Τρεις εναλλακτικές λύσεις για τον ΦΠΑ

Τη γενική αύξηση του χαμηλού συντελεστή στο 13%, τη δημιουργία ενιαίου φόρου για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και την εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Το (δημόσιο) ταμείο είναι μείον, ομολόγησε χθες από τις Βρυξέλλες, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Εco/Fin, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου , ο οποίος, προδιέγραψε τους τρόπους αύξησης των εσόδων που μελετά η κυβέρνηση εν όψει της κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, ο διπλασιασμός του ΦΠΑ- από το 11% στο 23%- στο 30% των προϊόντων για τα οποία ισχύει σήμερα ο χαμηλός ΦΠΑ, δεν είναι η μόνη οδός. Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εξετάζονται άλλες τρεις επιλογές, οι οποίες είναι οι εξής:
* η γενική αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ στο 13%, * η δημιουργία ενιαίου ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και * η εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης.Ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε πως παρά το γεγονός ότι η προοπτική αύξησης του ΦΠΑ από το 11% στο 23% για το 30% των προϊόντων που έχουν χαμηλό ΦΠΑ υιοθετείται από το μνημόνιο, η τρόικα έχει αποδεχθεί τη δυνατότητα εφαρμογής εναλλακτικών λύσεων. «Η κυβέρνηση εξετάζει την κάθε λύση με γνώμονα τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική δικαιοσύνη και σύντομα θα λάβουμε την τελική μας απόφαση» είπε ο υπουργός Οικονομικών, αφήνοντας ωστόσο εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί ότι η εξίσωση της φορολόγησης των πετρελαίων φαίνεται να είναι προς το παρόν η ενδεδειγμένη εναλλακτική λύση. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «το να μπει κανείς στη λογική ενός συστήματος το οποίο εξισώνει τους φόρους, χτυπάει το λαθρεμπόριο που υπάρχει λόγω των διαφορετικών φορολογικών συντελεστών, και ταυτόχρονα αποζημιώνει τις κοινωνικές ομάδες που θίγονται από μια παρόμοια αύξηση του φόρου είναι μια κατεύθυνση την οποία κοιτάζουμε με μεγάλη προσοχή και μεγάλη σοβαρότητα».
Κατά τα άλλα, το Συμβούλιο ενέκρινε χθες και τυπικά (και χωρίς συ ζήτηση) τη δεύτερη δόση των δανείων των χωρών του ευρώ προς την Ελλάδα (ύψους 6,5 δισ. ευρώ), η οποία μαζί με τη συμβολή του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ και θα είναι εκταμιεύσιμη την ερχόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού χαιρέτισε τις πρόσφατες θετικές δηλώσεις διεθνών παραγόντων, ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής είναι η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως π.χ. το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, καθώς επίσης και η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού τομέα.
Τo Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ αποφάσισε εξάλλου χθες ότι από το 2011 τα κράτη-μέλη το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους θα θέτουν υπό την κρίση της ΕΕ τα σχέδια των κρατικών προϋπολογισμών του ερχόμενου έτους και στη συνέχεια, εφόσον τα σχέδια αυτά υιοθετούνται, θα τίθενται προς έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια. Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ικανοποιημένος από την απόφαση αυτή.

ΠΗΓΗ: Το Βήμα