«Κλειδώνει» η αύξηση του ΦΠΑ από 11% σε 13%

Τη λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% από την 1η Ιανουαρίου 2011 φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την είσπραξη πρόσθετων εσόδων ύψους 1 δισ. ευρώ το 2011 που προβλέπεται στο Μνημόνιο.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να εφαρμόσει το σχέδιο της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον Οκτώβριο του 2011.
Ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε χθες ότι, όπως έχουν υπολογίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα κατά την οποία θα αυξηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα που θα εξασφαλίσει το δημόσιο θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς το 1 δισ. ευρώ που επιζητούσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μετά την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στο 23% για το 30% των προϊόντων που υπάγονται στον χαμηλό συντελεστή 11% θα εξασφαλισθεί με μία γενικευμένη αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.
Επίσης ένα σημαντικό τμήμα από την υστέρηση των εσόδων του έτους 2010 θα επιχειρηθεί να καλυφθεί με εισπράξεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011 αλλά θα αφορούν σε φόρους εισοδήματος, ακινήτων και ΦΠΑ του έτους 2010.

ΠΗΓΗ: Ημερησία