Προς νέα ρύθμιση εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων οφειλών

Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το οικονομικό επιτελείο ώστε να αντιμετωπίσει τη μεγάλη υστέρηση που καταγράφουν τα έσοδα, η οποία απειλεί την ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η αγωνία για την πορεία των εσόδων, σε συνδυασμό με τα περιορισμένα περιθώρια που υπάρχουν για περαιτέρω περικοπές δαπανών, είναι έντονη στη οδό Νίκης και αποτυπώθηκε στη χθεσινή πρώτη σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών που έγινε μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές.
Το σχέδιο διάσωσης των εσόδων δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μια αυτόματη ρύθμιση για το κλείσιμο ανοιχτών φορολογικών υποθέσεων που παραγράφονται στο τέλος του έτους (χρήσεις 2000 – 2004), μια νέα ευνοϊκή ρύθμιση που θα παρέχει γενναίες εκπτώσεις για του οφειλέτες του Δημοσίου που θα εξοφλήσουν εφάπαξ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και έξτρα έκπτωση φόρου για τους φορολογούμενους που συγκεντρώνουν αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες με μεγάλη ροπή στη φοροδιαφυγή προκειμένου να κρατηθεί «ζεστό» το κίνημα των αποδείξεων. Με στόχο την είσπραξη 25 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή εντός του Σεπτεμβρίου ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο με όλα τα μέτρα-δράσεις ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων.
Αναδιάρθρωση
Το σχέδιο συνοδεύεται με τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ενίσχυση των ελέγχων σε φορολογούμενους με μεγάλη περιουσία και υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή, τη διενέργεια διασταυρώσεων σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας και συναλλαγών, καθώς επίσης και τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν αποδίδουν το ΦΠΑ, το φόρο μισθωτών υπηρεσιών και άλλους παρακρατούμενους φόρους.
ΦΠΑ
Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων και κοινωνικών αντιδράσεων επιχειρεί να συγκρατήσει όσο μπορεί τις μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στο 23%, και εξετάζει εναλλακτικές λύσεις ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία» και πρόσθεσε «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε ότι εξετάζεται η δυνατότητα κάποια από τα προϊόντα ή κάποιες από τις υπηρεσίες να μην μεταταχθούν στον ανώτερο συντελεστή και «θα αναζητήσουμε μέτρα τα οποία θα παράξουν ισοδύναμα αποτελέσματα από την πλευρά των φορολογικών εσόδων». Το πρόβλημα της υστέρησης που καταγράφεται στις εισπράξεις του Δημοσίου συζητήθηκε χθες επί περίπου 3 ώρες σε ευρεία σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη, τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλο και Ηλ. Πλασκοβίτη, τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη και το γενικό γραμματέα Πληροφορικών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη.
Σύσκεψη
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την άμεση αξιοποίηση των φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνουν οι διωκτικές αρχές και να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν με την είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του ΕΤΑΚ του 2009, του ΦΜΑΠ του 2010, της έκτακτης εισφοράς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος είσπραξης των 53,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Για την άμεση ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι πέντε ομάδες δράσης με τους 250 «ράμπο» που θα αναλάβουν να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν αλλά και να «κυνηγήσουν» όσους χρωστούν στο Δημόσιο.
Μετατάξεις ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες στη Βουλή, ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε πάρα πολύ καλά ότι μια μαζική μετάταξη των προϊόντων από τον ένα στον άλλο συντελεστή θα δημιουργούσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην οικονομία»

Πρόσθεσε ότι «επιζητούμε εναλλακτικές λύσεις για δεσμεύσεις οι οποίες υπάρχουν, όπως τη μετάταξη ενός συγκεκριμένου ποσοστού προϊόντων από το ποσοστό 11% ΦΠΑ στο υψηλότερο του 23%».
«Ισως και κάτω από το 4% η ύφεση φέτος»
Με κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε χθες από το βήμα της Βουλής ότι δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και υποστήριξε πως η ύφεση φέτος ίσως αποδειχθεί μικρότερη του 4%. Την ίδια ώρα επιχείρησε να διαβεβαιώσει πως δεν θα ληφθούν νέα μέτρα, ενώ αναφερόμενος στο μνημόνιο ξεκαθάρισε πως το κείμενο θα συνεχίσει να επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. «Ποτέ δεν τέθηκε και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους» δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Τονίζοντας πως τα «προβλήματα φυσικά παραμένουν» εκτίμησε πως «η ύφεση είναι πιο ρηχή, από αυτήν την οποία θα μπορούσαμε να αναμένουμε» και ο χρόνος θα κλείσει με μία καλύτερη επίδοση από αυτήν που προβλέπεται στο πρόγραμμα (4%). «Αρχίζουμε να βλέπουμε το φως στο τέλος του τούνελ» και τον χρόνο στον οποίο θα μπορούμε να πούμε στους πολίτες πως τα δύσκολα πέρασαν είπε, κάνοντας ειδική αναφορά στο προχθεσινό άρθρο του επιτρόπου Ολι Ρεν για την Ελλάδα, με τίτλο «η ελληνική αναγέννηση». Την ίδια ώρα υποστήριξε πως δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και νέα μέτρα» διευκρινίζοντας πως το μνημόνιο μετά από κάθε τριμηνιαία εξέταση της προόδου της χώρας μας, θα επικαιροποιείται, αφαιρώντας όσα έχουν γίνει και εξειδικεύοντας τις περαιτέρω κινήσεις.

ΠΗΓΗ: Ημερησία