Στα τάρταρα η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Σε απόγνωση οι Έλληνες καταναλωτές. Φοβούνται την ανεργία και την ακρίβεια και περιμένουν επιδείνωση των οικονομικών τους.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το δεύτερο τρίμηνο και διαμορφώθηκε στο ιστορικό χαμηλό 30,4%, σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ενώ αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση το τρίτο τρίμηνο του έτους.
«Δυστυχώς άρχισαν τα μεγάλα λουκέτα στην αγορά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Το μείγμα οικονομικής πολιτικής είναι επικίνδυνο. Η ψυχολογία των καταναλωτών έπιασε πάτο. Από την εξέταση των δεικτών προκύπτει ότι θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις δαπάνες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Πελοπίδας Καλλίρης.
Ας σημειωθεί ότι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έντονες, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους -σύμφωνα με τα στατιστικά των Επιμελητηρίων- άνοιξαν 11.496 επιχειρήσεις, ενώ έκλεισαν 10.675. Μάλιστα σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα και Λάρισα έκλεισαν περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με τις νέες που δημιουργήθηκαν.
Την ίδια ώρα 838.910 νοικοκυριά (με 2,19 εκ. μέλη) βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή έχουν οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.852 ευρώ ετησίως.
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 30,4 μονάδες, λόγω της επιδείνωσης της ανεργίας και της ανόδου της ακρίβειας.
Επίσης, πτωτικά κινούνται οι δείκτες για την τρέχουσα προσωπική οικονομική κατάσταση των καταναλωτών αλλά και της χώρας (υποχωρώντας στο 25,3% και το 24,5% αντίστοιχα).
Νέα πολιτική
«Καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει τα νέα δεδομένα και βάσει αυτών να χαράξει μια οικονομική πολιτική με στόχο την ανάκαμψη της αγοράς, με ενίσχυση των επενδύσεων, πραγματικό περιορισμό της πραγματικής σπατάλης και άμεση αύξηση των φορολογικών εσόδων από αυτούς που θησαύρισαν την τελευταία δεκαετία εις βάρος του ελληνικού λαού» τόνισε ο κ. Καλλίρης.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Επαμεινώνδας Πανάς, εκτίμησε ότι η ύφεση θα συνεχιστεί στην ελληνική οικονομία και ότι λόγω των σημαντικών μειώσεων στις αποδοχές των εργαζομένων αλλά και των αυξήσεων των φόρων η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα μειωθεί περαιτέρω το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Ειδικότερα:
Το Οικονομικό Επιμελητήριο σημειώνει ότι η πορεία των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών δείχνει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

ΠΗΓΗ: Ημερησία