Φωτοβολταϊκά: Εγγυημένα κέρδη για 25 χρόνια

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν τους τελευταίους μήνες εκατοντάδες νοικοκυριά προκειμένου να εγκαταστήσουν στα σπίτια τους μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα, κάτι που αποτυπώνεται και από τη ζήτηση δανείων στις τράπεζες.
Και πώς να μη συμβαίνει αυτό, όταν η εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος εγγυάται στους μικρούς «παραγωγούς» ηλιακής ενέργειας ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από τη ΔΕΗ για τα επόμενα 25 χρόνια.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh) για τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με τη ΔΕΗ μέχρι και το 2011. Τα οφέλη είναι προφανή με δεδομένο ότι για καταναλώσεις τετραμήνου κάτω των 2.000 kwh η ΔΕΗ χρεώνει την κιλοβατώρα από 0,08761 μέχρι 0,13705 ευρώ, για καταναλώσεις από 2.001 μέχρι 3.000kwh χρεώνει με 0,08925 μέχρι 0,18674 ευρώ και με 0,08981 μέχρι 0,18971 για καταναλώσεις πάνω από 3.000 kwh.
Εάν αναλογιστεί κανείς πως ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 0,55 ευρώ x 13.600Kwh = 7.480 ευρώ.
Οποιοσδήποτε ιδιώτης (ή μικρή επιχείρηση) μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό σύστημα σπίτι του, αρκεί να έχει στην κυριότητά του το ακίνητο που θα εγκατασταθεί το σύστημα και να διαθέτει μετρητή της ΔΕΗ στο όνομα του. Κατά μέσο όρο, για ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έως 10ΚW το συνολικό κόστος κυμαίνεται από 40.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει στην 25ετία έως και 187.500 ευρώ (7.500 ευρώ ενδεικτικό εγγυημένο ετήσιο έσοδο x 25 έτη).
Απόσβεση
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι η απόσβεση της επένδυσης θα γίνει μέσα σε 6-7 χρόνια, ωστόσο οι υποψήφιοι επενδυτές θα πρέπει να υπολογίζουν απόσβεση – σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς- γύρω στα 12-15 χρόνια.Θα πρέπει δηλαδή να συνυπολογίσουμε ότι μέσα στα επόμενα 25 χρόνια η «ψαλίδα» της τιμής που πουλάει η ΔΕΗ στα νοικοκυριά θα μικραίνει διαρκώς σε σχέση με την εγγυημένη τιμή αγοράς των 55 λεπτών/kWh (και των ακόμη χαμηλότερων τιμών -κατά 5% ετησίως- που προβλέπονται για εκείνους που θα ξεκινήσουν την επένδυση από το 2012 μέχρι το 2019).
Παράλληλα, η εμπειρία από τους ηλιακούς θερμοσίφωνες στις πολυκατοικίες δείχνει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα απαιτούνται χρήματα για τις επισκευές στις ταράτσες λόγω των διαρροών, ενώ δεν πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο σοβαρότερων ζημιών στα πάνελ, σε κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εξοπλισμός καλύπτεται με εγγύηση 10 ετών περίπου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δύσκολα κάποιος επενδυτής μπορεί να βγει χαμένος από την εγκατάσταση ενός μικρού φωτοβολταϊκού συστήματος, αντίθετα προβλέπονται σημαντικά κέρδη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
7 βήματα
Από τη μελέτη στις… εισπράξεις
1. Εκπονείται μονογραμμικό ηλεκτρολογικό σχέδιο, συμπληρώνονται τα τεχνικά φυλλάδια και εκπονείται η τεχνική μελέτη, με κόστος 500 μέχρι 1.000 ευρώ ανάλογα την εταιρεία.
2. Κατατίθεται η αίτηση για προσφορά σύνδεσης στη ΔΕΗ -η απάντηση πρέπει να δωθεί εντός 20 ημερών.
3. Σειρά παίρνει η έγκριση -θα πρέπει να γίνεται σε 5 μέρες- εργασιών μικρής κλίμακας από την Πολεοδομία.
