Τρόικα: Πιάστε τους φοροφυγάδες προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις

Πιάστε τα «μεγάλα ψάρια» που φοροδιαφεύγουν και υλοποιήστε το ταχύτερο δυνατόν τις διαρθρωτικές αλλαγές για να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά η οικονομία. Το διπλό αυτό μήνυμα έστειλαν την Παρασκευή οι επικεφαλής της τρόικας ο Σ. Ντερούζ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ και ο Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά την διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Επίσης εξετάστηκε και η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 το προσχέδιο του οποίου θα είναι έτοιμο στις 4 Οκτωβρίου.
Πιο αναλυτικά η τρόικα στο θέμα των φορολογικών εσόδων έθεσε εκ νέου το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής και σύστησε οι προσπάθειες του ελεγκτικού μηχανισμού να επικεντρωθούν στα υψηλά εισοδήματα και την μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Το ζητούμενο είναι να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» των εσόδων ώστε να μην εξανεμιστεί το «μαξιλάρι» από τις περικοπές των δαπανών.
Επιπρόσθετα στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων η τρόικα ζητά την επίσπευση όσων συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο και έχουν αποτυπωθεί στο «νέο» μνημόνιο.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των υπόλοιπων συγκοινωνιακών φορέων την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, και το νομοσχέδιο αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών.
Εξάλλου τους δανειστές μας προβληματίζει το γεγονός πως η μείωση των δαπανών των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ) γίνεται με το σταγονόμετρο και έτσι η χρηματοδότηση τους συνεχίζει να επιβαρύνει υπέρμετρα τον προϋπολογισμό.
Επιπλέον, την Παρασκευή τα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοίδη καθώς το θέμα της ανάπτυξης αποτελεί καταλύτη για την επιτυχή έκβαση του οικονομικού προγράμματος αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ενόψει και των ανακατατάξεων που αναμένονται στον τραπεζικό κλάδο.
Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα την προσεχή Τρίτη και θα επανέλθει στα τέλη Οκτωβρίου.

Πηγή: Ημερησία