Χωρίς αγγελιόσημο η διαφήμιση στο internet

Διαγράφεται τελικά το κείμενο του άρθρου 67 στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο 2010, που προέβλεπε την ασφάλιση στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (πρώην ΤΣΠΕΑΘ) των συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων, sites, portals στο διαδίκτυο και την επιβολή αγγελιοσήμου και στο Internet (21,5% όπως για τη διαφήμιση στην Τηλεόραση), μετά από σειρά διορθώσεων στο νομοσχέδιο στις οποίες προχώρησε την Πέμπτη 1 Ιουλίου ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.  Συνεπώς, οι εργαζόμενοι στα ενημερωτικά sites και portals, παραμένουν εκτός των δημοσιογραφικών ταμείων ενώ δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη επιβολή αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο.
To IAB Hellas (Internet Advertising Bureau Hellas) και η ΕΔΕΕ (Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος) με ανακοινώσεις τους ζήτησαν την απόσυρση της διάταξης για την επιβολή αγγελιόσημου και στο internet. 
Υπενθυμίζεται ότι το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα προς ψήφιση στην Ολομέλεια της βουλής.
Το ‘Αρθρο 67 του νέου Ασφαλιστικού Νομοσχεδίου 2010 που διαγράφηκε:
Ασφάλιση συντακτών ηλεκτρονικών εφημερίδων
1. Στην ασφάλιση του Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης και του Λογαριασμού Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης των οικείων κλάδων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης υπάγεται υποχρεωτικά το προσωπικό που απασχολείται με μία από τις ειδικότητες όπως αυτές ορίζονται στις παρ. 6 και 7 του άρθρου 5 του π.δ. 284/1974 (Α’ 101) κατά κύριο επάγγελμα με σχέση εξαρτημένης εργασίας με μισθό, σε σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι ημερήσιες εφημερίδες που εκδίδονται στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης καθώς και σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν στην Ελλάδα και έχουν ως αποκλειστική δραστηριότητα την παροχή, μέσω διαδικτύου, οπτικοακουστικού περιεχομένου, εφόσον το περιεχόμενο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, είναι πρωτογενές, παρέχεται σε καθημερινή βάση και συνεχή ροή και περιλαμβάνει ειδήσεις, πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά, αθλητικά γεγονότα, εκδηλώσεις, καθώς και άρθρα σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα θέματα αυτά.
Οι διατάξεις της παραγράφου 7 του άρθρου 3 του π.δ 284/1974 (101 Α) εφαρμόζονται και στα πρόσωπα της παραγράφου αυτής.
Για την ασφάλιση των παραπάνω εργαζομένων στον Τομέα Σύνταξης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 7,5% και εισφορά ασφαλισμένου 8,5% και στον Λογαριασμό Ανεργίας Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης καταβάλλεται εργοδοτική εισφορά 2%. Οι εισφορές αυτές υπολογίζονται στο σύνολο των αποδοχών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι από τη συγκεκριμένη απασχόλησή τους και σε καμιά περίπτωση σε αποδοχές κατώτερες αυτών που προβλέπονται κάθε φορά από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφεται μεταξύ Ε.Ι.Η.Ε.Α και Ε.Σ.Η.Ε.Α. για τους συντάκτες και από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Π.Η.Ε.Α. και Ε.Ι.Η.Ε.Α. για το προσωπικό.
2. Διαφημίσεις ή με πληρωμή δημοσιεύματα που προβάλλονται ή καταχωρούνται στην ηλεκτρονική σελίδα ή πύλη του διαδικτύου που διατηρούν οι αναφερόμενες στην προηγούμενη παράγραφο επιχειρήσεις, υπόκεινται στην επιβάρυνση αγγελιοσήμου, στο ίδιο ποσοστό που προβλέπεται κάθε φορά για τους τηλεοπτικούς σταθμούς, το οποίο κατανέμεται στους φορείς και κατά την ίδια αναλογία που καθορίζονται από τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 15 του ν.1866/99 (222 Α), της παραγράφου 1α του άρθρου 14 του ν.1989/91(Α´ 192) και της παραγράφου 5 του άρθρου 11 του ν.3021/2002 (Α´ 143).
Το αγγελιόσημο βαρύνει άμεσα τον διαφημιζόμενο ή τον διαφημιστή που μεσολαβεί κατ’ εντολή του διαφημιζόμενου και κατατίθεται από τους υπόχρεους σε λογαριασμό με τίτλο «Ειδικός Λογαριασμός Αγγελιοσήμου Διαδικτύου» που τηρείται στην ίδια Τράπεζα στην οποία κατατίθεται το αγγελιόσημο και των άλλων μέσων ενημέρωσης .
3. Οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 2429/1996 (155Α) και της αριθ.1086567/40/Τ και ΕΦ/29-7-1996 (Β 689) απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης έχουν ανάλογη εφαρμογή  στις επιχειρήσεις της παραγράφου 1.

ΠΗΓΗ: Εξπρές