Μείωση εισφορών στα ταμεία

«Παράθυρο» για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών άνοιξε χθες ο διοικητής του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Ρ. Σπυρόπουλος δηλώνοντας ότι «μπορεί και πρέπει να μειωθούν, εφόσον αποδώσουν τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται για τον έλεγχο των δαπανών υγείας και την αύξηση των εσόδων». Σημειώνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. δημιουργώντας «άλλοθι» για την αποφυγή της ασφάλισης περίπου ενός ατόμου σε κάθε 6 εργαζόμενους. Ο διοικητής του ΙΚΑ, με συνεντεύξεις του, προανήγγειλε ένταση των ελέγχων με τους εξής στόχους:
1 Τη μείωση των δαπανών υγείας, σε συνεργασία και με τα άλλα μεγάλα ταμεία (σήμερα πραγματοποιείται σχετική σύσκεψη των διοικητών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΑΕΕ, του ΟΓΑ και του ΟΠΑΔ). Μόνο από την πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, τον Ιούνιο η σχετική δαπάνη μειώθηκε κατά 25% (στα 139 εκατ. ευρώ από 188 εκατ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο περσινό μήνα), ενώ μείωση της τάξεως του 8,5% είχε καταγραφεί και τον προηγούμενο μήνα, Μάιο.

Δαπάνες
Οπως δήλωσε στην «Η» ο Ρ. Σπυρόπουλος, ο στόχος που τίθεται είναι να εξοικονομηθεί 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Οι έλεγχοι θα γίνονται συντονισμένα με «πιλότο» το σύστημα του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και μέσω της ηλεκτρονικής παρακολούθησης της συνταγογράφησης φαρμάκων που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα εφαρμόσει στα μέσα του Οκτωβρίου στον ΟΑΕΕ και έως τις αρχές του 2011 θα επεκτείνει σε όλα τα Ταμεία.
2 Τον δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, με την είσπραξη από τα τέλη Οκτωβρίου και μετά μέρους των βεβαιωμένων οφειλών καθώς και τον εντοπισμό της ανασφάλιστης εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία, στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οφείλεται περίπου το 50% των απλήρωτων οφειλών (6 -7 δισ. ευρώ σε σύνολο 15 δισ. ευρώ). Ο διοικητής κάλεσε τους οφειλέτες να υποβάλλουν αιτήσεις έως τις 15 Οκτωβρίου για να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς να τους επιβληθούν, έως τότε, κυρώσεις.
Ελεγχοι
Συστηματικότεροι θα γίνουν, στο πλαίσιο αυτό, και οι έλεγχοι με τη συνδρομή του ΣΕΠΕ και των διωκτικών αρχών, όπως έχει αποκαλύψει η «Η», για την περιστολή της εισφοροδιαφυγής (πάνω από τα 4 δισ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ και έως 10 δισ. ευρώ σε όλα τα Ταμεία).
3 Τη διακοπή από το 2011 της καταβολής συντάξεων σε όσους δεν τις δικαιούνται. Για τον λόγο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου έχει εξαγγείλει ειδική απογραφή των συνταξιούχων (π.χ. υπερήλικες συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει και τρίτοι εισπράττουν τις συντάξεις τους), τον εντοπισμό διπλοσυνταξιούχων που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη καθώς και τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.
ΤΑ ΔΥΟ ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ
1 δισ. ευρώ δαπάνες υγείας
Σχεδιάζεται η εξοικονόμηση δαπανών από τις δαπάνες υγείας σε ετήσια βάση.
10 δισ. ευρώ εισφοροδιαφυγή
Στόχος είναι η αντιμετώπιση της απώλειας εσόδων από την εισφοροδιαφυγή, η οποία μόνο στο ΙΚΑ υπολογίζεται στα 4 δισ. ευρώ.
15 δισ. ευρώ ρυθμίσεις οφειλών
Στόχος η αποκατάσταση της ροής των εσόδων από τη ρύθμιση των οφειλών στα Ταμεία. Μόνο στο ΙΚΑ υπολογίζονται στα 6-7 δισ. ευρώ.
Απογραφή συνταξιούχων
Η ηγεσία του υπουργείου έχει εξαγγείλει ειδική απογραφή των συνταξιούχων (π.χ. υπερήλικες συνταξιούχοι που έχουν αποβιώσει και τρίτοι εισπράττουν τις συντάξεις τους), τον εντοπισμό διπλοσυνταξιούχων που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη καθώς και τον επανέλεγχο των αναπηρικών συντάξεων.
Οσοι διαπιστωθεί ότι δεν δικαιούνται να λαμβάνουν τη σύνταξη αυτή θα διακόπτεται άμεσα. Από το 2011 η εφαρμογή του μέτρου.

Πηγή: Ημερησία