4. Εξασφαλιζεται η χρηματοδότηση της επένδυσης.
5. Ακολουθεί η συμπλήρωση της αίτησης σύμβασης σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΗ και η υλοποίηση των έργων σύνδεσης εντός 20 ημερών. Το κόστος για τα έργα (την εγκατάσταση νέου ρολογιού με διπλό μετρητή ουσιαστικά) κυμαίνεται από 300 μέχρι 500 ευρώ.
6. Ολοκληρώνεται η εγκατάσταση εξοπλισμού από την τεχνική εταιρεία. Το κόστος ανά KW φτάνει στις 5.000 ευρώ το πολύ.
7. Υπογράφεται η σύμβαση πώλησης με την ΔΕΗ εμπορία και ενεργοποιείται η σύνδεση από την υπηρεσία δικτύου της ΔΕΗ, το πολύ σε 10 ημέρες.
Μάκης Αποστόλου

n
mapostolou@pegasus.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Αγρότες
Ολοι θέλουν να… σπείρουν «πράσινη» ενέργεια
Ξεπερνούν ήδη τα 1.400 MW οι νέες αιτήσεις για την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ το τελευταίο δίμηνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενώ από την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων από επαγγελματίες αγρότες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας, συνολικής ισχύος έως 100 kW η κάθε αίτηση.
Οι αιτήσεις των αγροτών θα εξεταστούν κατά σειρά χρόνου υποβολής, ωστόσο η διοίκηση της ΔΕΗ επισημαίνει πως οι αιτήσεις δεν είναι δυνατόν να εγκριθούν στο σύνολό τους, δεδομένης της πεπερασμένης δυνατότητας του δικτύου.
Μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έχει υποδεχθεί αιτήσεις 1.000 MW για εγκαταστάσεις 100 kW-500 kW και 400 MW για σταθμούς μέχρι 100 kW. Επίσης προσθέτει ότι:
Εχουν εκδοθεί με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο άδειες παραγωγής για φωτοβολταϊκούς σταθμούς συνολικής ισχύος περί τα 700 MW.
Εχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ αιτήματα σύνδεσης με απόφαση εξαίρεσης από τη ΡΑΕ (βάσει του Ν. 3468/2006) και για σταθμούς που απαλλάσσονται αυτής συνολικής ισχύος περί τα 300 MW (χωρίς να εξαντλούν το σύνολο των εξαιρέσεων που έχει χορηγήσει η ΡΑΕ).
Οι εκκρεμούσες στη ΡΑΕ αιτήσεις για έκδοση αδειών παραγωγής και αποφάσεων εξαίρεσης για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος μέχρι 1 MW, που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του νέου νόμου (3851/2010) και ήδη διαβιβάστηκαν στη ΔΕΗ ως Διαχειριστή του Δικτύου, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 200 MW.
Οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί ισχύος άνω του 1 MW που έχουν συμπεριληφθεί στον ειδικό κατάλογο της ΡΑΕ, βάσει του άρθρου 15 του Ν. 3851/2010, αντιπροσωπεύουν συνολική ισχύ περί τα 870 MW.
Δάνεια με διαδικασίες εξπρές και επιτόκιο από 4%
Ορισμένες τράπεζες χρηματοδοτούν το 100% της επένδυ­σης, ενώ η διάρκεια αποπληρω­μής φτά­- νει τα 25 χρόνια
Με φωτοβολταϊκά δάνεια σε αγρότες και ιδιοκτήτες κατοικιών αντικαταστάθηκαν τα? στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, καθώς 1 στις 2 αιτήσεις για χρηματοδότηση που υποβάλλεται στις τράπεζες αφορά δανειοδότηση για το νέο επενδυτικό προϊόν.
Το ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον επενδυτών και απλών ιδιωτών για τον χώρο των φωτοβολταϊκών δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τον χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει διαμορφώσει εξειδικευμένα προϊόντα, τα λεγόμενα «πράσινα δάνεια», τα οποία είναι και τα μοναδικά που φέρνουν πελάτες σήμερα στα γκισέ των τραπεζών.
