστική επιχείρηση περιλαμβάνονται στη λίστα των επισκέψεων των ελεγκτών του ΣΔΟΕ.
Στους παραβάτες θα καταλογιστούν πρόστιμα, που υπολογίζονται σε 6,5 με 7 εκατ. ευρώ, ενώ με βάση τον νέο φορολογικό νόμο θα χάσουν μεταξύ άλλων για φέτος και το αφορολόγητο όριο των 10.000 ευρώ, που προβλέπεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Κάτι που βεβαίως έχει σημασία κυρίως για τους μικρότερους παραβάτες. Εξάλλου, η μη έκδοση αποδείξεων συνιστά πλέον και ποινικό αδίκημα και έτσι οι ελεγκτές θα στέλνουν στο εξής σχετικές μηνυτήριες αναφορές στον εισαγγελέα.
Η επιστροφή του ΣΔΟΕ στα νησιά ανατρέπει το κλίμα εφησυχασμού που επικρατούσε, καθώς το 2009 δεν έγινε ουσιαστικά κανένας έλεγχος.
Τα συνεργεία του ΣΔΟΕ φτάνουν οργανωμένα στους προορισμούς τους και αλλάζουν κάθε 2η μέρα, ώστε να μη γίνονται αντιληπτοί. Στα μεγάλα νησιά πάνε περισσότερα από ένα συνεργείο.
Σε κάθε δραστηριότητα
Όπως μάλιστα προκύπτει από τα αποτελέσματα των επισκέψεών τους, οι έλεγχοί τους δεν περιορίζονται μόνο στις τουριστικές επιχειρήσεις, αλλά επεκτείνονται σε κάθε είδος οικονομική δραστηριότητα και επάγγελμα. Έτσι, συμβολαιογράφοι, γιατροί και άλλοι επαγγελματίες αποτελούν επίσης στόχο για τους ελεγκτές των νησιών.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ίσως και αργότερα, ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα αποδειχθεί ότι υπάρχει. Υστέρηση 1,4 δισ. ευρώ
Ενώ το πάρτι της φοροδιαφυγής καλά κρατεί, η μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο, δηλαδή η υστέρηση στα έσοδα, έφτασε περίπου 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η αύξηση των εσόδων περιορίστηκε στο 7,2% έναντι στόχου για αύξηση 13,7%. Έτσι, η μείωση του ελλείμματος στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των δαπανών, κάτι που δεν έχει διαφύγει της προσοχής της τρόικας, η οποία ξεκινά τον έλεγχό της στην Αθήνα τη Δευτέρα.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι από τις προτεραιότητες που αναμένεται να θέσει η τρόικα, η οποία δίνει έμφαση στο κυνήγι των μεγάλων φοροφυγάδων. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μνημονίου η Ελλάδα έχει αναλάβει τη δέσμευση να θέσει σε εφαρμογή ως τον Σεπτέμβριο ένα αποτελεσματικό επιχειρησιακό σχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής πειθαρχίας, όπως την ονομάζει η τρόικα, με πέντε ομάδες δράσης, για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των μεγάλων οφειλετών, για τη συμμόρφωση των μεγάλων φορολογουμένων, για τον έλεγχο των πλουσίων συστηματικών φοροφυγάδων και την ποινική δίωξη των χειρότερων από αυτούς, και για τον έλεγχο των πληρωμών.
Η τρόικα πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί και μια αίσθηση δικαιοσύνης στον κόσμο που υφίσταται θυσίες εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ βλέπει ότι κάποιοι εξακολουθούν να πλουτίζουν και να μην αποδίδουν φόρους.
Στο σφυρί ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου
Διαδικασίες πλειστηριασμών για την ακίνητη περιουσία, σε Μύκονο και Σαντορίνη, που κατέχουν 700 οφειλέτες του Δημοσίου ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς έληξε, στις 20 Ιουλίου, η προθεσμία που τους είχε δοθεί για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Όπως είναι γνωστό, το υπουργείο είχε εντοπίσει 990 οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους 2.197 ακίνητα αξίας 500 εκατ. ευρώ στα εν λόγω ακριβά νησιά των Κυκλάδων, αλλά παρ΄ όλα αυτά χρωστούσαν στο Δημόσιο μερικές δεκάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Σε αυτούς το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προθεσμία, ώς τις 20 Ιουλίου, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αλλά μόνο 290 ανταποκρίθηκαν.
Οι υπόλοιποι γύρισαν την πλάτη στις απειλές του υπουργείου και έτσι τώρα η πολιτική του ηγεσία έχει αποφασίσει να θέσει σε κίνηση τις διαδικασίες που προβλέπουν ακόμη και κατάσχεση της περιουσίας τους. Σημειώνεται ότι δύο εξ αυτών, με οφειλές 115.107 ευρώ και 60.617 ευρώ, κατέχουν 16 ακίνητα στη Σαντορίνη και 12 στη Μύκονο, συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Τα Νέα