Μαζεύουν τα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία

Τις τελευταίες μέρες ο ένας μετά τον άλλον οικονομολόγοι, αναλυτές, τραπεζίτες, ακόμη και δημοσιογράφοι πραγματοποιούν στροφή… 180 μοιρών στις εκτιμήσεις τους για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, εκεί που χαρακτήριζαν «αναπόφευκτη» τη χρεοκοπία της Ελλάδας, προβλέποντας ως Κασσάνδρες την έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, έχουν αρχίσει πλέον να μαζεύουν τα δυσοίωνα σενάρια, τα οποία ωστόσο προκάλεσαν μεγάλες ζημιές.
Το κλίμα φαίνεται πως μεταβάλλεται προς το καλύτερο για τη χώρα μας στο εξωτερικό, μετά την πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Γιουρογκρούπ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «η Ελλάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες» και τη διαπίστωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν ότι «το πρόγραμμα εφαρμόζεται απαρέγκλιτα και μάλιστα τα αποτελέσματα του Α’ εξαμήνου έχουν ξεπεράσει τους στόχους σε σχέση με τη μείωση του ελλείμματος».
Αξιοσημείωτο εξάλλου είναι πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde» με τίτλο «Η Ελλάδα είναι πλέον ο καλύτερος μαθητής της ευρωπαϊκής τάξης», στο οποίο εκθειάζονται οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση του ελλείμματος.
Υποχωρεί
Πλήρως συμμορφωμένη με τους όρους που θέτει το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι η Ελλάδα, σχολίασε εξάλλου πρόσφατα η «Fitch», επισημαίνοντας σε ανάλυσή της ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί σε ρυθμούς αντίστοιχους με αυτούς των στόχων και πως οι επιδόσεις της οικονομίας της χώρας είναι οι προβλεπόμενες.
Υπογράμμισε ακόμη: «Αναγνωρίζουμε πλήρως ότι στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και στις αγορές CDS, οι ελληνικές αξίες δεν διαπραγματεύονται όπως αρμόζει στην επενδυτική τους διαβάθμιση, με την Ελλάδα να έχει χάσει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της αγοράς».
Και η «Fitch», όμως, προ διμήνου έλεγε ότι ενώ το πακέτο στήριξης αποτελεί μια οδό προς τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, το γενικό κυβερνητικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί σχεδόν στο 150% του ΑΕΠ προτού σταθεροποιηθεί το 2013, καθιστώντας τη διαδρομή της Ελλάδας ιδιαίτερα δύσκολη.
ΓΙΟΖΕΦ ΑΚΕΡΜΑΝ
Μετέβαλε ριζικά τη στάση του
Ο διευθύνων σύμ­βου­λος της Deut­sche Bank, Γιόζεφ Ακερμαν είναι μεταξύ αυτών που μετέβαλαν ριζικά τη στάση τους απέ­ναντι στην Ελλάδα. Την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκε σίγου­ρος ότι η χώρα θα αντιμε­τω­πίσει τα προβλήματά της.
Στη διάρκεια εκδήλωσης στη Νότιο Κορέα είπε: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα και η Ευρωζώνη στο σύνολό της θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τα προβλήματά τους. Θα έρθουν ωστόσο πολλά δύσκολα χρόνια για τις χώρες που ζούσαν δυσανάλογα των δυνατοτήτων τους και χρειάζεται να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».
Στα μέσα όμως Μαΐου ήταν αυτός που είχε θέσει ανοιχτά σε αμφισβήτηση την ικανότητα της Ελλάδας να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους της, πυροδοτώντας την «ελεύθερη πτώση» του ευρώ κάτω από το επίπεδο των 1,25 δολαρίων, ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια και άνοδο των spreads.
«Η κατάσταση της χώρας πρέπει να σταθεροποιηθεί, διότι, εάν καταρρεύσει, αυτό είναι βέβαιο ότι θα μολύνει και άλλες χώρες», έλεγε τότε ο κ. Ακερμαν προκαλώντας την έντονη αντίδραση του γερμανικού Τύπου.
ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΤΗΣ CITI
Βλέπουν έξοδο της χώρας από την κρίση

Ηπιότερη στάση έναντι της Ελλάδος κράτησαν κατά το παρελθόν οι αναλυτές της Citi, που πλέον βλέπουν έξοδο της Ελλάδας από την κρίση χάρη στη βελτίωση των δημοσιονομικών στο Α’ εξάμηνο του έτους, γεγονός που επιτρέπει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Στις αρχές του έτους το απαισιόδοξο σενάριο του οίκου για τη χώρα μας έδινε 30% πιθανότητες η Ελλάδα να αποτύχει να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις του προϋπολογισμού. Εκτιμούσε ακόμη ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν και η χώρα με δυσκολία θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων ύψους 54 δισ. ευρώ.
Στην τελευταία όμως έκθεση με τίτλο «Ελλάδα: Φως στην άκρη του τούνελ;» η Citi τονίζει ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία για τους πρώτους 6 μήνες του 2010 είναι άκρως ενθαρρυντικά και δείχνουν πως οι στόχοι του προϋπολογισμού, αυτού του έτους τουλάχιστον, είναι εύκολο να επιτευχθούν. Η ύφεση επίσης δεν είναι τόσο βαθιά όσο πολλοί φοβόντουσαν μόλις πριν από δύο μήνες.
«Πράσινο φως»
Εκτιμάται ακόμη στην έκθεση ότι ο επόμενος έλεγχος από τα κλιμάκια και του ΔΝΤ και της Ε.Ε. στα τέλη του Αυγούστου, θα δώσει σίγουρα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση και του υπόλοιπου μέρους του πακέτου βοήθειας.
Σύμφωνα πάντα με τη Citi, ύστερα από πολλούς μήνες συνεχών αρνητικών νέων για την Ελλάδα, οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από αισιοδοξία. Ιδιαίτερα δε την προηγουμένη εβδομάδα με την ενδιάμεση έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της μακροοικονομικών και δημοσιονομικών στοιχείων, τα οποία είναι εντός των στόχων του προγράμματος, και μάλιστα δείχνουν πως υπάρχει μεγάλο περιθώριο για θετικές εκπλήξεις σε σχέση με τους στόχους.
Ο οίκος σημειώνει πάντως ότι οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια υπάρχουν καθώς η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική θα παραμείνει το μέγα θέμα της χώρας για αρκετό διάστημα, ενώ η οικονομική και πολιτική κούραση μπορεί να αρχίσει να βαραίνει την εφαρμογή του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: Έθνος