Οι τράπεζες έχουν σχεδιάσει και προωθήσει στην αγορά τα νέου τύπου δάνεια, τα «πράσινα δάνεια», σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο, με επιτόκιο στα επίπεδα του 8-9%, κυμαινόμενο ή σταθερό. Ορισμένες τράπεζες χρηματοδοτούν έως και το 100% της επένδυσης, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής φτάνει έως 25 χρόνια. Μάλιστα, οι τράπεζες εφαρμόζουν και σε αυτά τα δάνεια την πρακτική των εγγυήσεων προκειμένου το επιτόκιο να μειωθεί ακόμη περισσότερο, με εξασφάλιση μετρητών ή άυλων τίτλων ή με προσημείωση ακινήτου, με αποτέλεσμα το επιτόκιο να πέφτει ακόμη και στο 4%.
Επιπλέον, παρέχεται πρόγραμμα ασφάλισης με πλήρη κάλυψη για υλικές ζημιές που θα υποστούν οι φωτοβολταικές εγκαταστάσεις από πολλαπλούς κινδύνους (όπως σεισμός, πλημμύρα, θύελλα, καταιγίδα, χαλάζι, χιόνι, παγετός κ.ά.).
Η Εθνική, η Πειραιώς, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Alpha, η Eurobank, η Τράπεζα Κύπρου, η Emporiki, η Αγροτική, η Marfin Egnatia προσφέρουν οικολογικά δάνεια, με επιτόκια που ξεκινούν από το 4% (όταν χορηγούνται με τις προϋποθέσεις των στεγαστικών), τα οποία στοχεύουν στη βελτίωση των κτιρίων και στην εγκατάσταση ενεργειακών συστημάτων που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ή ακόμη και την παραγωγή ενέργειας.
3 μονάδες φθηνότερο
Συγκεκριμένα, η Eurobank χορηγεί το Πράσινο Δάνειο Κατοικίας, για εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στις στέγες ή τις ταράτσες των σπιτιών. Η Εθνική Τράπεζα προφέρει το «Πράσινο Δάνειο» και το «Ενεργειακή Εθνοστέγη» με επιτόκια που ξεκινούν από τα επίπεδα του 4% (όταν πρόκειται για επισκευαστικό δάνειο καθώς χορηγείται με όρους στεγαστικού), και κατά 3 μονάδες μειωμένο σε σχέση με το καταναλωτικό δάνειο της ΕΤΕ.
Η Τράπεζα Πειραιώς προσφέρει το καταναλωτικό δάνειο «Green» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 8,20%, το ίδιο δάνειο προσφέρεται και ως επισκευαστικό (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) με επιτόκιο βασισμένο στο euribor μήνα + περιθώριο.
Η Εμπορική χορηγεί το δάνειο home ecoλογικό με επιτόκιο 7%. Επίσης η Alpha Bank προωθεί το Alpha Δάνειο Φυσικού Αερίου και Λοιπών Εργασιών με επιτόκιο 9,75%.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο προσφέρει το δάνειο εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων «ηλιακή ταράτσα»και η Marfin Egnatia Bank το «Marfin sun στο σπίτι σου».
Η Τράπεζα Κύπρου χορηγεί επίσης δάνειο για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών έως 10kw σε ταράτσες με το βασικό επιτόκιο στεγαστικών + περιθώριο. Η διάρκεια του δανείου είναι 20 χρόνια, ο δανειολήπτης έχει την δυνατότητα τους 3 πρώτους μήνες να εξοφλεί μόνο τους τόκους, ενώ το ποσό καλύπτει το 100% της επένδυσης.
Ανάλογο δάνειο έχει λανσάρει και η Αγροτική με κυμαινόμενο επιτόκιο 5,45% (με εμπράγματες εξασφαλίσεις) και 7,65% (χωρίς εξασφαλίσεις).

ΠΗΓΗ: Έθνος